sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Nicodim Aghioritul

Sfântul Nicodim Aghioritul

S-a născut în anul 1749 în orașul Naxos, situat în sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee. La 26 de ani, după câteva vizite în Sfântul Munte, a intrat în monahism, la Mănăstirea Dionisiu. După doi ani de ascultare, a fost tuns rasofor și a primit numele de Nicodim.

Episcopul Macarie al Corintului i-a cerut să corecteze și să pregătească pentru tipar „Filocalia”. A fost tipărită în anul 1782, în Veneția. Numărul de autori patristici cuprinși în colecție este de 36 și acoperă o perioadă de unsprezece secole: IV-XV. Tot la cererea acestuia a revizuit și „Everghetinosul” și „Despre Împărtășania necontenită”.

Datorită dorinței de a se dărui total rugăciunii în liniște, Sfântul Nicodim Aghioritul a părăsit Mănăstirea Dionisiu și s-a retras într-o chilie aproape de Haries. A dorit să intre în obștea Cuviosului Paisie Velicikovski, însă, nu a reușit să ajungă în Moldova și a mers să viețuiască într-o chilie din Capsala, din zona pustnicească între Karies și Mănăstirea Pantocrator, unde a copiat multe manuscrise. Apoi s-a retras într-o insulă aproape pustie lângă Eubeea, în anul 1782.

Aici, la cererea vărului său, Episcopul Ierotei din Euripos, Sfântul Nicodim a scris „Manualul sfaturilor bune”, sau „Paza celor cinci simțiri”. El învață cum se poate dezrobi mintea (nous) de înlănțuirea plăcerilor simțurilor, pentru a-i permite înălțarea prin rugăciunea inimii la cugetările duhovnicești ale contemplației.

A revenit în Sfântul Munte și i s-a încredințat traducerea și editarea operelor complete ale Sfântului Simeon Noul Teolog. A redactat și un „Îndreptar de spovedanie” care este folosit regulat în Biserica Greacă de azi.

Ieromonahul Agapie din Peloponez i-a propus Sfântului Nicodim să traducă o antologie a Sfintelor Canoane. După doi ani de muncă a terminat această operă, pe care a numit-o „Pidalion”. În limba romană a apărut tradus în anul 1844 la Mănăstirea Neamț.

A trecut la cele veșnice pe 14 iulie, 1809.

Trei prieteni

Un om avea odată trei prieteni; pe doi din ei îi iubea foarte mult, iar al treilea îi era așa şi așa. După un anumit timp a fost adus în faţa tribunalului, unde a fost acuzat în mod nedrept şi dur. „Cine dintre voi, spuse el, vrea să vină cu mine şi să dea mărturie pentru mine, căci sunt acuzat aspru şi regele este plin de mânie împotriva mea?” Primul dintre prietenii săi se scuză imediat că nu poate să meargă cu el din cauza unor treburi. Al doilea îl însoți până la ușa tribunalului. Aici se întoarse şi plecă acasă din cauză că-i era frică să stea în faţa judecătorului mânios. Al treilea, pe care el conta cel mai puțin, merse înăuntru, vorbi şi dădu bucuros mărturie pentru nevinovăția sa, așa încât judecătorul îl lasă liber.

Trei prieteni are omul în lumea aceasta: Banii, cel mai bun prieten al său, îl părăsesc şi nu îl însoțesc. Rudele şi prietenii săi îl însoțesc până la ușa mormântului, după care se întorc acasă. Al treilea prieten pe care l-a uitat în viaţa de cele mai multe ori sunt faptele bune. Ele singure îl însoțesc până la tronul judecătorului. Ele merg înainte, vorbesc pentru el şi găsesc îndurare şi har.

 

Preot Olivian SANDU

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...