spot_img
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Irodion de la Lainici

Sfântul Irodion de la Lainici

Cuviosul Irodion s-a născut în 1821, în București, și a primit la botez numele de Ioan. La vârsta de 20 de ani, a intrat ca frate în Mănăstirea Cernica. A primit îngerescul chip al călugăriei pe 3 decembrie 1846, sub numele de Irodion.

În septembrie 1850 starețul său, Calinic, a fost hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea. Cu acest prilej, Calinic a luat cu sine, alături de alți viețuitori, și pe Irodion. În anul 1854 l-a numit stareț al schitului Lainici. A păstorit cu mici întreruperi 41 de ani, între anii 1854-1900.

Menționăm că după moartea duhovnicului Sfântului Calinic, Irodion a devenit, din ucenic, duhovnic al Sfântului Calinic.

A prorocit înainte de a trece la cele veșnice pustiirea mănăstirii Lainici. Prorocia sa a fost împlinită în toamna anului 1916, când trupele germane au transformat mănăstirea în grajd pentru cai. Abia în anul 1929 a fost readusă viața monahală, prin purtarea de grijă a arhimandritul Visarion Toia.

Cuviosul Irodion a trecut la cele veșnice pe 3 mai 1900.

 

Sfinții Mucenici Timotei și Mavra

 

Au dobândit moarte martirică la anul 286, în vremea persecuțiilor din timpul împăratului Diocleţian. Sfinții Mucenici Timotei și Mavra erau căsătoriți de numai douăzeci de zile atunci când au fost prinși și duși înaintea guvernatorului cetății Tebaida, Arianus.

Acesta întrebându-l pe Timotei cine este, mucenicul a răspuns că este creștin și că fusese citeț în biserică. Atunci guvernatorul a încercat să-l intimideze, arătându-i toate instrumentele de tortură ce se găseau la faţa locului. Însă Timotei l-a întrebat la rândul său pe guvernator cum de nu vede mulțimea îngerilor din jurul său care îl întăresc.

Din acea clipă, Arianus a poruncit ca Timotei să fie supus la numeroase chinuri. La pătimirile sfântului a fost de față și soția sa Mavra, care a mărturisit la rândul ei credința în Hristos.

După multe alte torturi, Timotei și Mavra au fost răstigniți faţa în faţă. Au rămas astfel timp de zece zile, grăind unul către celălalt și întărindu-se, iar apoi au trecut la cele veșnice.

 

„Așadar, ca să ne mântuim și să moștenim cu Dumnezeu viața veșnică, trebuie să o cunoaștem și să o trăim cu Dumnezeu, încă din viața aceasta vremelnică. Trebuie, adică, să fim străbătuți și locuiți de Dumnezeu, ca să se arate în noi viața dumnezeiască. Iar, pe de altă parte, precum nu se află vrajbă în Dumnezeu, așa să nu se afle nici între cei ce-L au pe El ca temelie a vieții. Starea de pace cu toată făptura e o minune așa de mare, încât uimește lumea și o silește să recunoască într-aceasta fapta lui Dumnezeu.

Împărăția vieții veșnice s-a propovăduit și e deschisă; pe împărat îl cunoaștem și iubirea I-o știm; supușii însă tare greu s-adună ca să fie una, de aceea trebuie răsunet de surle, după grosimea de ureche la care au ajuns supușii împărăției.

N-ar trebui decât să-L recunoaștem toți pe Dumnezeu ca Tată și că noi toți îi suntem fii și, potrivit cu această cunoștință, să ne orânduim viața. Până nu recunoaștem că avem îndoită fire și îndoită viață: una pământească și alta cerească fără de sfârșit și începând de aici, până atunci tot pe afară ne ținem de rostul la care vrea Dumnezeu să ne ridice”. (Pr. Arsenie Boca)

 

– Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
25.6 ° C
25.6 °
24.9 °
35 %
5.2kmh
45 %
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
21 °
mar
22 °
mie
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă tot a rămas loc, lucrătorii au pus și afișe cu dezinsecția. Ori o fi o aluzie, ceva.

EDITORIAL

România ca studiu de caz. Deși aleșii susțin cheltuirea responsabilă a banului public și fiecare premier se laudă cu blocarea angajărilor la stat, fac...

EPIGRAMA ZILEI

Frumoasă foc la trup și chip Ea sta cu fundul pe nisip, Și-orice bărbat, cât de cuminte, Simțea cum plaja-i mai … fierbinte !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...