spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăEconomicInflaţia a ajuns la 7,8% în noiembrie

Inflaţia a ajuns la 7,8% în noiembrie

Prețurile au fost în noiembrie cu 7,8% mai mari față de aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Inflația a scăzut ușor față de luna trecută, lucru anticipat de analiștii economici în condițiile în care de la 1 noiembrie a intrat în vigoare schema de compensare și de plafonare a prețurilor din energie. Chiar și așa, românii plătesc mai mult pentru gaze și curent.

Dacă în octombrie rata inflaţiei era de aproape 8%, în noiembrie a coboarât la 7,8%. Datele INS arată că cel mai mult în luna noiembrie au crescut prețurile produselor nealimentare, cu peste 10%, urmate de alimente, cu 6,10% și servicii cu peste 4%.

Tariful la gaze a crescut cel mai mult față de acceași lună a anului trecut, cu peste 49%. Mai mulți bani plătim acum față de anul trecut și pentru energia electrică și cea termică, cu 8, respectiv 10 %.

Potrivit datelor INS, toate alimentele sunt acum mai scumpe ca anul trecut. Topul scumpirilor este dominat de ulei, al cărui preț a crescut cu aproape 28%. Pentru kilogramul de cartofi am plătit în noiembrie cu 23% mai mult față aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce pâinea, făina și mălaiul s-au scumpit cu peste 9, respectiv 12%. Pentru multe dintre aceste alimente am plătit în noiembrie mai mult și dacă ne raportăm la luna octombrie.

Scumpiri s-au înregistrat şi în cazul carburanţilor şi ţigărilor. Experţii Băncii Naţionale se așteaptă ca rata inflației să coboare și în decembrie, până la 7,5%. Inflația își va relua trendul ascendent când expiră schema de sprijin pentru facturile la gaze și energie ale populației. BNR estimează că inflația va ajunge la 8,6% în aprilie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.6 ° C
19.6 °
15.6 °
46 %
3kmh
9 %
Dum
15 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...