spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăSportBotoșăneanca Loredana Toma țintește aurul la Europenele din Armenia

Botoșăneanca Loredana Toma țintește aurul la Europenele din Armenia

Botoșăneanca Loredana Toma, multiplă campioană mondială şi europeană, are ca obiectiv aurul la Campionatele Europene de la Erevan din Armenia, competiție care se va disputa în perioada 15-23 aprilie. În urmă cu un an, la Europenele de la Moscova, Loredana Toma stabilea recordul european și personal totodată de 114 kilograme.

Ar fi pentru a cincea oară când sportiva plecată în marea performanță de la CS Botoșani, în prezent legitimată la Rapid București, ar urca pe cea mai îanltă treaptă a podiumului la Campionatul European.

La plecarea în Armenia, Loredana Toma a declarat că nu se teme de nicio adversară, deși concurența pentru aurul european va fi foarte acerbă.

„Am adversare tari din Italia, din Anglia. Nu mă tem însă de nimeni. Dacă voi cuceri titlul continental, acesta va fi cel de-al cincilea. Fizic mă simt puţin obosită înaintea plecării spre Erevan. E normal după un asemenea program de pregătire, dar îmi voi reveni. Nu fizicul contează! Sau, mă rog, contează, dar mult mai important pentru un sportiv de performanţă îl reprezintă psihicul. Stau bine şi la acest capitol. Sincer, încă se simte efortul depus pentru şi la Campionatul Mondial din decembrie anul trecut. Am pregătit acea competiţie un an şi jumătate”, a declarat Loredana Toma.

Botoșăneanca a cucerit aurul european la categoriile 63 şi 64 de kilograme, însă la Erevan va concura ca şi la Mondialele din Columbia unde a ieșit campioană mondială, la 71 de kilograme, categorie olimpică.

Loredana Toma a mărturisit că nu a mai petrecut Paştele acasă în ultimii 10 ani, aflându-se tot timpul în cantonament sau la competiţii.

„Când am petrecut ultima oară Paştele acasă?! Cred că niciodată în ultimii zece ani! Întotdeauna în această perioadă sunt competiţii importante, în special Campionatul European. Asta e, sportul de performanță însemană sacrificii”, a conchis Loredana Toma.

Loredana Toma, campioană mondială în decembrie 2022 în Columbia!

În decembrie anul trecut, botoșăneanca a scris istorie pentru România la Campionatul Mondial de haltere destinat seniorilor, care s-a desfășurat la Bogota în Columbia.

Loredana Toma a cucerit două medalii de aur în limitele categoriei 71 de kilograme, la care a concurat. Sportiva crescută de CS Botoșani a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la stilul „smuls”, cu 119 kilograme, performanță cu care a stabilit un nou record mondial. Cu 256 de kilograme, botoșăneanca a cucerit aurul şi la „total”, clasându-se pe locul 4 la stilul „aruncat” cu încercările reușite la 133 kilograme și 137 kilograme. La total, botoșăneanca a fost urmată de chinezoaica Tiantian Zeng, 253 kg, şi de Angie Palacios din Ecuador, cu 252 kg.

Botoșăneanca a fost la un pas să renunțe la haltere!

De notat ar fi că performanța botoșănencei a fost realizată în limitele categoriei 71 de kilograme, la care ea își propune să evolueze și la Olimpiada din 2024 de la Paris. De evidențiat ar fi că din cauza scandalurilor de dopaj în care Federația Română de Haltere (FRH) a fost implicată, botoșăneanca a ratat JO de la Tokyo, fiind la un pas să se retragă din haltere, fiind dezamăgită că nu a putut participa la întrecerea supremă de pe pămând asiatic din cauza acestei suspendări.

„Dacă aş fi participat la JO de la Tokyo aş fi câştigat aurul. Titlul olimpic la categoria 64 de kilograme a fost cucerit de Maude Charron din Canada, cu un total de 236 kg (105 kg la smuls şi 131 kg la aruncat). Cu câteva luni înainte de Tokyo, la Europenele de la Moscova, am câştigat aurul cu 244 kg (114 kg la smuls, 130 kg la aruncat). Am plâns enorm când am primit vestea că nu pot să merg la Tokyo şi că rămân acasă. Şi chiar şi după. Am plâns mult, mult, foarte mult… Eu aş fi fost dispusă să concurez la Tokyo fără să primesc nimic. Aş fi mers la JO să concurez sub steagul alb. Eu voiam să merg acolo şi să dau tot ce pot pentru mine, pentru cât am muncit la antrenamente cinci ani de zile. Pe mine m-ar fi ajutat maxim să merg la Tokyo şi ar fi însemnat enorm să urc pe podium la JO. Credeţi-mă, nu ştiu dacă am trecut în totalitate peste această dezamăgire, însă, uşor-uşor, lucrurile reintră în normal pentru că simt că mai am multe de demonstrat, nu am dat încă tot ce pot. Atunci, sincer, efectiv am intrat în depresie. Am vrut să renunţ la haltere, dar am avut noroc şi încă am cu antrenorul meu (n.r., Constantin Urdaş) care mă mai ţine pe linia de plutire. Altfel aş fi renunţat de mult la sport”, a afirmat Loredana Toma în ultimul interviu acordat „Monitorului de Botoșani”.

Botoșăneanca are în cariera sa și un episod mai puțin plăcut. A fost suspendată între 2014 și 2016 pentru dopaj.

„În 2014, în pregătire, înainte de Campionatele Mondiale, au venit listele și eu nu eram înscrisă, nu înțelegeam ce se întâmplă. A fost un control de afară, de la WADA. M-au găsit cu stanozolol, o substanță care iese din corp în 12 luni și eu trebuia să merg la concurs peste o lună. Era imposibil. Nu-mi explic nici până în momentul de față ce s-a întâmplat”, a declarat Loredana Toma.

Sportiva, plecată în marea performanță de la CS Botoșani, spune că acest episod a făcut-o să fie mult mai atentă la unele lucruri.

„Dacă am lăsat sticla de apă într-un loc și m-am dus jumătate de oră undeva, nu mai beau din ea, o arunc. La masă, dacă mâncarea e deja pe masă, nu o mai mănânc și tot așa”, afirmând că și la competiții este extrem de precaută: „Trebuie să avem grijă maximă. Chiar și în sala de acasă, cu toate că nu intră nimeni în afara noastră, și aici avem grijă, fiecare își bea sticla, după aia o aruncă, nu «hai, că mai beau și mâine din ea»”.

PALMARES INTERNAŢIONAL- LOREDANA TOMA
Juniori:
– Argint  – CE 2009
– Aur – CE 2010
– Aur – CE 2011
– Aur – CE 2012
– Argint – CM 2013

Tineret
– Aur + argint CE 2016
– Aur – CE 2017

Seniori: -27 medalii la Mondiale şi Europene (12 AUR)
– Argint – CE 2013
– Argint – CE 2014
– Aur – CM şi CE 2017
– Aur – CE 2018, argint şi bronz – CM 2018
– Aur – CE 2019 şi Bronz – CM- 2019
– Aur – CM 2020 şi Aur CE 2020 şi 3 recorduri europene în 2020
– A câştigat Cupa Mondială (2020)
–  3 medalii de Aur – Campionatul European 2021
– Cea mai bună halterofilă europeană a anului 2021
–  2 medalii de AUR – Campionatul Mondial 2022

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
18.4 ° C
19.2 °
16.6 °
56 %
1.8kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...