spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăCaleidoscopApa de la robinetele Parisului

Apa de la robinetele Parisului

♦ Chiar dacă e un oraș mare, calitatea apa care curge la robinet în Paris face inutilă cumpărarea de apă îmbuteliată. Ar fi un model de studiat de autoritățile române.

Compania „Eau de Paris” este furnizorul local de apă potabilă în capitala Franței și zona metropolitană. Jumătate din apa pe care o beau parizienii provine din râul Marna, în amonte de Paris, cealaltă jumătate din stratul acvifer subteran.

Apa nu este potabilă la sursă, așa că trebuie să treacă prin multiple straturi de filtrare, incluzând carbonul activ și ultrafiltrare. Diferența față de România este că după filtrare apa este curățată de microorganisme și alte impurități cu ozon și lumină ultravioletă. Se folosește extrem de puțin clor și aproape deloc sulfat de aluminiu, elemente găsite din belșug în apa care curge la robinetele noastre, pe care cu greu o putem numi potabilă. Procedeele pariziene, pe lângă că sunt ecologice, oferă și una din cele mai bune și sănătoase ape de la robinet din lume.

 Două sisteme de furnizare a apei

Un aspect foarte neobișnuit – dar extrem de util – în Paris, este faptul că orașul are două sisteme de furnizare a apei. Fiecare servește unor scopuri diferite și are nivele de puritate diferite la apă. Prima rețea este pentru apa de la robinet, care este potabilă, iar a doua este pentru curățare și spălat străzi. Cele două rețele nu se intersectează, așa că nu este nici un pericol.

Dacă vreți să aflați pe viu despre sistemul de apă al Parisului, trebuie să vizitați „Le Pavilion de l’eau” (Parisul este unul din puținele orașe care are un muzeu dedicat apei sale).

Sute de probe analizate zilnic

În fiecare zi laboratoarele „Eau de Paris” analizează peste 200 de probe de apă pentru diferite chimicale, analize de chimie organică, bacteriologice sau chiar coroziune. În general, este urmărită prezența a aproximativ 3.000 de substanțe toxice și a altora secundare, dar care afectează calitatea apei.

În urma acestor eforturi mulți parizieni vă vor spune că apa de la robinetele lor din casă este de o calitate mai bună decât cea îmbuteliată și e bine să evitați consumul acesteia din urmă, în special cea din recipiente din plastic vândută în magazine.

Apă de la robinet şi în restaurante

Dacă ieșiți la cină în Paris, puteți cere „une caraffe d’eau” în locul unei sticle de apă îmbuteliată, care poate fi scumpă. Chelnerul vă va servi cu apă de la robinet, care este sigură pentru consum și e gratuită la restaurant.

Localnicii vă vor sugera să aduceți sticle și să folosiți apa de la robinetele montate pe stradă. Parisul are multe asemenea fântâni cu apă proaspătă, care sunt o alternativă viabilă pentru cei care vor să evite plasticul sau să economisească banii cu care ar fi cumpărat apă.

Dacă nu aveți sticlă, nu vă îngrijorați. Administrația pariziană a început, încă din 2019, să monteze automate de unde vă puteți cumpăra sticle goale! Apoi le puteți umple de la fântânile Parisului.

Tot din 2019, când a fost lansat un program pentru reducerea deșeurilor din plastic, puteți descărca pe telefon o aplicație care vă arată unde este cel mai apropiat robinet stradal unde vă puteți umple sticla goală cu apă. Dacă preferați apa carbogazoasă, o mulțime din aceste robinete au un buton care, odată apăsat introduce dioxid de carbon în apa care curge la robinet și veți bea sifon, fără nici o problemă. Aplicația de telefon mai sus menționată specifică și care din robinete pot furniza apă carbogazoasă și care nu.

 Apeducte pe sute de kilometri

Sistemul de apă potabilă este alimentat din mai multe rezervoare situate în jurul Parisului. Sunt patru rezervoare mari, dar suprafața totală a captărilor de apă poate ajunge la 2.400 kilometri pătrați, incluzând și ariile de captare a apelor subterane. În aceste zone furnizorul de apă ia permanent măsuri pentru a limita poluarea, colaborând inclusiv cu fermierii din zonă care sunt încurajați să facă agricultură ecologică.

