spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEditorialSă plece, dar să plece toţi

Să plece, dar să plece toţi

Ciprian MITOCEANU
scriitor 

În ciuda încercărilor de a manipula opinia publică – uneori grosolane, într-o manieră ce aduce aminte de vremurile lui Iliescu – România începe să se trezească. Românii din diaspora au protestat vineri. Un protest cu bilanţ ca de război şi asta doar pentru că aşa au dorit o mână de politicieni capabili să sacrifice o ţară doar pentru ca lor să le meargă bine.

Între numeroasele pancarte afişate în Piaţa Victoriei mi-a atras atenţia una care făcea trimitere la punctul opt al Proclamaţiei de la Timişoara. Acel punct care propunea ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură pentru foştii activişti comunişti şi foştii ofiţeri de Securitate. O cerere înţeleaptă şi de bun simţ, probabil de aceea respinsă cu atâta vehemenţă atât de Iliescu şi gaşca, cât şi de opinia publică dirijată corespunzător. Punctul opt nu a devenit niciodată realitate, dar continuă să fie de actualitate. Asta pentru că România nu a scăpat niciodată de comunismul de care s-a lepădat oficial în Decembrie ’89.

După Revoluţie s-a creat impresia că singurii comunişti din România au fost soţii Ceauşescu. Ei au luat decizii, ei au tras sfori, ei au tăiat şi au spânzurat, restul românilor au suferit. Mai ales nomenclaturiştii, ei au suferit cel mai mult. Pentru că ştiau că Tovarăşu’ şi Savanta duc ţara într-o direcţie greşită, dar nu puteau să intervină, nu puteau să-şi pună în valoare patriotismul care-i anima până în vârful unghiilor. Neaplicarea punctului opt le-a dat ocazia de a interveni decisiv în viaţa politică, astfel încât drumul României a fost modelat după viziunea şi dorinţa lor. Cât de greşit a fost acest drum se vede şi astăzi. Şi, ca şi cum nu ar fi suficient, România nu şi-a revenit după ce rândurile foştilor nomenclaturişti s-au rărit datorită trecerii anilor. Asta pentru că politicienii meniţi să-i înlocuiască au crescut ţinându-se de poala vechilor activişti şi, credincioşi învăţăturilor primite, pregătesc generaţia politică de mâine.

Totuşi, românii se trezesc. În special cei care au luat contact cu lumea de afară şi au priceput că România nu este nici pe departe acel rai de care ni s-a tot vorbit. Nu pentru omul de rând, pentru plătitorul de taxe şi impozite. E România frumosă şi e bine de trăit aici, dar numai pentru o mână de privilegiaţi.

Vineri s-au strigat lozinci împotriva Guvernului. Să plece PSD de la putere. Să plece, de acord, dar dacă tot ne-am decis să le cerem să plece, de ce să nu mergem până la capăt? De ce să nu le cerem să plece tuturor politicienilor, indiferent de pretinsa culoare politică? Până la urmă viaţa politică din România nu cunoaşte nuanţe decât la nivel declarativ. Culoare politică? Doctrină? Sunt doar cuvinte fără acoperire, politicienii fiind o apă şi un pământ, animaţi doar de propria parvenire. La putere au fost şi alte partide sau coaliţii, nu doar PSD. Ce au făcut? Exact ce le reproşează astăzi celor de la putere. De la Convenţia Democrată s-au aşteptat multe. Nu s-a întâmplat nimic notabil nici măcar în perioada cât Emil Constantinescu s-a bucurat de un real sprijin politic. „Specialiştii” Convenţiei s-au pus pe părăduit banul public cu o asemenea implicare încât oamenii s-au scârbit complet de ţărănişti. PNŢ-ul a devenit partid istoric din toate punctele de vedere. La fel s-au petrecut lucrurile cu liberalii şi cu democraţii. Au fost votaţi în speranţa unei vieţi mai bune, dar au lăsat în urmă prăpăd.

Fiecare partid a venit cu oamenii lui. Nu cu oameni de calitate, cu specialişti capabili să scoată ţara din criză, ci cu rubedenii, prieteni şi amante. S-a mărit numărul de instituţii publice, s-a gonflat nesimţit de mult ogranigrama acestora pentru a face loc piloşilor. Asta au făcut toţi, indiferent de numele formaţiunii politice din care au făcut sau fac parte. Nimic pentru România, totul pentru ei.

