Transnistria aderă la Rusia

0

Evgheni Şevciuc a semnat ieri un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 la care 97% dintre transnistreni au votat pentru independenţa regiunii secesioniste şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă, informa Radio Chişinău, pe pagina sa de internet. Sursa citată adaugă că decretul mai prevede ajustarea completă a legislaţiei transnistrene la cea rusească.

Potrivit Radio Chişinău, la mai bine de 10 ani de la referendumul din 2006, în care majoritatea populaţiei din stânga Nistrului s-a pronunţat pentru independenţa regiunii secesioniste şi aderarea la Federaţia Rusă, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, a decis legiferarea plebiscitului şi punerea în aplicare a rezultatelor acestuia.

În conformitate cu decretul lui Şevciuc, legislaţia transnistreană urmează de urgenţă să fie adusă în conformitate cu cea a Rusiei, sugerând Sovietului Suprem de la Tiraspol şi executivului regional să-şi coordoneze activităţile în acest scop.

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată decretul liderului de la Tiraspol, precizează sursa menţionată, care citează însă mai mulţi experţi – printre care şi directorul executiv al Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole – ce califică iniţiativa drept una populistă, în condiţiile în care, în decembrie, în regiune vor avea loc aşa-zise alegeri prezidenţiale, iar Evgheni Şevciuc încearcă să-şi facă în acest fel capital electoral.

Decretul lui Şevciuc vine pe fundalul unei crize profunde pe care o traversează regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularităţii liderului transnistrean. După cum se mai menţionează în document, toate actele juridice, adoptate din 2006 încoace şi care sunt contrare principiilor fundamentale ale legislaţiei ruseşti, urmează a fi considerate nule şi nu vor mai fi aplicate. Evgheni Şevciuc a cerut, de asemenea, Guvernului regiunii secesioniste să instituie o comisie specială de stat care se va ocupa exclusiv cu aducerea în concordanţă a legislaţiei transnistrene cu cea a Federaţiei Ruse.

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată acţiunea liderului de la Tiraspol. Însă mai mulţi experţi, printre care şi directorul executiv al Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole, califică iniţiativa drept una populistă, în condiţiile în care în decembrie în regiune vor avea loc aşa-zise alegeri prezidenţiale, iar în acest fel Şevciuc încearcă să obţină capital electoral.

 

Deja ai votat!
se încarcă...