Podiumuri ratate la Mondiale

0

Două locuri 5 şi un loc 11 este bilanţul canotorilor botoşăneni prezenţi la Campionatul Mondial de canotaj pentru seniori de la Plovdiv, Bulgaria.

Viviana-Iuliana Bejinariu, membră a echipajului de 8+1, campion en titre, a ocupat doar locul 5, penultimul, în finala desfăşurată ieri. Fără trei sportive faţă de formula de anul trecut, Mihaela Petrilă, Adelina Boguş şi Laura Oprea, toate retrase din activitate, echipajul ţării noastre nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor şi a făcut o cursă modestă, fiind mereu în poziţia a cincea. De remarcat că pe podium au fost echipaje din afara Europei: SUA, Canada şi Australia. Înaintea României s-a clasat şi Olanda, vicecampioanele europene de luna trecută. Singurul echipaj pe care barca românească l-a depăşit a fost cel al Marii Britanii. Pe lângă Viviana-Iuliana Bejinariu, din lotul de 8+1 au mai făcut parte: Ioana Vrînceanu, Adriana Ailincăi, Maria Tiodariu, Beatrice-Mădălina Parfenie, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea.

Botoşăneanul Ciprian Huc a făcut parte din unul dintre cele mai tinere echipaje prezente la Mondiale. Cel de patru rame. Campionii mondiali şi europeni de tineret, Mihai-Vasile Ţigănescu, Cosmin Pascari, Ştefan-Constantin Berariu şi Ciprian Huc, s-au clasat, sâmbătă, pe locul 5 la Mondialele de seniori, cu timpul de cinci minute, 50 de secunde şi 71 de miimi, la aproape patru secunde de ultima treaptă a podiumului ocupată de către echipajul Marii Britanii. Pe primele două locuri s-au clasat Australia şi Italia.

Tot sâmbătă, botoşăneanca Mădălina Hegheş, în barca de patru rame, alături de Iuliana Buhuş, Mădălina Caşu şi Roxana Parascanu, a ocupat locul 5 în finala B şi a încheiat competiţia pe locul 11.

 

Medalii în familie

 

Echipajul alcătuit din româncele Ionela-Livia Cozmiuc şi Gianina-Elena Beleagă a cucerit medaliile de aur în proba de dublu vâsle categorie uşoară. Cozmiuc (fostă Lehaci) şi Beleagă, care erau campioanele mondiale en titre, au fost cronometrate cu timpul de şase minute, 50 de secunde şi 710 miimi, devansând echipajele SUA (Emily Schmieg, Mary Jones) şi Olandei (Marieke Keijser, Ilse Paulis).

România a cucerit sâmbătă o medalie, argint, la dublu rame masculin, prin Marius-Vasile Cozmiuc (n.r. – soţul medaliatei cu aur în proba de dublu vâsle categorie uşoară Ionela-Livia Cozmiuc) şi Ciprian Tudosă. Cozmiuc şi Tudosă au fost cronometraţi cu timpul de şase minute, 16 secunde şi 900 de miimi, victoria revenind croaţilor Martin şi Valent Sinkovic. Bronzul a fost adjudecat de francezii Valentin şi Theophile Onfroy.

La patru vâsle feminin, Elena Logofătu, Georgiana Vasile, Nicoleta Paşcanu şi Simona Radiş s-au clasat pe locul 4 în finala B şi au încheiat competiţia pe locul 10.

La dublu vâsle masculin, Ionuţ Prundeanu şi Marian-Florian Enache au ocupat ultimul loc, 6 în finală. Tot locul 6 a obţinut şi echipajul masculin de 8+1 al României, format din Vlad-Dragoş Aicoboae, Adrian Damii, Alexandru Matincă, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu-Vasile Bejan, Cristi-Ilie Pîrghie, Alexandru-Cosmin Macovei şi Adrian Munteanu.

România a aliniat nouă echipaje la Mondialele de la Plovdiv, şase reuşind să intre în finale şi să cucerească două medalii. Astfel, canotajul românesc încheie un an fantastic, cu 32 de medalii cucerite la mondiale şi europene (seniori, tineret, juniori). Federaţia condusă de Elisabeta Lipă este bine aşezată pe direcţia Jocurilor Olimpice de la Tokyo, conturându-se deja un grup de cel puţin 40 de sportivi. Din acest punct de vedere va fi liderul delegaţiei olimpice.

+0 -0
se încarcă...