joi, aprilie 18, 2024
AcasăEditorialIgnoranţa cea de pe urmă a premierului

Ignoranţa cea de pe urmă a premierului

 

28Fariseismul în politică nu este o invenţie românească, numai că pe meleagurile mioritice pare să fie mai prezent decât oriunde. Nu spun că nu există ţări din lumea asta în care corupţia şi incompetenţa politică arată mai hidos decât pe la noi, dar treaba asta nu trebuie să servească nici de model şi nici de scuză. Ne pretindem civilizaţi, ne pretindem europeni – şi nu orice fel de europeni, ci din ăia care fac parte din Uniunea Europeană, cumva europeni de calitatea I – dar refuzăm cu inconştienţă să ne comportăm ca atare. Dăm vina pe moştenirea genetică, pe sângele latin, ignorând faptul că alte naţiuni romanice s-au dezvoltat fără să facă atâta caz de sângele străbunilor. Suntem mai balcanici decât ne place să admitem aşa cum încercăm să facem abstracţie de faptul că Bulgaria, care ne ajuta să ţinem lanterna roşie, se îndepărtează cu paşi repezi fără a privi în urmă. Poate pentru că ei nu pot da vina pe moştenirea latină.

Chiar dacă rezultatul alegerilor de anul trecut n-a fost cel aşteptat de preşedintele păşitor, până la urmă cineva tot a spus „Guvernul meu”. La fel ca în bancurile cu Radio Erevan. Cuvintele preconizate s-au rostit, doar că de către altă persoană. O persoană care a luat faţa Cabinetului Grindeanu. Prea puţini români ştiu cum arată noul premier al României şi chiar mai puţini sunt capabili să-l recunoască după voce. Însă de ce ar face cineva efortul să-l memoreze pe Sorin Grindeanu (sper că am scris bine şi nu-l cheamă altfel) în condiţiile în care este evident pentru toată lumea că păpuşarul este Liviu Dragnea. În timp ce referitor la buget Sorin Grindeanu a avut doar o intervenţie publică şi aceea anemică, cu ochii aţintiţi către şeful care s-a îndurat să-l pună la scos castanele din foc, toate posturile de televiziune au prezentat ore în şir cu declaraţiile lui Dragnea pe aceeaşi problemă.

E clar pentru toată lumea cine este premier, dar Liviu Dragnea e dispus să joace cartea făţărniciei până la capăt. Întrebat de Toma Petcu, de la Digi24, dacă Guvernul îşi va angaja răspunderea în privinţa ordonanţelor, Dragnea a replicat destul de dur. El nu e din Guvern… De ce e întrebat aşa ceva?

Trebuie să admirăm intuiţia lui Toma Petcu care, ştiind cine are toate răspunsurile, a preferat să se ducă direct la sursă. Asta pentru a nu avea parte de declaraţii învăţate pe de rost şi eventual distorsionate. Dragnea susţine „foarte serios” că pe subiectul ordonanţelor trebuie vorbit cu premierul şi ministrul Justiţiei. Asta în condiţiile în care Dragnea, revenit de pe meleaguri străine, declară că, deşi „m-am uitat cu foarte multă curiozitate, după ce m-am întors din America, n-am înţeles foarte mult”. Nu precizează unde anume s-a uitat, dar aşteaptă să vadă o linie clară. Şi cică nu a vorbit şi nici nu o să vorbească cu Grindeanu şi ministrul Justiţiei despre ordonanţe.

Aparent, Dragnea nu numai că nu este interesat, dar chiar e igorant în privinţa OUG pentru graţiere, în condiţiile în care jurnaliştii de la cursdeguvernare.ro au scos la iveală un detaliu supărător şi anume că forma finală a ordonanţei a trecut printr-unul din calculatoarele lui Liviu Dragnea. E posibil ca premierul din umbră care-l pune în umbră pe premierul desemnat să fie aşa de ignorant încât să nu ştie ce fac oamenii din subordine în condiţiile în care e ştiut că şi i-a ales pe sprânceană şi-i mănâncă din palmă? La o adică o să spună că habar nu are cine este Anca Spiridon deşi aceasta ocupă funcţia de director general la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor?

Şi se pare că ignoranţa e molipsitoare deoarece nici Anca Spiridon nu ştie nimic despre documentul respectiv. Cine l-o fi scris? Probabil s-a scris singur, fiind ştiut faptul că, de ceva vreme, inteligenţa asta artificială nu numai că a depăşit-o pe cea umană dar a luat-o şi razna. Mâine-poimâine o să ne trezim cu Terminatori prin bătătură dar, până atunci, calculatoarele se străduiesc să-i învrăjbească pe oameni. Momentan vor să inducă ideea perfidă că premierul din umbră vrea să se graţieze singur. Cum poate crede cineva aşa ceva? Se vede că omul habar nu are de nimic, e atât de ignorant încât e de mirare cum a ajuns să aibă Guvernul la degetul mic.

Păi dacă e aşa de ignorant într-o chestiune care îl priveşte personal să ne aşteptăm că va dovedi mai mult interes în privinţa unor probleme de interes public? Doar întreb şi eu, aşa.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6 ° C
6.1 °
4.3 °
96 %
0.9kmh
100 %
joi
7 °
vin
11 °
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
12 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Am stat foarte mult în cumpănă dacă și cum să scriu despre fostul edil al Botoșaniului. Faptul că aș putea fi acuzat de o...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...