Cum îţi îngrijeşti corect bijuteriile?

De-a lungul vietii orice femeie strange bijuterii: cercei, lantisoare, inele, bratari si o multime de alte accesorii din materiale pretioase, semipretioase sau nepretioase isi fac loc in colectia fiecarei doamne.

Cu siguranta, fiecare bijuterie are o poveste si pe fiecare doresti sa o pastrezi in forma ei cea mai buna. Pentru asta, este important sa te asiguri ca le protejezi si ca le ingrijesti cat mai bine.

Cum ingrijesti bijuteriile in asa fel incat sa aiba o durata de viata cat mai mare?

In cazul anumitor materiale, cum ar fi aurul sau otelul inoxidabil, ingrijirea bijuteriilor este foarte simpla. Exista insa bijuterii mai fragile care au nevoie de o intretinere speciala. Indiferent cat de fragila este bijuteria insa, regulile de baza sunt aceleasi:

  • Pastreaz-o intr-un loc special. Poti alege o caseta bijuterii, saculeti de matase sau de catifea sau diverse cutii speciale. Este bine ca fiecare bijuterie sa aiba un spatiu separat si sa fie ferita de praf si de fluctuatiile mari de temperatura.
  • Evita expunerea bijuteriilor la substante chimice. Daca ai inele, este bine sa le scoti ori de cate ori speli vasele sau folosesti alte substante;
  • Nu aplica parfum direct pe bijiterie! Atunci cand te parfumezi este bine sa aplici parfumul inainte de a-ti pune bijuteria. Alcoolul intalnit in parfumuri poate sa dauneze materialului, mai ales daca este un material fragil (argint, piele, etc);
  • Ai grija la clor! Aproape toate materialele, exceptand aurul si titanul, pot fi afectate de clor. Cum foarte multa apa de la robinet contine cantitati insemnate de clor, este bine sa eviti sa faci baie sau sa speli cu bijuteriile la mana, la gat sau in urechi;
  • Curata frecvent fiecare bijuterie in parte! Ocazional, este bine sa cureti bijuteriile. Pentru a face asta poti folosi solutii speciale pe care le gasesti in magazine sau poti merge la bijutier.
  • Acorda atentie sporita bijuteriilor incrustate cu pietre pretioase sau cu perle. Chiar daca sunt foarte bine realizate, acestea sunt mult mai fragile in fata socurilor decat bijuteriile simple, realizate dintr-un metal pretios.

Desi pare tentant, este bine sa porti bijuteriile doar atunci cand trebuie sa mergi la un eveniment special. Daca le porti acasa, micile socuri fizice pot dauna foarte mult.

Dupa fiecare purtare este important sa stergi bijuteria purtata cu o carpa moale si sa o pui in cutiuta ei speciala.

De ce sa ingrijesti bijuteriile?

Pentru ca indiferent cat de scumpe sau de ieftine sunt, acestea reprezinta amintiri si ancore in trecut. De fiecare data cand vei privi una dintre podoabele pe care le detii iti vei aminti de o persoana draga sau de un moment care ti-a schimbat viata.

De asemenea, merita sa ingrijesti bijuteriile pentru ca in timp acestea pot deveni din ce in ce mai valoroase. Cu timpul, daca sunt pastrate in stare optima fie le poti vinde fie le poti lasa mostenire copiilor sau nepotilor.

Deja ai votat!