Într-o vreme se tot vorbea prin fotbal de un moment zero. După ceva timp a început să se vorbească şi prin politică de aşa ceva. Cică să se ierte toate cele făcute până acum şi de acum încolo cine o mai greşi… Interesant mod de a privi lucrurile. Deci să se ierte toate potlogăriile de până acum, dar să rămână tot ei, un soi de amnistie generală preventivă, fără acte, doar pe cuvânt de onoare. O idee ce le-ar conveni de minune, indiferent dacă sunt la putere sau în opoziţie. Nu vor să dispără din viaţa politică, ci doar să li se ierte păcatele. Şi promit că dacă se întâmplă aşa ceva vor deveni oameni cinstiţi.

E nevoie de un moment zero în politica românească, dar nu aşa cum îl vor politicienii. O transpunere în faptă, la aproape trei decenii şi cu adaptările de rigoare, a punctului opt al Proclamaţiei de la Timişoara. Toţi cei care s-au ocupat de politică până acum să facă un pas în spate şi să lase justiţia să-şi facă treaba. Să dispară de pe scena politică nu partidele; e demonstrat că sunt doar denumiri pentru grupuri de interese, ci politicienii corupţi, cei care şi-au schimbat haina în funţie de interese. Ştiu, e utopic ceea scriu, dar singura soluţie pentru ca România să se redreseze. Pentru că dacă-i schimbăm pe cei de la Putere cu cei care sunt acum în Opoziţie nu se schimbă nimic. Ba poate dimpotrivă.

Deja ai votat!

8 COMENTARII

  1. Ce este rusinos sa fi educat la coada vacii , nu cred , acum multi se aranjeaza la coada vacii . Nu e nevoie sa ma trimiti la jandarmi , in structuri asemanatoare fumam si zece ca tine , de ce sa nu recunosc massmedia urmaresc , dar concluziile tot eu le trag , si nu am pretentii ca sunt tot timpul pertinente .

  2. NU TE POTI BUCURA DE NECAZUL ALTUIA , este o lectie care de la parinti se invata . Daca am aparut adeseori ca simpatizant al socialistilor , nu inseamna ca am fost s-au sunt de acord cu ceia ce fac ei , stiu doar ca ce au construit multi nenorociti ca tine se desfata , urlind adeseori ca din strainatate ne-au adus bunurile , si daca diaspora nu ar fi noi am sucomba . E regretabil ca nu se vede si munca celor din tara , adevarat uneori afectata de molime ca pesta , aviara s-au ca tine . Cred ca si tie i-ti vine rindul la disparitie inainte desteptule de a disparea natia romana contemporana .

    • Comis 009 sau Constantin: Ai fost educat la coada vacii, este evident. Invata si tu ceva: nu se pun cratime in conjunctii sau pronume reflexive (studiaza). Cine o sa dispara mai intii nu este problema ta. Dar, persoane de genul tau, nu pot decit sa raspunda prin amenintari. Nu ma voi angaja in polemici online cu unul ca tine. Ti-am dat bucuria pentru doua zile ca cineva, in afara de editor, iti citeste aberatiile anagramate. ‘Calitatile’ tale ‘analitice’ si ‘scriitoricesti’ sint dublate de un caracter agresiv. Un ultim sfat: in loc sa privesti distrugerea natiei romanesti de la televizor si sa mai faci ‘analize’ la ziar, mai bine fa-te jandarm. Te califici si este clar ca ai vocatie. Iti recomand forte de interventie speciale. Te-ar face fericit. Ai putea sa dai cu bita in cap la ‘nenorociti’. Dar poate ti-ar fi frica?

      Nu am nevoie de raspuns.

