spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAdvertorialCe este un aparat aerosoli și cine are nevoie de el?

Ce este un aparat aerosoli și cine are nevoie de el?

Un aparat aerosoli sau nebulizator este un tip de echipament medical pe care o persoană cu astm bronșic sau altă afecțiune respiratorie îl poate folosi pentru a livra medicamente direct și rapid în plămâni.

Un nebulizator transformă medicamentul lichid într-un vapor foarte fin pe care o persoană îl poate respira printr-o mască de față. Luarea medicamentului în acest mod îi permite să ajungă direct în plămâni și în sistemul respirator, acolo unde este necesar.

Cine are nevoie de un nebulizator?

Medicii prescriu de obicei nebulizatoare persoanelor cu una dintre următoarele afecțiuni pulmonare:

– astm

– boală pulmonara obstructiva cronica (BPOC)

– fibroză chistică

– bronșiectazie

Uneori, un medic va prescrie un nebulizator pentru un copil care are o infecție respiratorie, cum ar fi bronșiolita.

Cum se folosește un nebulizator sau aparat aerosoli

Înainte ca o persoană să înceapă să ia medicamente cu un nebulizator, un medic sau o asistentă îi va explica cum funcționează nebulizatorul și va răspunde la orice întrebări.

Dacă cineva își primește nebulizatorul de la o farmacie sau o companie de echipamente medicale, cineva îi va explica cum să-l folosească.

Fiecare nebulizator sau aparat aerosoli funcționează puțin diferit. Este esențial să citiți instrucțiunile pentru dispozitivul specific pe care medicul vi l-a prescris.

În general, un nebulizator este foarte ușor de utilizat, doar urmând câțiva pași de bază:

– Spălați-vă mâinile

– Adăugați medicamentul în paharul cu medicamente, conform prescripției medicului.

– Asamblați piesa superioară, tubul, masca și piesa bucală.

– Atașați tubul la mașină, conform instrucțiunilor.

– Porniți nebulizatorul. Acestea pot funcționa cu baterie sau la priză.

– În timp ce utilizați nebulizatorul, țineți piesa bucală și paharul cu medicament în poziție verticală pentru a ajuta la distribuirea întregului medicament.

– Respirați lent și adânc prin piesa bucală și inhalați tot medicamentul.

– Discutați cu medicul dumneavoastră sau sunați la producător dacă aveți întrebări sau nelămuriri legate de dispozitiv.

Este necesară o rețetă?

De obicei, un nebulizator și medicamentul pe care îl utilizați necesită o rețetă de la un medic sau alt furnizor de servicii medicale.

Este posibil să cumpărați un aparat aerosoli sau nebulizator online fără prescripție medicală, deși un medic va trebui probabil să prescrie medicamentul.

Cu toate acestea, unii producători de medicamente necesită utilizarea unui anumit tip de nebulizator, așa că este întotdeauna o idee bună să vă consultați cu farmacistul sau medicul dumneavoastră înainte de a face o achiziție.

Există mai multe tipuri de medicamente pe care o persoană le poate folosi cu un nebulizator:

Bronhodilatatoare: Acestea sunt medicamente care ajută la deschiderea căilor respiratorii și ușurează respirația. Medicii prescriu adesea bronhodilatatoare pentru persoanele cu astm bronșic, BPOC sau alte tulburări respiratorii.

Soluție salină sterilă: un nebulizator poate furniza soluție salină pentru a ajuta la deschiderea căilor respiratorii și a secrețiilor apoase. Acest lucru poate slăbi și ajuta la eliminarea mucusului din plămâni.

Antibiotice: Un nebulizator poate livra anumite tipuri de antibiotice direct în plămâni sau tractul respirator atunci când cineva are o infecție respiratorie severă.

Diferențele dintre nebulizatoare și inhalatoare

Nebulizatoarele și inhalatoarele au unele asemănări: de exemplu, ambele eliberează medicamente direct în plămâni pentru a facilita respirația. Cu toate acestea, există câteva diferențe importante.

Există două tipuri de inhalatoare: inhalatorul cu doză măsurată (MDI) și inhalatorul cu pulbere uscată.

Un MDI este cel mai comun tip de inhalator. Utilizarea unuia include inhalarea unei cantități pre-măsurate de medicament printr-un muștiuc. Unele inhalatoare au un distanțier, care facilitează inhalarea medicamentului.

Un inhalator cu pulbere uscată este similar, dar medicamentul este sub formă de pulbere în inhalator. Este necesar ca utilizatorul să respire profund și rapid pentru a împinge medicamentul sub formă de pulbere în plămâni.

Ambele tipuri necesită capacitatea de a inhala medicamentul în plămâni. Unii copii și persoane cu boli respiratorii severe le pot considera problematice.

Nebulizatoarele tind să fie puțin mai ușor de utilizat, în ceea ce privește administrarea medicamentului. Cu toate acestea, un nebulizator poate dura până la 10 minute pentru a elibera medicamentul, iar utilizatorul trebuie să stea în picioare până când le-a inhalat complet, ceea ce poate fi dificil pentru copiii mici.

De asemenea, nebulizatoarele nu sunt portabile, pot fi greu de transportat, în timp ce inhalatoarele sunt de obicei mai mici și mai potrivite pentru călătorii.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...