Un nou test nuclear realizat de Phenian

Regimul nord-coreean a anunţat ieri dimineaţă desfăşurarea cu succes a „detonării unor focoase nucleare” pentru a contracara ostilitatea Statelor Unite. „Oamenii noştri de ştiinţă în domeniul nuclear au efectuat un test de explozie nucleară a unei noi ogive nucleare, la centrul de teste nucleare din nordul ţării. Partidul nostru a trimis un mesaj de felicitare oamenilor noştri de ştiinţă în domeniul nuclear pentru că au efectuat un test de explozie reuşit al unei ogive nucleare”, a declarat o prezentatoare de la televiziunea nord-coreeană.

Anunţul vine după ce reprezentanţii guvernamentali sud-coreeni şi japonezi au acuzat desfăşurarea celui mai puternic test nuclear nord-coreean de până în prezent, ca urmare a detectării unui seism cu magnitudinea de 5,3 grade în apropierea zonei de testare din Punggye-ri, transmite Al Jazeera.

Între timp, preşedintele sud-coreean a susţinut că este vorba de o acţiune de autodistrugere, iar liderul Kim Jong-un dă dovadă de o inconştienţă cu adevărat maniacă.

La rândul său, premierul Japoniei, Shinzo Abe, a spus că un asemenea test nuclear nu poate să fie tolerat, iar ministrul de Externe a lansat un protest la adresa Phenianului. Două avioane militare japoneze au fost trimise pentru a înregistra nivelul radiaţiilor din apropierea ţărmurilor nord-coreene.

Analiştii japonezi au precizat că magnitudinea de 5,3 grade sugerează testarea unei bombe cu hidrogen, dar şi cea mai puternică explozie obţinută până în acest moment de către regimul nord-coreean.

Toate marile puteri ale lumii au criticat decizia Coreei de Nord de a efectua un nou test nuclear, iar aseară a fost reunit de urgenţă Consiliul de Securitate al ONU.

„Am căzut de acord să lucrăm cu Consiliul de Securitate al ONU şi cu comunitatea internaţională pentru a pune în aplicare cu fermitate măsurile existente impuse în rezoluţiile precedente şi pentru a lua măsuri semnificative suplimentare, îndeosebi noi sancţiuni, pentru a demonstra Coreii de Nord că acţiunile sale ilegale şi periculoase au consecinţe”, a avertizat Barack Obama, citat într-un comunicat al Casei Albe.

Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că „Statele Unite nu acceptă şi nici nu vor accepta vreodată Coreea de Nord ca stat nuclear”.

Deja ai votat!