spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăCaleidoscopRemedii naturiste pe bază de gălbenele

Remedii naturiste pe bază de gălbenele

Gălbenelele sunt considerate „florile de aur” ale sănătăţii şi frumuseţii şi au numeroase beneficii asupra organismului fiind folosite atât pentru uz intern cât şi extern.

 

Gălbenelele, originare din zona mediteraneană sunt recunoscute datorită beneficiilor pentru sănătate în Europa, încă din Evul Mediu. Acestea au în compoziţie vitamina C, uleiuri eterice, răşini, mucilagii, carotenoizi, având o acţiune antiinflamatorie, decongestivă, antiseptică, antimicrobiană şi cicatrizantă. Florile de galbenele ajută la regenerarea ţesuturilor şi la vindecarea rănilor, reglând funcţia biliară, contribuind inclusiv la reglarea menstruaţiilor. Acestea mai sunt utilizate cu efect benefic în caz de: ulceraţii, eczeme, gastrite, ulcer gastric, inflamaţii ale colonului, boli hepato-biliare, dismenoree, micoze, vaginite şi infecţii urinare.

Gălbenelele cresc spontan sau pot fi cultivate ca plante decorative, în grădini, pe lângă zidurile caselor, poteci, drumuri sau prin parcuri.

În trecut această plantă era numită şi „floarea ploilor” deoarece atunci când nu se deschidea era sigur că vin ploile. În scop terapeutic se folosesc florile, care se culeg atunci când este soare, când plantă este deschisă şi emană uleiuri volatile.

Planta este bogat ramificată, cu flori grupate în antodii terminale de culoare galben-portocalii este cunoscută în popor şi sub numele de ochi galben, filimica, călinica şi rujuliţa.

Gălbenelele sunt utilizate în medicină naturistă sub formă de tincturi, ceaiuri, creme sau pudre, însă sunt consumate şi în salate proaspete datorită gustului proaspăt şi delicat.

 

Beneficii şi proprietăţi

 

Florile de galbenele sunt bogate în uleiuri volatile, betacaroten, vitamine, minerale, steroli, flavonoide, tanini, saponine şi substanţe tri-terpenice. Aceste elemente au proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii, antiseptice, cicatrizante, antiparazitare şi antimicrobiene.

Extractele de flori de galbenele şi ceaiurile de galbenele au efecte excepţionale în tratarea acneei, a arsurilor, degerăturilor şi a rănilor purulente. Au efecte cicatrizante asupra leziunilor ulceroase ale sânilor şi sunt remedii eficiente asupra bolilor tegumentare provocate de micoze.

Ceaiul de galbenele este un bun imunostimulator, deci ajută la întărirea sistemului imunitar în anotimpul rece şi face că virusurile sezoniere să fie mai uşor de combătut.

Gălbenelele ameliorează simptomele afecţiunilor gastro-intestinale de tipul gastritei şi ulcerului peptic. Sunt indicate în cazuri de indigestii şi calmează arsurile stomacale datorate meselor copioase. Efectele benefice se manifestă şi cazul copiilor, care suferă de tulburări digestive sau de afecţiuni ale tractului urinar.

Infuziile de galbenele au efecte antispastice şi sunt de ajutor în reglarea crampelor abdominale, de asemenea sunt eficiente pentru ameliorarea durerilor menstruale.

Ceaiul de galbenele ajută la menţinerea igienei în cavitatea bucală. Poate înlocui cu succes apa de gură, datorită proprietăţilor antiinflamatorii, cicatrizante, antimicrobiene şi antiseptice. Utilizarea acestuia întăreşte gingiile şi împiedică dezvoltarea germenilor în cavitatea bucală.

Studiile numeroase efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că, consumul de ceai de galbenele are efecte detoxifiane şi depurative asupra organismului. Este eficient în eliminarea toxinelor dăunătoare din corp, ajuta la eliminarea radicalilor liberi şi este un protector natural al ficatului.

Nici beneficiile asupra pielii nu sunt contestate. Proprietăţile emoliente şi cicatrizante asupra tenului sunt cunoscute de sute de ani. Pielea capătă aspect mai luminos, mai sănătos când este tratată cu infuzie sau ceai de galbenele.

 

Moduri de întrebuinţare

 

Infuziile de flori de galbenele, utilizate pentru tratarea afecţiunilor externe, trebuie să fie concentrate. Substanţa obţinută trebuie utilizată când ajunge la temperatura corpului, sub formă de compresă. Într-un vas de 100 ml de apă clocotită adăugaţi 10-15 flori de galbenele sau 4-5 plicuri de ceai din galbenele. Lăsaţi la infuzat pentru aproximativ 15-20 de minute. Îmbibaţi o faşă sterilă în soluţia obţinută şi aplicaţi pe porţiunea de piele afectată. Această soluţie poate fi utilizată seară după curăţarea tenului şi îndepărtarea machiajului, are efecte deosebite asupra pielii şi împiedica formarea ridurilor.

Pentru tratarea furunculilor specialiştii recomandă realizarea de cataplasme cu flori din galbenele opărite. Florile opărite sunt aşezate peste zona afectată, peste care se aplică comprese sterile sau plasturi de dimensiuni potrivite. Cataplasma astfel realizată trebuie menţinută pentru cel puţin 60 de minute.

Ceaiul obţinut din flori de galbenele este indicat pentru uz intern. Poate fi consumat simplu sau îndulcit cu miere de albine. Ceaiul foarte concentrat din galbenele poate fi utilizat sub formă de picături, pentru cicatrizarea rănilor aflate la nivelul cailor nazale, sau pentru gargara.

Ceaiul de galbenele trebuie consumat cald, de preferat fără adaos de zahăr, cu înghiţituri mici pe parcursul al 15-20 de minute. La nevoie pot fi consumate până la 3- 4 căni de ceai pe zi.

Contraindicaţii

 

Oricât de eficiente ar fi, tratamentele şi curele cu flori de galbenele trebuie avizate în prealabil de un medic specialist. Ca majoritatea florilor şi galbenele pot avea reacţii alergice puternice, deci este necesar un consult medical înainte de a începe vreun tratament care are în compoziţie această plantă.

Medicii nu recomandă consumul de flori de galbenele în timpul perioadelor de sarcină şi alăptare. Substanţele cu efect sedativ pe care le conţine pot fi transmise fătului şi bebeluşului.

Contraindicaţii sunt şi în cazul persoanelor care se află sub tratamente medicamentoase cu substanţe tranchilizante. Elementele ce se regăsesc în componenţa florilor de galbenele pot amplifica efectele medicamentelor.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
13.9 ° C
13.9 °
11.6 °
87 %
2.7kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...