Sfântul Nicolae

În calendarul creștin-ortodox și catolic, pe 6 decembrie îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae. Este ziua care marchează începutul sărbătorilor de iarnă și perioada cadourilor.

S-a născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și a trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia).

Sfântul Nicolae a salvat de la prostituție trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu, când Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând pungulițe cu bani în camerele fetelor. Acestea s-au  căsătorit la puțin timp după primirea darurilor de la Moș Nicolae.  Sfântul Nicolae a salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceștia îl cinstesc și îl consideră ocrotitorul lor. Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg și se înecase. De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulți bolnavi și demonizați. A suferit chinuri și torturi în închisoare, pentru credință, dar a fost eliberat.

A fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie, pentru că în această zi i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să ierte trei tineri nevinovați care urmau să fie omorâți a doua zi. Moaștele Sfântului Nicolae sunt păstrate la Catedrala din Bari, în Italia, într-o criptă (în perioada cruciadelor, nenumărate Sfinte Moaște au fost luate din Răsărit și duse în Apus. Astfel, în secolul al XI-lea, un grup de șaizeci și doi de cruciați din localitatea italiană Bari au luat (furat) din Mira cinstitele Moaște ale Sfântului Nicolae. Pentru a fi întâmpinate cum se cuvine, episcopul Nicolae din Veneția a ridicat două biserici mărețe închinate sfântului, una în Bari (1036) și alta în Veneția (1039); ambele biserici au fost sfințite în data de 9 mai 1098.)

În România se află mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Caracterul anonim al gesturilor făcute de Sf. Nicolae i-a fi inspirat pe oameni să își ofere daruri. Astfel, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae le aduce copiilor cuminți cadouri, dulciuri și fructe, pe care le lasă în ghetuțele atent pregătite cu o seară înainte. Copiilor care nu au fost cuminți, Moș Nicolae le lasă o nuielușă.

Sfântul Nicolae este motivul principal pentru care îl avem astăzi pe Moș Crăciun, numele Santa Klause vine de fapt din denumirea olandeză Sinter Klaas pentru Sf. Nicolae.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

Deja ai votat!