spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInternaționalUn nou test nuclear realizat de Phenian

Un nou test nuclear realizat de Phenian

Regimul nord-coreean a anunţat ieri dimineaţă desfăşurarea cu succes a „detonării unor focoase nucleare” pentru a contracara ostilitatea Statelor Unite. „Oamenii noştri de ştiinţă în domeniul nuclear au efectuat un test de explozie nucleară a unei noi ogive nucleare, la centrul de teste nucleare din nordul ţării. Partidul nostru a trimis un mesaj de felicitare oamenilor noştri de ştiinţă în domeniul nuclear pentru că au efectuat un test de explozie reuşit al unei ogive nucleare”, a declarat o prezentatoare de la televiziunea nord-coreeană.

Anunţul vine după ce reprezentanţii guvernamentali sud-coreeni şi japonezi au acuzat desfăşurarea celui mai puternic test nuclear nord-coreean de până în prezent, ca urmare a detectării unui seism cu magnitudinea de 5,3 grade în apropierea zonei de testare din Punggye-ri, transmite Al Jazeera.

Între timp, preşedintele sud-coreean a susţinut că este vorba de o acţiune de autodistrugere, iar liderul Kim Jong-un dă dovadă de o inconştienţă cu adevărat maniacă.

La rândul său, premierul Japoniei, Shinzo Abe, a spus că un asemenea test nuclear nu poate să fie tolerat, iar ministrul de Externe a lansat un protest la adresa Phenianului. Două avioane militare japoneze au fost trimise pentru a înregistra nivelul radiaţiilor din apropierea ţărmurilor nord-coreene.

Analiştii japonezi au precizat că magnitudinea de 5,3 grade sugerează testarea unei bombe cu hidrogen, dar şi cea mai puternică explozie obţinută până în acest moment de către regimul nord-coreean.

Toate marile puteri ale lumii au criticat decizia Coreei de Nord de a efectua un nou test nuclear, iar aseară a fost reunit de urgenţă Consiliul de Securitate al ONU.

„Am căzut de acord să lucrăm cu Consiliul de Securitate al ONU şi cu comunitatea internaţională pentru a pune în aplicare cu fermitate măsurile existente impuse în rezoluţiile precedente şi pentru a lua măsuri semnificative suplimentare, îndeosebi noi sancţiuni, pentru a demonstra Coreii de Nord că acţiunile sale ilegale şi periculoase au consecinţe”, a avertizat Barack Obama, citat într-un comunicat al Casei Albe.

Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că „Statele Unite nu acceptă şi nici nu vor accepta vreodată Coreea de Nord ca stat nuclear”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...