spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăEconomicROBOR scade la minimul ultimelor 4 săptămâni

ROBOR scade la minimul ultimelor 4 săptămâni

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 8,15% pe an, de la 8,16% pe an, vineri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Un nivel asemănător n-a mai fost atins din data de 13 octombrie 2022. Atunci, ROBOR la 3 luni avea aceeași valoare, dar era pe un trend ascendent pornit la mijlocul lunii septembrie. Mai târziu, în octombrie, indicele a atins și 8,21% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a menținut la 8,28% pe an, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,44% pe an.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor a crescut

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. A urmat o creștere continuă timp de 8 luni, indicele atingând în prima parte a lunii august valoarea de 8,14% – maximul ultimilor 12 ani. Atunci, mesajul transmis de guvernatorul BNR a oprit creșterea indicelui și a declanșat o scădere lentă, însoțită de perioade lungi de stagnare.

ROBOR la 3 luni a petrecut aproximativ 8 săptămâni în intervalul 7,90-8%. Majorarea dobânzii de referință de către BNR, în data de 5 octombrie, de la 5,50% la 6,25%, a declanșat o nouă creștere a ROBOR.

Săptămâna trecută, Consiliul Concurenței a derulat un control la băncile care participă la calculul ROBOR, în cadrul unei investigații legate de o înțelegere privind fixarea dobânzilor. Băncile vizate de control sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
39 %
3.1kmh
90 %
lun
20 °
mar
25 °
mie
17 °
joi
16 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...