Botoșăneanca Loredana Toma ratează medalia de aur la jocurile olimpice

Botoșăneanca Loredana Toma era favorită la titlu la categoria 64 kg, dar fiindcă Federația Română de Haltere (FRH) a fost suspendată un an în urma cazurilor multiple de dopaj, ea va rata Jocurile Olimpice de la Tokyo.

În ultimii cinci ani ea a cucerit cinci medalii de aur la stilul care contează pentru olimpiadă, una mondială și patru europene. Dar nu va putea urca în avionul pentru Tokio deoarece joi Federația Română de Haltere a fost anunțată că este suspendată timp de un an din toate competițiile internaționale datorită cazurilor de dopaj repetat.

„Sancţiunea dispusă faţă de federaţia română este motivată de cinci încălcări ale reglementărilor antidoping datând din 2012 şi comise de cinci sportivi diferiţi. Aceste cinci încălcări se bazează pe prezenţa steroizilor anabolizanţi, detectată în probele prevelate halterofililor români. Patru dintre aceste infracţiuni au fost comise de cei patru reprezentanți ai României la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012: Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Martin şi Roxana Cocoş. Aceste rezultate anormale ale analizelor au fost anunțate în 2019 ca parte a programului de reanaliză al Comitetului Internaţional Olimpic”, se anunță într-un amplu comunicat al forului internațional care patronează acest sport, conform gsp.ro.

Victima suspendării este botoșăneanca Loredana Toma, care este favorită la categoria 64 kg, competitoarele ei principale anunțând că nu participă la olimpidă din diverse motive.

Suspendarea federației a început cu 15 iunie 2021 și poate fi ridicată după opt luni, cu respectarea unor condiții. De asemenea, FRH trebuie să plătească până pe 1 octombrie 2021 federației internaționale o amendă de 50.000 de dolari, ca o contribuție la creșterea activităților antidoping ale organismului mondial.

Sancțiunea poate fi atacată la Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS)

Deja ai votat!