spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTMii de botoșăneni primesc ajutor social

Mii de botoșăneni primesc ajutor social

Numărul persoanelor care primesc ajutor social la nivelul judeţului Botoşani este într-o uşoară creștere. Astfel, în luna martie potrivit Agenției Județeane pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani, au fost acordate ajutoare pentru 3033 beneficiari, cu 26 beneficiari mai mult decât în luna februarie, când de aceste facilităţi au beneficiat 3.007 persoane.

Comparativ cu lunile martie, respectiv februarie ale anului trecut, se observă că numărul beneficiarilor este în creștere. Astfel, în luna martie 2022, AJPIS Botoșani a efectuat plata ajutorului social pentru 2.700 beneficiari, iar în luna februarie 2022 a fost efectuată plata pentru 2.660 de botoșăneni.

„Putem concluziona că numărul beneficiarilor de ajutor social din această perioadă este mai mare cu 333 de beneficiari în luna martie 2023 și cu 347 mai mare în luna februarie 2023”, a precizat Sebastian Tocariu, director executiv al AJPIS Botoșani.

Cât despre suma totală plătită, în luna martie AJPIS Botoșani a plătit 756.936 lei pentru 3.033 beneficiari (titulari de drepturi). Drepturile se stabilesc în funcție de numărul membrilor din familie, de la 170 de lei pentru o persoană singură și până până la 849 lei pentru familiile cu 10 persoane.

Doar câteva de dosare suspendate

În ceea ce privește suspendarea dosarelor de ajutor social, în martie, AJPIS Botoșani a suspendat plata pentru 28 de beneficiari, iar în luna februarie 17.

Principalele motive care au condus la suspendarea drepturilor au fost faptul că „beneficiarii nu prezintă adeverinţa eliberată de agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă; refuză nejustificat efectuarea acţiunilor sau lucrărilor de interes local prevăzute de legislație; depășesc veniturile pentru care se acordă ajutorul social”.

Ajutorul social se acordă persoanelor singure sau familiilor cu reședința legală în România dacă venitul net lunar al persoanei singure sau al familiei este mai mic decât venitul minim garantat.

În urmă cu peste zece ani erau 7.000 de beneficiari

Numărul beneficiarilor de venit minim garantat este cu mult mai mic comparativ cu cel din urmă cu zece ani. Până în anul 2009 ajutorul social s-a plătit direct de primării. În ianuarie 2010, când AJPIS Botoşani a preluat plăţile, a plătit peste 7.000 de dosare, pentru decembrie 2009. Tot în ianuarie 2010 primăriile botoşănene au transmis la AJPIS toate dosarele pe care le aveau în plată. Instituţia judeţeană a primit însă doar 5000 de dosare, dovadă că 2000 de dosare fuseseră aprobate din raţiuni electorale.

Începând din septembrie 2021, beneficiarii își pot păstra eligibilitatea pentru ajutorul social pe o perioadă de șase luni de la începutul încadrării în muncă dacă raporturile de muncă durează o perioadă de cel puțin 24 de luni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
55 %
2.7kmh
2 %
mar
14 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...