vineri, mai 24, 2024
AcasăEditorialAşteptăm greva prezidenţială

Aşteptăm greva prezidenţială

Virgil COSMA
jurnalist

Nu mai e de unde da. Bugetul e praf, împrumuturile tot mai scumpe, iar Curtea Constituţională tocmai a declarat neconstituţională legea FSDI, de pe urma căreia părtaşii clicii de la vârf sperau să se umple de bani şi s-o târâie cu salariile şi pensiile până la alegeri. Şi atunci? Se dau amnistii. Fiscale, penale, de care or fi, dar amnistii să fie. Nu mai sunt bani de dat? Nimic mai simplu, se pot împărţi iertări pentru cei care au furat. Şi cum numărul lor e mare, răsplata poate deveni semnificativă.
Cu penalul este mai greu, toată lumea civilizată a năvălit peste noi, încercând să ne împiedice să salvăm hoţii. Mai greu, dar nu imposibil. Târâş-grăpiş, înfruntând opoziţia străzii, a organizaţiilor magistraţilor şi a preşedintelui, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a trecut legile reorganizării judiciare. Pe lângă ceea ce era într-adevăr necesar de modificat în acest domeniu, pentru corelarea cu Constituţia şi cu legislaţia europeană, majoritatea a strecurat şi ceea ce o durea cel mai tare: un mecanism prin care să pună presiune pe procurorii şi judecătorii incomozi. Prin incomozi se înţelege că este vorba despre cei care i-ar ancheta şi judeca pe politicienii majorităţii citate mai sus.
Obligat de lege, după ce a epuizat procedurile de retrimitere în Parlament şi contestare la CCR, preşedintele a promulgat ieri una dintre aceste legi. În declaraţia de presă care a urmat acestui act, preşedintele a solicitat parlamentarilor să revizuiască legile justiţiei în deschiderea sesiunii parlamentare din toamnă şi să le pună în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia. Un apel uşor ridicol, fiindcă nimeni nu crede că se va întâmpla una ca asta, iar iniţiatorii modificărilor care slăbesc puternic independenţa justiţiei cred că s-au cutremurat de râs când au auzit ce le cere Iohannis.
La fel se va întâmpla şi cu celelalte legi care ne îndepărtează decisiv de Europa, întorcându-ne înspre Turcia şi Rusia. Preşedintele va fi obligat să le promulge, având ca alternativă doar o grevă prezidenţială, asemănătoare împotrivirii Regelui Mihai faţă de legile Cabinetului Groza, în 1947. Urmările le ştim, iar situaţia în zilele noastre ar fi cam la fel cu cea de atunci. Nu o abdicare forţată, ci o suspendare urmată de un interimat al lui Tăriceanu, care oricum ar semna tot ceea ce a legiferat coaliţia pe care o conduce alături de Dragnea. Amnistia pentru şeful PSD nu a ieşit, încă, fiindcă preşedintele a reuşit cumva să dejoace tentativa unei ordonanţe de urgenţă în acest sens. Dar nu trebuie să ne facem iluzii, se va face şi aceasta.
Pe partea fiscală, ministrul de resort s-a grăbit să anunţe o iertare de datorii a persoanelor fizice şi a unor companii, în anumite condiţii. Creierul din umbră al masacrării economiei româneşti, infractorul condamnat Darius Vâlcov, a confirmat într-o emisiune televizată intenţia guvernamentală. Şi ce-i rău în asta? Păi este, fiindcă mie şi ţie statul nu ne iartă un leu datorie. Pe când, potrivit proiectului anunţat, printre persoanele fizice care vor beneficia de această amnistie figurează mulţi politicieni, afacerişti, sau şi una şi alta, cei mulţi dintre ei având probleme cu justiţia.
Teodorovici nu a dat multe amănunte în ce va consta această măsură, doar că se va lua în calcul situaţia datoriilor la 31 decembrie 2017, că nu va avea impusă o limită şi că o Ordonanţă de Guvern va fi adoptată în acest sens până la sfârşitul anului. Însă surse din ministerul de Finanţe spun că autorităţile iau în calcul să aplice ştergerea datoriilor pentru persoanele fizice care ar avea datorii la 31 decembrie 2017. Printre amnistiaţi ar figura zeci de nume celebre (câteva exemple: Negoiţă, Ciorbea, Vanghelie, Videanu) dar şi mii de potentaţi locali. Pe de altă parte, în lista neagră a companiilor, inclusiv cele de stat, şi firmelor private, publicată la 30 septembrie 2017, figurează doar primele 500 de societăţi, ale căror datorii cumulate sunt de 13,3 miliarde de lei. Două companii de stat conduc topul datoriilor. După ele, la loc de cinste, evident şi TelDrum-ul controlat prin interpuşi de către Dragnea.
Pe partea cealaltă, încercarea disperată a puterii politice de face rost de bani care să-i permită fanteziile fiscale şi recompensarea fidelilor a primit o lovitură neaşteptată din partea unuia dintre cei mai fideli aliaţi. Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) a fost declarată neconstituţională. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat miercuri, cu totul surprinzător, că au fost admise sesizările de neconstituţionalitate formulate de preşedintele Klaus Iohannis, de PNL şi de către USR şi PMP. Preşedintele CCR a adăugat însă că fondul nu trebuia înfiinţat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern. Aha!, deci se va face. Reamintesc că în mediile economice circulă suspiciuni întemeiate de anumite acţiuni ale guvernului că acţiunile FSDI ar urma să fie vândute urgent unor entităţi străine.
Un anumit semnal mă face să cred că toate relele enumerate mai sus se vor întâmpla negreşit. Zilele trecute, Radio Europa Liberă a anunţat că îşi va relua emisiunile în limba română, pentru ţara noastră. Înseamnă că americanii ştiu deja ceva ce noi încă nu am aflat. Cei care au crescut ascultând acest post de radio vor înţelege imediat la ce mă refer.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

Botoșani
cer acoperit de nori
22.3 ° C
22.8 °
19.6 °
45 %
2.3kmh
85 %
vin
27 °
sâm
24 °
Dum
23 °
lun
14 °
mar
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când se face, trebuie făcut la amiază, să vadă toată lumea.

EDITORIAL

După Gala Superscrieri în care au fost premiați ziariștii, o jurnalistă a găsit curajul de a spune public că un fost coleg a violat-o....

EPIGRAMA ZILEI

Frumoasă foc la trup și chip Ea sta cu fundul pe nisip, Și-orice bărbat, cât de cuminte, Simțea cum plaja-i mai … fierbinte !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...