spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Ioan Iacob Hozevitul

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul

S-a născut pe 23 iulie 1913, în comuna Crăiniceni din județul Botoșani şi a primit la botez numele Ilie. A rămas orfan de mic de amândoi părinții şi a fost crescut de o bunică. A urmat primii ani de şcoală în satul natal, apoi gimnaziul la Lipcani (Hotin) şi liceul la Cozmeni-Cernăuți.

A fost primit cu multă dragoste în viaţa monahală de starețul Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei şi apoi al doilea patriarh al României. După satisfacerea stagiului militar, a devenit bibliotecarul Mănăstirii Neamț, iar apoi a predat literatura română la seminarul de aici. La 8 aprilie 1936 a fost călugărit cu numele de Ioan.

Cu aprobarea mitropolitului Nicodim, în noiembrie 1936 tânărul monah s-a îndreptat, împreună cu alți doi călugări, spre Ţara Sfântă. După doi ani petrecuți în pustiu, a ajuns la Mănăstirea „Sfântul Sava”, unde s-a nevoit timp de opt ani. În anul 1947 a fost hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt şi a fost numit egumen la Schitul românesc cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, din Valea Iordanului, pe care îl va conduce până în anul 1952.

În noiembrie 1952, Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, împreună cu ucenicul său Ioanichie, a intrat în obștea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Havezei. În vara următoare s-a retras într-o peșteră, numită Chilia Sfânta Ana, care ținea de Mănăstirea „Sf. Gheorghe Hozevitul”. Aici și-a petrecut ultimii ani, ducând o viață foarte aspră. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a trecut la cele veșnice pe 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani. A fost înmormântat în peștera în care a trăit.

Timp de 20 de ani, trupul Cuviosului Ioan Iacob Hozevitul a rămas în peștera Sfânta Ana.

Dezgropat două decenii mai târziu, s-a constatat cu uimire că trupul său nu putrezise, păstrând-se intact. Arhimandritul Amfilohie, starețul mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul, istorisea mai târziu: „Ne așteptam să găsim numai sfinte oseminte şi nu bună mireasmă. Când am luat scândura, am văzut că părintele Ioan dormea, cu trupul neatins de stricăciune, așa cum l-am pus. Parcă l-am fi pus în morminte de câteva ceasuri, ba nici ceasuri, ci chiar acum, nicio schimbare a înfățișării lui; mâinile, barba, părul, rasa, încălțămintea erau neatinse”.

Ținând seama de toate acestea, Sfântul Sinod al Bisericii noastre l-a canonizat în ședința din 20 iunie 1992, cu data de prăznuire în calendar pe 5 august.

A-l cunoaște pe Hristos

O conversație între un om abia convertit la Hristos şi un prieten necredincios: „Deci, te-ai convertit la Hristos, așa-i?” „Da”. „Atunci trebuie să știi multe lucruri despre el. Spune-mi, în ce țară s-a născut?” „Nu știu”. „Câți ani avea când a murit?” „Nu știu”. „Câte predici a ținut?” „Nu știu”. „Dar știi foarte puțin şi susții că te-ai convertit la Hristos!” „Ai dreptate, prietene. Mi-e rușine că știu așa de puține lucruri despre el. Dar un lucru știu. Până în urmă cu trei ani eram un bețiv, aveam datorii mari, familia îmi era amenințată de dezbinare, soția şi copiii se îngrozeau când mă întorceam seara acasă. Dar acum am terminat cu beția, nu mai avem datorii, suntem o familie fericită. În fiecare seară copiii mă așteaptă nerăbdători. Toate acestea le-a făcut Hristos pentru mine. Atâta lucru știu despre Hristos!”

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...