spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăEconomicÎn opoziţie cu ţările UE, România nu creşte vârsta de pensionare

În opoziţie cu ţările UE, România nu creşte vârsta de pensionare

Costurile cu plata pensiilor cresc în fiecare an în toate ţările membre ale Uniunii Europe, motiv pentru care vârsta medie de pensionare va creşte cu aproximativ doi ani în următoarele patru decenii.
Ţări precum Danemarca, Italia şi Olanda, unde vârsta de pensionare este acum legată de speranţa de viaţă, intenţionează să majoreze în continuare vârsta de pensionare. Un raport anual privind pensiile realizat de OCDE, organizaţie la care România încearcă să adere, avertizează că ţările membre trebuie să facă noi paşi pentru a-şi consolida sistemele de pensii pentru ca acestea să poată face faţă schimbărilor demografice, inegalităţii sporite dintre cetăţenii mai în vârstă şi schimbarea naturii muncii într-o economie digitală. „În condiţiile în care mulţi oameni se reorientează către poziţii nontradiţionale, o vârstă strictă fixă de pensionare ar putea să nu mai fie în interesul general”, arată OCDE.
„E o discuţie care comportă o întindere în timp a acestor măsuri sau majorări de vârstă de pensionare. În Uniunea Europeană, vârsta standard de pensionare este crescută, 70, 72, chiar 74 de ani. Avem în atenţie şi am avut discuţii cu reprezentanţii Uniunii Europene pe aceste măsuri de creştere a vârstei de pensionare dar, cu siguranţă, în România nu se va întâmpla. Media de vârstă în România e scăzută cu şapte-opt ani faţă de Uniunea Europeană, iar noi am ţinut foarte mult ca cel puţin până în 2030-2035 această vârstă standard de pensionare, de 65 de ani pentru bărbaţi, să rămână la acest nivel. Deci nu avem în intenţie sub nicio formă mărirea vârstei standard de pensionare”, a declara recent, ministrul social-democrat al Muncii, botoşăneanul Marius Budăi.

Ce fac alte ţări
În Austria stagiul minim de cotizare este de 45 de ani, iar vârsta de pensionare va creşte gradual, începând cu 2024 până în 2033, la 67 de ani la bărbaţi, de la 65 de ani în prezent, şi la femei la 65 de ani, de la 60 de ani în prezent.
– În Franţa vârsta de pensionare este de 62 de ani, însă stagiul întreg de cotizare este de 40-43 de ani.
– În Belgia, vârsta de pensionare este de 65 de ani. Începând cu 2025 aceasta va creşte la 66 de ani, iar din 2030, la 67 de ani.
– În Germania, vârsta de pensionare este de 65 de ani, pentru persoanele născute înainte de 1947, şi 67 de ani pentru cei născuţi după 1964. Până în 2060, statul intenţionează să majoreze vârsta de pensionare la 69 de ani. Stagiul minim cotizare pentru care se acordă o pensie este de cinci ani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.6 ° C
19.6 °
19.6 °
86 %
2.6kmh
88 %
lun
18 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
16 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...