spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Mucenic Luchilian

Sfântul Mucenic Luchilian

A trăit în secolul al III-lea, în vremea împăratului Aurelian. Luchilian a fost preot al slujirii idolești până la bătrânețe, când s-a convertit la creștinism. Nevoind să-și lepede credința în Hristos, a fost bătut cu sălbăticie, încât era tot numai o rană. Aruncat în temniță în acest chip, a întâlnit patru tineri: Ipatie, Pavel, Dionisie şi Claudie, închiși din același motiv – nelepădarea de Hristos.

Aici i-a întărit pe tineri către nevoința mucenicească, ca să nu se înfricoșeze de chinurile şi moartea pe care urmau să le primească. Astfel, împreună se rugau lui Dumnezeu ziua şi noaptea, şi unul pe altul se întăreau în Hristos.

Au fost aruncați în foc, dar au ieșit nevătămați, iar în urma acestei minuni tinerilor li s-au tăiat capetele, iar Luchilian a fost răstignit. Trupurile lor au fost îngropate de o fecioară, Paula, care a fost pedepsită pentru această faptă cu tăierea capului.

Sfântul Kevin din Glendalough

Este un sfânt care a trăit şi s-a nevoit în Apus, în secolul al VI-lea, fiind născut în anul 498, în Irlanda.

Sfântul s-a retras încă de tânăr în singurătate, fiind povățuit către viața cea pustnicească de Sfântul Petroc, care se afla pe atunci în Irlanda. După ce a fost hirotonit preot, Cuviosul Kevin a petrecut vreme de șapte ani într-o peșteră pustie, dormind pe o lespede de piatră.

Ceea ce atrage cel mai mult în viața Sfântului Kevin este strânsa legătură pe care acesta o avea cu întreaga făptură, iar mai ales cu animalele sălbatice

Odată, în timp ce se afla cu mâinile întinse la rugăciune, o mierlă s-a așezat în palma sa şi a început să-și facă un cuib.

La porunca Sfântului Kevin, o vidră aducea în fiecare zi peşte pentru călugării mănăstirii. Apoi, când regele Irlandei l-a încredințat Sfântului Kevin pe fiul său cel nou-născut, omul lui Dumnezeu a rugat o căprioară să-l alăpteze pe prunc.

A trecut la cele veșnice în data de 3 iunie 618, la vârsta de 120 de ani, în Mănăstirea Glendalough, din regiunea Wicklow.

Mâini goale

Am avut un vis: Un om se prezentă în faţa tribunalului de judecată a lui Dumnezeu şi-i spuse: „Iată, Doamne, am împlinit legea ta, nu am făcut nimănui nicio nedreptate şi niciun rău. Mâinile îmi sunt curate, Doamne!”.

Dumnezeu îi răspunse: „Într-adevăr mâinile îți sunt curate, dar sunt şi goale!”.

 

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
66 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...