Lungimea totală a apeductelor Parisului este de 470 de kilometri. Pe 80% din lungimea lor e plantată iarbă, pe o lățime între şase și 20 de metri, în funcție de instalație. Spațiul e folosit ca refugiu de animale sau chiar alte plante. Aria spațiilor naturale realizate astfel este 53 de hectare, care includ și acoperișurile celor șase stații de procesare a apei operate de „Eau de Paris”.

Parizienii vor să renunţe la recipientele de plastic pentru apă

Pe 29 mai 2019 operatorul de apă al Parisului a lansat o inițiativă de a reduce poluarea cu plastic, prin care încearcă să transforme orașul în primul din lume care nu mai folosește recipiente de plastic pentru apă.

Parizienii au fost chemați să se ralieze acestei inițiative prin care să bea apă de la robinet acasă, la muncă sau la restaurant, să consume apă din robinetele stradale și să nu cumpere apă îmbuteliată, să aibă tot timpul la ei o sticlă reutilizabilă pentru sport sau plimbări și să mențină în stare bună sau să repare robinetele de acasă pentru a evita risipa.

Președintele de la „Eau de Paris”, Celia Blauel, care este și viceprimar al Parisului, spune: „Dacă consumăm apă de la robinet sau de la fântâni stradale nu e doar sănătos, e și un act militant. A bea apă fără recipiente de plastic ajută la reducerea gunoiului cu șapte kilograme de persoană pe an.”

Parisul este foarte populat, rețeaua de apă ajunge să aibă 3,5 milioane de consumatori, dacă adunăm turiștii și navetiștii, iar consumul zilnic este de 550.000 de metri cubi. Anual se fac 50.000 de examinări ale apei, urmărindu-se prezența a 300.000 de substanțe, în total.

Pierderile de apă în Paris de zece ori mai mici decât în Botoşani

Pe lângă cei 470 de kilometri de apeducte, rețeaua de distribuție a apei în Paris are 1.800 de kilometri. Însă chiar la aceste cifre impresionante, randamentul rețelei este de 95%. Adică pierderile din rețea sunt de doar 5%. Comparația cu orașele românești este irelevantă, la Botoșani pierderile din rețea erau anul trecut pe la 50%, iar Bucureștiul pierde 2.000 de tone de apă pe oră doar din rețeaua de termoficare și apă caldă, pierderile de la rețeaua de apă rece fiind și ele imense.

Lucrurile nu au stat tot timpul așa de bine nici în Paris. Procesul de modernizare a început în anii ’90, când organizații independente au început să relateze despre practicile greșite pe scară largă în furnizarea apei, calitatea proastă a apei, lipsa completă de transparență a operatorilor de stat și privați și o continuă creștere a prețului apei plătit de parizieni.

După câțiva ani a fost înființată „Eau de Paris”, companie de stat subordonată autorităților pariziene, care are un consiliu director din care fac parte oameni din administrație, experți independenți și reprezentanți ai locuitorilor Parisului. După organizarea firmei și investițiile necesare, acum compania are în medie un profit de 35 de milioane de euro pe an, în timp ce prețul apei plătit de parizieni scade anual cu câteva procente.

Compania are și obiective ecologice, vitale pentru a putea păstra calitatea apei, serviciul de management al companiei este monitorizat în permanență urmărindu-se politica de prețuri și o transparență financiară totală.

Calitatea apei în Paris este o resursă prețioasă a orașului. Dacă sunteți la plimbare prin oraș, profitați de cele 820 de locuri de unde puteți bea apă pe stradă, ce includ chiar și cele 120 de fântâni istorice, montate pe străzi de Sir Richard Wallace (un colecționar de artă și un filantrop) acum 200 de ani. Da, în Paris și unele fântâni arteziene au apă potabilă. Și e gratis.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...