marți, august 9, 2022

Sfânta Iulita

A trăit în vremea împăratului Diocleţian (284-305). A rămas văduvă la puțin timp după nașterea fiului ei, Chiric.

Când Diocleţian a declanșat persecuțiile împotriva creștinilor, Sfânta Iulita şi-a luat fiul și a plecat din Iconia în Seleucia. Aici a fost arestată și dusă înaintea judecătorului, sub acuzația că este creștină. Judecătorul, ca să o facă să-şi lepede credința în Hristos, l-a luat pe Chiric pe genunchi și i-a adresat câteva cuvinte. Chiric, deși avea doar trei ani, a strigat: „Eu sunt creștin și vreau cu mama mea!”. În urma acestor cuvinte, judecătorul l-a lovit pe Chiric cu piciorul, iar copilul s-a rostogolit pe treptele de piatră și şi-a dat duhul. După chinuri cumplite, Iulitei i s-a tăiat capul. O parte din sfintele lor moaște se află la Ohrida, în Biserica Sfintei Născătoare de Dumnezeu Vindecătoarea.

 

Sfântul Vladimir – Luminătorul Rusiei

A fost mare cneaz al Kievului între anii 980-1015 și mare persecutor al creștinilor. În anul 987 Vladimir cel Mare a trimis soli în celelalte ţări vecine, spre a cunoaște și celelalte credințe.

Când solii au ajuns în Constantinopol, după participarea la Sfânta Liturghie, săvârșită în Catedrala Sfânta Sofia, aceștia au spus domnitorului lor: „Nu mai știam dacă ne aflam în cer sau pe pământ”. Știm doar că, acolo, Dumnezeu rămâne împreună cu oamenii.

Îndemnat și de solii săi, care cunoscuseră credința creștină din imperiul bizantin, Vladimir cel Mare s-a botezat creștin, în cetatea Cherson, primind numele Vasile, dorind să se căsătorească cu Ana, sora împăratului bizantin Vasile al II-lea. După oficierea cununiei, Vladimir și Ana s-au întors în Kiev, cu mare alai. Îndată, cneazul a ordonat distrugerea statuilor păgâne și construirea de biserici creștine. Printre primele biserici construite de cneaz se numără și Biserica Adormirii Maicii Domnului, înălțată în anul 989, care este socotită drept prima biserică din piatra construită în Kiev El va ajuta și mănăstirile din Sfântul Munte Athos.

Sfântul Vladimir a trecut la cele veșnice în ziua de 15 iulie 1015, în localitatea Berestovo, aflată în apropiere de Kiev.

 

Înțeleptul şi câinele

 

Câțiva oameni aveau un maestru atât de mare, încât într-o zi îi spuseră: „Vrem să-l cinstim pe învățătorul care te-a instruit atât de bine scriind numele său pe o placă pe care s-o atârnăm pe peretele din conventul în care se adună sufiții. Cine a fost el?” El le răspunse: „Maestrul meu a fost un câine”. În mirarea generală din cauza acestei afirmații, el continuă: „Da, a fost tocmai un câine. Într-o zi am văzut un câine însetat care s-a apropiat de un lac; văzând în apa limpede propria-i imagine, a luat-o la fugă înspăimântat, temându-se că era vorba de un alt câine. Cu cât îi creștea setea, cu atât încerca să se apropie de apă, dar totdeauna imaginea reflectată îl înspăimânta. În final s-a hotărât: şi-a înmuiat botul în apă, imaginea a dispărut şi el a reușit să bea. Atunci am înțeles ca până nu voi înceta să am în faţa mea Eul meu, nu voi ajunge să-l înțeleg pe Dumnezeu”.

 

Preot Olivian SANDU

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22 ° C
22.6 °
20 °
75 %
3.9kmh
96 %
mar
22 °
mie
17 °
joi
23 °
vin
28 °
sâm
29 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Măcar pe Arafat au reușit să îl decontamineze.

EDITORIAL

Mai e ceva timp până la următorul set de alegeri - și încă ce alegeri; că va fi set complet - astfel că pentru...

EPIGRAMA ZILEI

La mijloc de codru des Toate păsările ies Deci acolo mergi bădică De vrei să vezi păsărică... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...