spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfinții Irodion, Agav și Ruf

Sfinții Irodion, Agav și Ruf

Fac parte din șaptezeci aleși de Domnul . Toți sunt amintiți de către Sfântul Apostol Pavel în diferite locuri din epistolele sale.

Sfântul Irodion era o ruda a Sfântului Apostol Pavel, după cum aflam din Epistola către Romani:16-11. A fost episcop al Neopartiei. Acesta a avut mult de pătimit din cauza evreilor, care l-au supus la numeroase torturi. Sfântul Irodion l-a însoțit pe Sfântul Apostol Petru la Roma unde a fost decapitat, împreună cu alți mulți creștini, în aceeași zi în care a fost răstignit Sfântul Apostol Petru.

Sfântul Agav avea darul prorociei. Doua dintre prorociile lui sunt amintite în Faptele Apostolilor. Mai întâi, acesta a prorocit o foamete mare în întreaga lume, care s-a împlinit în vremea împăratului Cezar Claudius (cf. Fapte 11: 28). Cea de-a doua prorocie a făcut-o atunci când l-a întâlnit pe Sfântul Apostol Pavel în Cezarea. Agav a luat brâul lui Pavel, si l-a legat în jurul mâinilor si picioarelor rostind: Acestea zice Duhul Sfânt: Pe bărbatul al căruia este acest brâu, așa li vor lega iudeii la Ierusalim si-l vor da în mâinile neamurilor (Fapte 21: 11).

Sfântul Ruf a fost Episcop în cetatea Tebei din Grecia. Sfântul Pavel li pomenește, zicând: îmbrățișați pe Ruf, cel ales întru Domnul (Romani 16: 13).

 

Puterea rugăciunii pentru aproapele

Doi călugări au eșuat pe o insulă pustie și au început să se roage fiecare să găsească de mâncare, să găsească loc de adăpostit și apoi să găsească o barcă să poată pleca. În toate trei cazurile unul dintre ei nu a primit nimic iar celălalt a găsit și pește, și o peșteră și o barcă. În drumul lor de întoarcere a întrebat călugărul care nu a primit nimic pe celălalt cum s-a rugat de a primit toate, iar el a răspuns: eu tot timpul m-am rugat ca Dumnezeu să-ți dea ție.

 

Bogatul si cizmarul

A fost odată un cizmar sărac care era mereu bine dispus. Era așa de fericit, ca de dimineața până seara cânta de bucurie. Mereu se adunau mulți copii la fereastra casei sale si-l ascultau cu atenție. Lângă el locuia un bogat posac care tot timpul nu avea grijă decât de banii lui.

Într-o zi îi veni o idee cum sa-l facă pe cizmar sa nu mai cânte. Îl invita la el si, spre marea sa surprindere, îi dărui săracului o punga cu galbeni. Când cizmarul ajunse acasă, deschise punga. Niciodată nu văzuse atâția galbeni. Începu sa-i numere cu grija, iar copiii priveau cu atenție. Erau așa de mulți ca cizmarului îi era frica acum sa-i piardă din vedere. De aceea, noaptea îi lua cu sine în pat. Dar si acolo se gândea la ei si nu putea sa adoarmă. Atunci duse punga cu galbeni în pod, dar nu era sigur de acest loc. Dis-de-dimineața se scula si lua galbenii si-i duse în cotețul cu găini. Dar nici cu acest loc nu era prea mulțumit si, după un anumit timp, sapa o groapa si îngropa punga cu galbeni în pământ. De muncit nu mai muncea si de cântat nu mai cânta. Ceea ce era mai rău, copiii nu mai veneau sa-l viziteze.

Într-una din zile, cizmarul lua punga cu galbeni si-i duse înapoi bogatului. „Ia, te rog, galbenii înapoi, spuse el. Grijile pentru ei m-au îmbolnăvit si nici prietenii mei nu mai vor sa știe nimic despre mine. Vreau sa fiu din nou un cizmar sărac, cum am fost odinioară”.

Si fericirea intra din nou în casa cizmarului.

– Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...