spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăInternaționalUn nou test nuclear realizat de Phenian

Un nou test nuclear realizat de Phenian

Regimul nord-coreean a anunţat ieri dimineaţă desfăşurarea cu succes a „detonării unor focoase nucleare” pentru a contracara ostilitatea Statelor Unite. „Oamenii noştri de ştiinţă în domeniul nuclear au efectuat un test de explozie nucleară a unei noi ogive nucleare, la centrul de teste nucleare din nordul ţării. Partidul nostru a trimis un mesaj de felicitare oamenilor noştri de ştiinţă în domeniul nuclear pentru că au efectuat un test de explozie reuşit al unei ogive nucleare”, a declarat o prezentatoare de la televiziunea nord-coreeană.

Anunţul vine după ce reprezentanţii guvernamentali sud-coreeni şi japonezi au acuzat desfăşurarea celui mai puternic test nuclear nord-coreean de până în prezent, ca urmare a detectării unui seism cu magnitudinea de 5,3 grade în apropierea zonei de testare din Punggye-ri, transmite Al Jazeera.

Între timp, preşedintele sud-coreean a susţinut că este vorba de o acţiune de autodistrugere, iar liderul Kim Jong-un dă dovadă de o inconştienţă cu adevărat maniacă.

La rândul său, premierul Japoniei, Shinzo Abe, a spus că un asemenea test nuclear nu poate să fie tolerat, iar ministrul de Externe a lansat un protest la adresa Phenianului. Două avioane militare japoneze au fost trimise pentru a înregistra nivelul radiaţiilor din apropierea ţărmurilor nord-coreene.

Analiştii japonezi au precizat că magnitudinea de 5,3 grade sugerează testarea unei bombe cu hidrogen, dar şi cea mai puternică explozie obţinută până în acest moment de către regimul nord-coreean.

Toate marile puteri ale lumii au criticat decizia Coreei de Nord de a efectua un nou test nuclear, iar aseară a fost reunit de urgenţă Consiliul de Securitate al ONU.

„Am căzut de acord să lucrăm cu Consiliul de Securitate al ONU şi cu comunitatea internaţională pentru a pune în aplicare cu fermitate măsurile existente impuse în rezoluţiile precedente şi pentru a lua măsuri semnificative suplimentare, îndeosebi noi sancţiuni, pentru a demonstra Coreii de Nord că acţiunile sale ilegale şi periculoase au consecinţe”, a avertizat Barack Obama, citat într-un comunicat al Casei Albe.

Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că „Statele Unite nu acceptă şi nici nu vor accepta vreodată Coreea de Nord ca stat nuclear”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
37 %
2.5kmh
8 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...