spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăEditorialRomânia nu e treaba Europei

România nu e treaba Europei

Cătălin MORARU
redactor şef

Nae Caţavencu („O scrisoare pierdută”, I.L. Caragiale) – „Nu voi, stimabile, să ştiu de Europa d-tale, eu voi să ştiu de România mea şi numai de România… Să-şi vază de trebile ei Europa. Noi ne amestecăm în trebile ei? Nu… N-are prin urmare dreptul să se amestece într-ale noastre…”
Şerban Nicolae (senator PSD de Bucureşti): „ – Nu-i cunosc. Nu ştiu cine sunt aceşti reprezentanţi, nu ştiu care le este statutul, ca să putem dialoga…M-am uitat încă o dată în Constituţie, n-am văzut în procedura de legiferare consultarea ambasadelor sau a reprezentanţilor unor ambasade, a birourilor de presă ale ambasadelor, şi eu m-am săturat de acest mecanism”.
Comparaţi declaraţiile de mai sus. La fel ca în „Scrisoarea pierdută” a lui nenea Iancu, senatorul PSD Şerban Nicolae nu e la prima izbucnire vizavi de Europa şi organismele sale şi nici nu e singurul pesedist care se zburleşte la oficialii europeni. Mulţi membri din partidul de guvernământ sau din guvern fac asta frecvent. Dar de departe. Pentru că există în continuare în ţara noastră acest dublu discurs, pe care îl vedem de ani de zile. Cum vine vreun oficial european în vizită toţi sunt ghiocel şi foarte politicoşi. După ce pleacă respectivul, marii bărbaţi de stat redevin curajoşi şi bătăioşi la adresa Europei.
Ultima chestie de acest gen e raportul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei. Strategia PSD-ALDE se duce în două direcţii. Ori nu văd nimic rău în raport (deşi e scris negru pe alb că fac tâmpenii), ori minimizează importanţa comisiei cu declaraţii de genul „comisia aia e de fapt un ONG, care dă avize consultative, aşa că nu are treabă cu legea românească”. Ultimele declaraţii sunt făcute de personaje din PSD de genul Nicolicea, ministrul Tudorel Toader de la justiţie nu îşi permite să spună enormităţi din astea, de vreme ce reprezintă România în comisia respectivă.
Toate aceste luări de poziţie vin pe un fond de recrudescenţă a naţionalismului românesc. O mulţime de „specialişti” în economie produc zilele astea texte pe bandă rulantă în care explică modul în care ne călăreşte Europa, cum ne-a luat tot şi ne-a făcut sclavi şi acum vrea să respectăm şi legile. E o metodă simplă de manipulare, de a pleca de la o premisă corectă şi a trage o concluzie mincinoasă. Aşa este, România a ajuns doar o piaţă de desfacere şi un loc cu forţă de muncă ieftină. Dar nu pentru că ne-au furat europenii. Nu ne-a furat nimeni bogăţiile naturale, fabricile, terenurile agricole sau forestiere, reţelele de distribuţie la energie electrică şi gaze sau cele de telefonie. Noi le-am vândut, prin cei care ne conduc. Mai bine zis, le-am dat degeaba. Capitaliştii europenii au încercat şi au reuşit.
În Cehia, Polonia, Ungaria nu s-a întâmplat aşa ceva. Pentru că, cei care conduceau atunci ţările alea s-au gândit mai mult la ţările lor decât la propriul buzunar. Asta înseamnă să fii patriot, nu să te înveleşti în drapel de ziua naţională şi apoi să furi ca în codru, fără să îţi pese ce se întâmplă în jur. E adevărat, ţările respective au luat-o pe alt drum, pe care o apucă şi România, dar asta e altă poveste. Însă, chiar şi acum, politica lor este că nu se vinde absolut nimic din ce este considerat strategic pentru ţara respectivă. Ceea ce în România nu există. E drept că jumătate din cei care ne guvernează ar avea probleme să pronunţe cuvântul strategic, darmite să mai şi înţeleagă ce înseamnă.
În acestă cheie trebuie să priviţi declaraţiile antieuropene pe care le veţi auzi dinspre PSD. Dă foarte bine la popor, capitaliştii care ne-au furat tot şi acum ne asupresc. Iar noi, vezi bine, nu avem ce face. Pasul următor îl ştim, ori ne dă UE afară, ori plecăm noi din UE. Sau soluţia de mijloc, rămânem în UE, dar nu mai primim bani europeni. Abia atunci încep problemele.
Dar politica PSD deja e clară. Odată ce e găsit un concept de genul „statul paralel” e uşor să conduci o populaţie frustrată spre ce concluzii vrei. Iar cum activiştii din ONG-urile care sunt spaima pesediştilor au fost deja stigmatizaţi ca beneficiarii unor bani europeni, nu mai durează mult până când vor descoperi, poate, pesediştii că Uniunea Europeană este principalul finanţator şi al statului paralel, iar scopul principal este să îl elimine pe marele patriot român Liviu Dragnea, care pune în pericol uniunea prin politica sa deşteaptă şi îndrăzneaţă. Vezi bine, toţi oficialii UE nu mai pot de grija lui Daddy de România.
Cine sunt oamenii ăştia care crează duşmani imaginari, ca să îi creadă prostimea? Păi – cum, altfel – să îl lăsăm tot pe nenea Iancu Caragiale să ne spună: „…această oligarchie legiferează, administrează, calcă astăzi legile pe care le-a făcut eri, preface mîine legile făcute azi, ca poimîine să le calce şi pe acelea, fără spirit de continuitate şi fără altă sistemă decît numai împăcarea momentană a exclusivelor ei interese, pentru perpetuarea sacrei organizaţiuni numite aci democratice”.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
69 %
2.9kmh
98 %
vin
15 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...