  3. Constantin sau comis 09 cum te chema inainte: pe linga incultura, lipsa de cunostinte de gramatica sau de punctuatie, ai dovedit tot timpul ca nu nu ai capacitatea de a te angaja in nici un fel de analiza indiferent de ce fel ar fi. Faci parte din masa amorfa de ‘cetateni’ adevarati, fara educatie si multe altele, pro-comunisti, pro-psdisti care aplauda de trei zeci de ani procesul de distrugere al natiunii romanesti. Pentru ca asta se intimpla. Aceasta natie va dispare in 20 sau 30 de ani, multumita lucrurilor ce s-au intimplat in ultimele trei decenii si in special datorita celor ca tine, care au privit si nu au facut decit sa faca cale libera hotilor care au furat vittorul putinilor copii care mai sint. Sint sigur ca te-ai bucurat copios cind au fost gazati copii si batrini, sau cind oameni cu miinile sus au foti loviti cu bita. Te-ai bucurat si cind tinara jandarma a fost lasata cind colegii ei aveau alte chestii de facut (vezi mai sus). In locul tau mi-as baga capul in nisip, sau mai degraba in noroi ca sa nu zic altceva, si nu as mai polua ziarul asta cu regurgitari verbale de cea mai proasta calitate. Ar fi mai bine pentru toti, inclusiv pentru tine.

  4. Cum nu a-ti sesizat , tot timpul am fost alaturi de dl. IOHANIS , anumite cauze politice interne si internationale îi pun piedici ca sa nu-si indeplineasca atributiile constitutionale conform cerintelor tarii , CHIAR BINE SE VEDE . Nu ma pretind nimic din ce a-ti insinuat , multumesc , am de toate , ma supara doar neadevarurile , fatarniciile si jecmanirea avutiei tarii , de asta strig cind prind ocazia , ma mai racoresc , vorba din popor . Materialele prezentate de massmedia si mai ales cele neortodoxe , toxice ptr. mine constituie capsa de initiere , eu explodind specific omului care nu este de acord cu haosul care se pare ca se instaleaza , daca lucrurile nu se calmeaza . Sunt foarte de acord cu cei ce fac chiar un mic bine ptr. tara si cetatenii ei , si nu pot nici pe viitor sa stau cu fundul in doua luntri , mi se pare lipsit de sens si bun simt , optez numai ptr. o realitate pragmatica indifarent cine o realizeaza .

  5. ILIESCU , CONSTANTINESCU nu s-au prea imbogatit , nici KLAUS pe timpul mandatului de presedinte ce reiese pina in prezent , inainte da . Ei au favorizat s-au lasat alti jecmanitori sa-si faca de cap , e un vot de blam ca nu si-au indeplinit atributiile constitutionale . Daca desfiintam partidele , ce fel de organizatii punem in loc sa ne coordoneze pe noi totusi care iubim democratia si libertatea , iar acestea nu se pot realiza fara puterea poporului care i-si alege reprezentanti prin sa zicem noi ,, voturi libere ,, ca IOHANIS de cei de dreapta , dar s-ar parea ca ,, greseala ,, este totusi acceptabila , altul mai bun nici ca ar fi la ora actuala in lupta cu coruptia , insa nu prea este sprijinit de arma de baza JUSTITIA . Ei domnilor , adesea imi doresc dialoguri in comentarii , prin care poate se mai complecteaza unele idei din articolul de baza si pot fi luate de bine POATE ptr. activitatea de viitor , nu e de dorit ca conceptia din articol sa ramina chiar bătută-n cuie .

  6. Indiferent de culoarea politica, nu exista si nu a existat politician roman, incepand de la consilier local, primar, presedinde de consiliu judetean, parlamentar, secretar de stat, ministru, prim- ministru, pana la presedinte care sa iubeasca Romania sau care sa fi facut ceva bun pentru ea. Nu ii intereseaza decat sa mai primeasca un mandat ca sa- si sporeasca bogatia personala pentru ei si pentru cei din familia lor! De aceea consider ca MERITOCRATIA este singura solutia valabila de a scoate tara din acest mare shit numit cu multa ipocrizie „criza”. Meritocratia nu este partid politic. Ca sa fim bine intelesi. Partidele trebuie desfiintiintate. Fabricile de diplome trebuie desfiintate sa nu mai scoata niste tampiti intelectuali peste noapte. Un presedinte de tara de tara de tara trebuie sa fie un bun roman. Sa cunoasca foarte bine istoria si geografia tarii, limba si literatura romana… Sa Cunoasca bine Constitutia tarii. Sa aiba o cultura vasta! Sa fie un foarte bun negociator si un om absolut incoruptibil. Acesta este profilul unui meritocrat. Din varful piramidei panal la baza absolut toate posturile trebuie ocupate prin merit. Nici un partid, grup, sleajta, clientelism, amantlancuri… Foarte simplu. Dispar partidele si apare o noua forma de guvernare: Meritocratia si meritocratismul. Foarte simplu.

Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...