spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăEconomicMii de euro intrați în conturile unor botoșăneni în Ajunul Crăciunului (video)

Mii de euro intrați în conturile unor botoșăneni în Ajunul Crăciunului (video)

Toți legumicultorii botoșăneni incluși în Programul „Tomate” 2019 au primit subvenţia de 3.000 de euro acordată de Ministerului Agriculturii. La începutul săptămânii s-au făcut ultimele plăți către cei 54 de producători înscriși în ciclul II și care și-au valorificat marfa acum, în sezonul rece. Aceștia au primit câte 13.991,40 de lei, în județ intrând astfel 755.535,60 de lei, aproximativ 160.000 de euro.

La Botoșani, în programul „Tomate”, în acest an, s-au înscris 126 de legumicultori, din care doar 121 au fost eligibili. 67 de legumicultori au optat pentru ciclul I de producție, cel de primăvară, iar 54 pentru ciclul II, cel de iarnă.

Programul «Tomate româneşti» a încheiat cel de al treilea an. Având în vedere că în primul an au fost înscrişi 65 de producători, în anul doi 102 şi anul acesta 121, putem concluziona că e un succes pentru judeţul Botoşani”, a declarat Cristian Delibaş, directorul Direcției Agricole a Județului Botoșani.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum două kilograme tomate/metru pătrat, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de cel puţin 2.000 de kilograme, dovedită cu documente justificative.

Recent, ministrul Agriculturii, Nechita Adrian Oros, a declarat, la Botoșani că nu va sista Programul „Tomate”, cel puțin până la finalul anului viitor. „La finele anului 2020 vom face o evaluare a tuturor acestor programe, vom vedea care este impactul economic și social al acestora și acolo unde nu merg bine o să le îmbunătățim”, a spus ministrul Agriculturii. Acesta s-a referit în special la programul „Tomate”, pe care l-a caracterizat ca „fiind cel mai popular program al ministeriatului domnului Daea”. „Am fost în toate zonele legumicole importante în această perioadă, tocmai ca să văd ce se întâmplă cu acest program, ce impact a avut și am găsit lucruri foarte bune. Acest program a avut efect, pentru că deja acolo oamenii făceau legumicultură de performanță iar programul respectiv i-a ajutat. Problema pe care am detectat-o este la vânzare. Nu reușesc să vândă la niște prețuri rezonabile, ca să fie rentabil”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

În România, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 158,5 kilograme, din care tomate 38,4 kilograme, ceea ce reprezintă 24,22% din consumul total de legume.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.5 ° C
24.3 °
22.2 °
49 %
2.6kmh
100 %
lun
25 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...