spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăEditorialO tăcere suspectă

O tăcere suspectă

Ciprian MITOCEANU
– scriitor

Prin luna mai guvernanţii le-au făcut cadou românilor încă o veste proastă, genul de cadou cu care trăitorii din această ţară s-au obişnuit de multă vreme. Conform unui document ce se regăsea în programul legislativ al Guvernului pentru anul 2018, contribuţiile către Pilonul II de pensii urmau a fi suspendate în perioada 1 iulie – 31 decembrie. Asta în condiţiile în care contribuţiile respective urmau să crească la 6% în 2018. În realitate guvernanţii au diminuat aceste contribuţii, de la 5,1% în 2017, către 3,7% anul acesta.
A trecut ziua de 1 iulie şi dinspre guvernanţi nu vin niciun fel de lămuriri cu privire la ce anume se întâmplă cu pensiile private ale românilor. Ei au preocupări mult mai importante, e ştiut asta. Orice întrebare pe subiect primeşte un răspuns evaziv sau unul suspect de agresiv. De ce s-ar irita cineva pe subiectul pensiilor private dacă totul merge bine?
La începutul lunii au crescut pensiile. Cu zece procente, genul de realizare care-i face pe guvernanţi să se bată cu cărămida în piept şi să bifeze încă o realizare măreaţă din programul de guvernare. După ce au crescut salariile din sistemul bugetar – unele chiar au crescut dar nu e vorba de bugetarul de rând, fiţi pe pace – acum aleşii s-au milostivit şi de pensionari. Le-au mărit pensiile şi-i aşteaptă la vot atunci când va fi cazul, poate chiar mai repede decât e prevăzut în calendarul electoral.
Marea întrebare privitoare la aceste creşteri e de unde bani? E cât se poate de evident că, în ciuda pretinselor creşteri economice, România o duce tot mai prost. Inflaţia creşte de la o zi la asta astfel că măririle de salarii şi pensii nu acoperă nici măcar rata acesteia. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut preţurile produselor de bază au crescut cu cel puţin 50%, în unele cazuri chiar mai mult. Au câştigat ceva românii de pe urma acestor pretinse creşteri? Evident că nu cât timp cu noul salariu sau cu pensia mărită poţi cumpăra mai puţin decât cu vechile venituri. Guvernanţii au lovit mai ales în pătura cea mai vulnerabilă a populaţiei – pensionarii – acolo de unde se aşteaptă voturile.
E posibil ca banii pentru creşterile de pensii să vină de la ceea ce trebuia să meargă la Pilonul II? Deocamdată nimeni nu spune nimic concret. Se fac speculaţii şi guvernanţii se irită din orice aluzie pe subiect. Administratorii de pensii private tac şi ei. Ştiu ce se poate întâmpla dacă îţi dai cu părerea. Fondul primeşte o amendă colosală, iar cel care deschide gura când i se cere să tacă îşi ruinează cariera. Nu-şi mai asumă nimeni riscuri. Raluca Ţintoiu, fosta şefă de la NN pensii, a păţit-o suficient de zdravăn încât să devină un exemplu pentru alţii. Dragnea a sugerat Autorităţii de Supraveghere Financiare să acţioneze foarte dur, iar asta s-a şi întâmplat.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că, personal, nu s-a înscris la vreun fond privat de pensii, precizând că nu a contribuit cu un creiţar la Pilonul II şi că în 2008 a optat pentru sistemul public de pensii. Tare aş vrea să ştiu şi eu cum a reuşit performanţa asta în condiţiile în care, la vremea respectivă, eram foarte reticent cu privire la ce anume se petrece cu banii la Pilonul II şi doream să-mi păstrez contribuţiile la stat. Între timp mi-a mai trecut; statul a dovedit mereu că nu este un administrator prea grozav. E clar că Vasilescu minte; în 2008 românii nu au putut opta decât pentru un administrator de pensii private, nu între a-şi încasa pensia de la stat sau de la privat. Cei care nu au ales personal au fost distribuiţi din oficiu. Dar Vasilescu nu trebuie să-şi facă griji cu privire la pensie; oricum va beneficia de pensie specială aşa că are bătrâneţile asigurate.
Un alt membru al Guvernului, Eugen Teodorovici, s-a declarat zilele acestea deranjat de campania de informare cu privire la Pilonul II. Cică este „mult prea agresivă, cu clipurile de la TV şi postările de pe reţelele de socializare, care sunt împotriva statului”. Ca să vezi… O campanie de informare e împotriva statului… De unde şi până unde concluzia asta? Să fie de vină acel spot care precizează că „Banii din Pilonul II sunt proprietatea ta”?
Pensiile private ale românilor sunt un subiect foarte sensibil, care ar trebui dezbătut public, nu în spatele uşilor închise, iar concluziile făcute publice. Pentru că e vorba despre proprietatea privată a românilor şi nu despre banii statului. Dar deocamdată avem parte doar de tăcere, nu se grăbeşte nimeni să clarifice situaţia. Oricum până în 2040 mai e timp.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.9 ° C
15.6 °
12.2 °
65 %
0.5kmh
100 %
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...