spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăEconomicCozi la bancomate

Cozi la bancomate

Dacă la sfârșitul săptămânii magazinele au fost cele aglomerate, ieri dimineață a fost rândul băncilor. Zeci de oameni stăteau la coadă, în fața sediilor băncilor sau la bancomate să scoată bani. Majoritatea erau persoane în vârstă.Maică, am venit să-mi scot pensia. Sper să-mi fi intrat pe card, ca să pot să merg să cumpăr și eu câte ceva”, a declarat o bătrână, care stătea de zeci de minute la coadă în fața unui bancomat.

Potrivit angajaților băncilor, aglomerațiile au fost generate atât de panica creată de pandemia care a cuprins deja întreaga Europă, dar și de faptul că este o perioadă de vârf în plata pensiilor. „La noi, în fiecare lună, în această perioadă este așa de aglomerat. Poate că acum retragerile sunt ceva mai mari, dar nu ieșite din comun, pentru că majoritatea cardurilor le avem la pensionari, care oricum își cam scoteau toți banii când primeau pensia”, a declarat un angajat al unei importante bănci din Botoșani.

BNR: „Este destulă lichiditate pe piață”

Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), i-a sfătuit pe oameni să nu se înghesuie la bancomate ca să-și retrag banii, în contextul temerilor generate de pandemia de coronavirus. El a precizat că asigurarea lichidității pe piață este una dintre preocupările majore ale BNR, alături de stabilitatea cursului valutar. „Este lichiditate suficientă pe piață în acest moment. Tocmai faptul că este lichiditate suficientă presupune că există o anumită variabilitate a cursului sau a dobânzilor, altfel nu se poate. Lichiditate există în bănci, băncile pot să-și facă plățile, sunt solide și stabile… Există bani și în ATM-uri, nu recomandăm nimănui să se panicheze sau să se ducă la ATM-uri să scoată bani. Există suficiente lichidităţi pentru toată lumea”, a adăugat el.

Suciu a mai spus că BNR discută cu sistemul bancar pentru a găsi „mecanisme care să poată flexibiliza deciziile băncilor de la caz la caz, pentru că sunt cazuri mai complicate și cazuri care își desfășoară activitatea normal”.

Cîțu cere măsuri din partea băncilor

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, spune că sistemul bancar trebuie să vină cu un pachet privind plata ratelor la credite. Aceasta, în condițiile în care unele bănci au anunțat deja suspendarea temporară a plăţii ratelor la credite sau oferirea de internet şi mobile banking fără costuri timp de trei luni. „Discuţiile sunt, aici este decizia sistemului bancar şi vor găsi cea mai bună soluţie, eu cred că trebuie să ne gândim, şi este bine ceea ce face sistemul bancar, el se gândeşte că nu e doar o fluctuaţie de două-trei luni, s-ar putea să fie mai lungă, şi atunci cred că ei trebuie să vină cu un pachet important, să îi lăsăm să facă pachetul să fie cât mai bun şi să fie aplicabil. Vom vedea cu ce vor apărea, dar cred că vor apărea cu ceva în perioada următoare”, a spus Florin Cîţu.

Unele bănci au anunţat deja măsuri speciale în contextul pandemiei de Covid – 19, cum ar fi suspendarea temporară a plăţii ratelor la credite sau oferirea de internet şi mobile banking fără costuri timp de trei luni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.6 ° C
22.6 °
22.6 °
75 %
5.1kmh
92 %
lun
20 °
mar
25 °
mie
17 °
joi
16 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...