vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialSocial democraţia nu este banditism

Social democraţia nu este banditism

 

 

Virgil COSMA

jurnalist

 

„Sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD a dezgropat, reactivat şi adaptat la contextul actual al României o parte dintre reflexele îndelung cultivate în anii naţional-comunismului ceauşist, pe care le speram definitiv depăşite” – o spune europarlamentarul PSD Sorin Moisă, în chiar deschiderea scrisorii deschise prin care îşi anunţa, zilele trecute, demisia din partid. Reacţia la Bucureşti? Ministrul Olguţa Vasilescu, protagonista vedetă în câteva dosare la DNA, l-a făcut „un securist mititel şi neînsemnat”, după ce a afirmat că nu a auzit vreodată despre acest om. O dovadă în plus că PSD a fost acaparat de un clan pentru care ceilalţi membri ai partidului (fie ei şi europarlamentari) nu există decât ca pioni sau executanţi.

Inadecvarea, incompetenţa, stângăcia, complexele, lipsa aderenţei la elita europeană a grupării Dragnea sunt transformate în pretext de falsă mândrie naţională. Membrii ei se lamentează că nu sunt acceptaţi, făcând uitate desaga de dosare penale pe care le cară în spate, încercând să inducă ideea că europenii sunt de vină si pentru partea de răspundere care revine Bucureştiului. Lipsindu-le anvergura pentru a transforma România într-o ţară care să atingă un nivel cât mai apropiat de cel din Vestul Europei, această gaşcă a transferat propagandistic responsabilitatea eşecului ba în afară, pe Soros şi multinaţionale, ba în interior, inventând mai nou un aşa zis stat paralel (alcătuit în fond tocmai din instituţiile şi oamenii care încă mai rezistă asaltului infractorilor asupra statului de drept).

Bruxelles-ul şi Washingtonul au devenit vinovate pentru neputinţă şi incompetenţă, pe care PSD le sublimează acum în băţosenie: se stropşeşte caraghios de la distanţă dar se tăvăleşte în umilinţe ridicole când unul din liderii din aceste capitale vine în Bucureşti. Când vicepreşedintele CE, Timmermans, a venit fulger în capitala României ca să vadă ce se întâmplă cu atacul la Justiţie, a fost asigurat că totul e în regulă şi că România va respecta toate normele UE şi ale Comisiei de la Veneţia. A doua zi după ce demnitarul olandez a plecat, au dat drumul proiectului care favorizează infractorii, declarând că nu au nevoie de recomandări şi că Veneţia a răspuns prea târziu.

Și atunci au băgat în Parlament, în şi mai mare grabă, proiectul de lege asumat de PSD, cu cele trei legi care vor bulversa Justiţia: statutul magistraţilor, legea de funcţionare a CSM şi legea de organizare judiciară. Toate ar urma să treacă în această săptămână de Comisia Specială din Parlament. Urmează ca în alte zece zile să fie votate în plenul celor două camere, deşi au primit aviz negativ de la CSM iar asociaţiile magistraţilor au cerut retragerea lor. Deputatul PSD Florin Iordache, preşedintele comisiei speciale, a confirmat că legile justiţiei vor intra miercuri în comisia sa – pentru care ieri a cerut puteri sporite, adică dreptul de a introduce amendamente fără dezbateri – precizând că „poate joi sau vineri sunt gata”. Pe lânga legile justiţiei, săptămâna viitoare ar urma să iasă din dezbaterile Comisiei speciale şi amendamentele de modificare ale Codului Penal şi Codului de Procedura Penală. Accelerarea adoptării legilor justiţiei ar fi fost decisă după întâlnirea liderilor PSD de la Băile Herculane iar graba lor este de înţeles: ceasul termenelor în vrafurile de dosare care îi privesc pe liderii PSD din grupul Dragnea ticăie implacabil.

Săptămâna trecută, Comisia de Apărare din Senat a fost boicotată de membrii coaliţiei de guvernământ în ziua în care Dragnea a fost citat la DNA. După două zile, secretarul de stat pentru apărare al SUA, Rex Tillerson, a făcut o scurtă escală în Bucureşti ca să vadă ce se întâmplă, după ce proiectul instalării de rachete americane Patriot în România fusese aprobat în Congresul Statelor Unite. Meleşcanu, ministrul de externe, l-a asigurat imediat că a fost „o întâmplare” şi că achiziţia de rachete va fi aprobată imediat. Ieri, exact asta s-a şi întâmplat. Cam ăştia sunt patrioţii care ţipă pe la colţuri şi dau vina pe străini, îngenunchind de îndată ce apare vreunul prin zonă. Ce oferă PSD acum nu este patriotism, ci naţionalism frustrat şi revanşard, de tip polonez sau maghiar, opus aiurea tocmai furnizorilor de bunăstare în România. O formă de discurs şi practică politică ce apropie ţara nu doar de grupul anti-liberal al Grupului Vişegrad, ci şi – vai! – de Rusia lui Putin.

Din toate cele de mai sus, rezultă fără putinţă de tăgadă, că România se îndreaptă spre un scenariu al propriei pierzanii. Este ştiut că marii investitori ai lumii nu intră decât în zonele protejate de umbrela NATO şi de reguli economice stricte şi imuabile, cum sunt cele din zona prosperă a Asiei şi cele din UE. Or, Bruxelles-ul şi Washington-ul au menţionat direct şi fără nuanţe că dacă România iese de pe orbita unei guvernări îndreptată înspre dezvoltare economică şi luptă anticorupţie urmează tăierea de fonduri şi părăsirea zonei.

Scrisoarea dlui Sorin Moisă ar trebui să fie un avertisment sever pentru liderii PSD: treimea de electorat român care trăieşte la limita subzistenţei, dependent de ajutoarele de stat, reclamă ca ţara să adopte un model de stat social, care să îşi ocrotească cetăţenii, lăsându-i, în acelaşi timp, să se dezvolte liber pe cei care au iniţiativă. Doar că acest grup care a pus mâna pe putere nu este social democrat, ci doar o mână de infractori, disperată să fugă cu banii şi să-şi scape pielea.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...