spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăEconomicLiber la jefuirea pădurilor

Liber la jefuirea pădurilor

Tehnologia ne poate ajuta să oprim furturile din pădure. Din păcate, guvernanții au blocat aplicațiile prin care oricine putea să vadă unde, cine şi cum taie păduri. Justificarea a fost că lucrează la altele noi, performante. O măsură care îi ajută din plin chiar pe hoții de păduri, potrivit Ştirilor Pro TV.

România are în acest moment 6.405.814 hectare de pădure. Asta înseamnă că puţin peste 27% din suprafaţa ţării este acoperită de păduri, sub media europeană care este de 32%. În 2016, în programul de guvernare, PSD promitea că prioritatea zero în materie de politica de mediu va fi protejarea fondului forestier şi că va creşte considerabil suprafeţele împădurite, dar nu s-a întâmplat.

Promitea şi că va îmbunătăţi sistemele de monitorizarea pentru tăierile şi transportul lemnelor, că va monta scannere pentru evaluare volumului din camioane şi va îmbunătăţi sistemul „radarul pădurilor”. Nici aceste promisiuni n-au fost realizate până acum. Ba mai mult, aplicaţia „Inspectorul pădurii”, prin care oricine avea acces la informaţii despre ce se întâmplă în păduri a fost blocată. „Inspectorul pădurii” a reprezentat pentru pădurile noastre o adevărată gură de oxigen. De pe orice aparat cu acces la internet poţi să vezi unde se taie, cine şi cât taie şi cine transportă. Din păcate de mai bine de un an sistemul nu funcționează. O măsură de care se bucura din plin hoţii de păduri.

Aplicaţia „Inspectorul pădurii” a fost gândită de Bogdan Micu, în 2016, în timpul guvernului tehnocrat. Cu ajutorul ei oricine putea să vadă „trasabilitatea lemnului”. Ba mai mult, sistemul lansa şi alarme în locurile în care pădurea dispărea. Numai că în 2017, guvernarea PSD, a oprit funcţionarea aplicaţiei.

„Funcţionează, însă, nu se mai ocupă nimeni de el, sub aspectul ca firma care trebuia de fapt îl testa”, declara, anul trecut, pentru Pro TV, Doina Pană, ministru al Pădurilor despre soarta site-ului „inspectorul pădurii”. Doina Pană susţinea atunci că ministerul în colaborare cu Serviciul Roman de telecomunicaţii speciale lucrează la o nouă aplicaţie. O idee bună care putea să salveze păduri. Guvernanţii au oprit-o şi au găsit calea să mai toace nişte bani.

„Am alocat o sumă de un milion de lei necesara achiziţionării echipamentelor hard de ultima generaţie care să permită dezvoltarea şi funcţionarea noilor programe”, susţine Ioan Deneș, actualul ministru al Pădurilor. Prin urmare, până cel puţin la mijlocul lui 2019, aplicaţia prin care oricine poate urmări ce se întâmplă în păduri nu funcționează. Iar de asta profita hoţii de lemne.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.5 ° C
17.7 °
15 °
69 %
1.8kmh
92 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...