Nou atac sângeros în Turcia

Cel puţin 48 de persoane au fost rănite în urma exploziei unei maşini capcană ieri dimineaţă în oraşul Van, din sud-estul Turciei, regiune majoritar kurdă, în apropiere de sediul local al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, la putere), a informat CNN Türk, citând surse din cadrul poliţiei. Imaginile difuzate de CNN Türk arătau o clădire grav avariată în care se află sediul local al AKP. Doi dintre răniţi au fost identificaţi ca fiind ofiţeri de poliţie.

Această explozie intervine la o zi după demiterea a 28 de primari, suspectaţi că ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara şi aliaţii săi occidentali drept o „organizaţie teroristă”. Atacul a survenit în centrul aglomerat al oraşului Van, a precizat un membru al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, Besir Atalay, afirmând că îi bănuieşte de comiterea atacului pe rebelii kurzi ai PKK.

Pentru moment, atacul nu a fost revendicat, însă PKK – care vizează în principal forţe de securitate turce – este activă în regiune. Rebelii PKK şi armata turcă au întrerupt în urmă cu un an o fragilă încetare a focului şi au reluat ostilităţile declanşate în 1984.

Mai mult, Ankara a lansat la 24 august o ambiţioasă ofensivă în nordul Siriei pentru a-i alunga pe jihadiştii grupării Statul Islamic de la frontieră, precum şi împotriva rebelilor kurzi din PKK şi YPG (Unităţile de apărare ale poporului kurd).

Deja ai votat!