spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEditorialDragnea, ai obţinut ce ţi-ai dorit?

Dragnea, ai obţinut ce ţi-ai dorit?

Ciprian MITOCEANU
scriitor

Cu ceva timp în urmă un cunoscut mă întreba dacă am observat ceva. Aţi observat că statul angajează doar la jandarmerie? Nu se mai fac angajări în armată, nu se mai fac angajări la poliţie, doar la jandarmerie. Ştiţi ce înseamnă asta? Înseamnă că se tem, înseamnă că sunt conştienţi că la un moment dat se va ridica strada şi de aceea îşi iau măsuri de prevedere.
Era înainte de perioada pensiilor babane care au decimat rândurile Poliţiei Române până acolo încât s-a ajuns ca numărul angajărilor din sursă externă să fie sensibil apropiat de cel al poliţiştilor trecuţi prin şcolile de profil sau academie. Şi era bătător la ochi cum numai jandarmeria angaja masiv, deşi deficit de personal era şi în alte instituţii. Bătător la ochi nu doar pentru cei avizaţi, ci şi pentru omul de pe stradă care a început să analizeze lucrurile dintr-o altă perspectivă decât cea dictată de autorităţi.
Cu doar câteva ore înainte de mitingul românilor din diaspora, Liviu Dragnea a atenţionat asupra faptului că vor fi violenţe. Cică preşedintele Klaus Iohannis vrea să dea jos guvernul Dăncilă prin orice mijloace, „chiar şi prin violenţă”. Aceasta e răsplata pregătită de preşedinte pentru „cel mai performant guvern” care a adus bunăstarea românilor. Deocamdată, bunăstarea a sosit numai pentru anumiţi reprezentanţi ai poporului, restul trăitorilor pe aceste meleaguri mai au de aşteptat. Şi nu până în 2040, ci puţin după 20-20.
A dovedit Dragnea că are sânge de profet în vene? Nu prea. Nu e dificil să previi ceea ce ştii sigur că se va întâmpla şi s-a organizat la ordinul tău. Profeţiile au venit mai degrabă din rândurile oamenilor de presă, care au avertizat în legătură cu pericolul ca mitingul diasporei să fie manipulat astfel ca protestul să fie aruncat în derizoriu şi pentru a-i oferi lui Dragnea posibilitatea de a se auto-victimiza pe motive de stat paralel.
Bilanţ ca după război după miting, aproape cinci sute de oameni răniţi. „Fără precedent” titrează televiziunile şi, în funţie de afilierea politică, arată cu degetul. Unii cer pedepsirea jandarmilor pentru exces de zel, alţii îi vor la puşcărie pe organizatorii protestului.
„Fără precedent”?! Să ne amintim de violenţele din timpul mineriadelor. Atunci s-a lăsat cu morţi şi mult mai mulţi răniţi, dar majoritatea nu au mai ajuns la spitale de frica autorităţilor. S-au mai întâmplat astfel de nenorociri în istoria recentă a României, doar că pe atunci opinia publică era mult mai uşor de manipulat, astfel că violenţele mineriadelor au fost aplaudate la scenă deschisă, iar agresorilor li se pupau mâinile.
Bilanţul protestului de vineri are două cauze. Pe de o parte e vorba despre acele grupuri de agitatori infiltrate în rândurile manifestanţilor care au dorit să protesteze paşnic. Când ai de gând să te iei la bătaie cu forţele de ordine nu te duci cu copilul la protest, e o chestie care ţine în primul rând de siguranţa personală şi a familiei. Cine e responsabil de prezenţa huliganilor în piaţă? Cei care aveau interesul ca protestul să fie ridiculizat.
Pe de altă parte vorbim despre violenţa jandarmilor, nejustificată în cele mai multe dintre intervenţii. Nu dezvălui niciun secret de stat când precizez că în rândurile manifestanţilor se găsesc totdeauna jandarmi şi poliţişti în civil. E o practică curentă în toată lumea. Rolul acestor agenţi sub acoperire este de a identifica din timp elementele turbulente şi de a ajuta la neutralizarea lor. Mai ţineţi minte episodul din 2017, cu maiorului arestat de proprii lui colegi? Ăla care zbiera „Maior Drăgănescu” şi „Bă, fir-aţi ai dracu’ de handicapaţi” în timp ce protestatarii se hlizeau şi strigau „L-au luat pe al lor”. Despre asta vorbim. Despre agenţi sub acoperire şi tehnici de neutralizare. Având în vedere numărul impresionant de jandarmi mobilizaţi în Piaţa Victoriei, e de aşteptat ca şi numărul agenţilor sub acoperire să fi fost pe măsură. Deci existau toate premisele ca forţele de ordine să poată ţine situaţia sub control.
Cu toate acestea, jandarmii au ales să atace manifestanţii. Acesta este adevărul. Jandarmii i-au atacat pe protestatari, i-au provocat. Au dat cu gaze lacrimogene încă de la ora 16, când numărul forţelor de ordine era mai mare decât al protestatarilor. Agitatorii şi protestatarii paşnici au fost gazaţi la grămadă. Jandarmii au acţionat în forţă, molestând copii, femei şi vârstnici, persoane aflate în scaune cu rotile. S-au folosit proiectile cu şrapnele de cauciuc care au provocat răni terifiante. Octavian Ureche a publicat pe contul de socializare o fotografie cu gamba mutilată de un astfel de proiectil. O rană „cât să bagi pumnul”. Alături zace o fată bătută până la leşin de jandarmi.
Şi toate astea pentru ce? Pentru ca o mână de politicieni să scape basma curată. O mână de politicieni care în timpul protestului s-a ţinut la distanţă. Dăncilă era fugită în concediu, Dragnea de negăsit. Olguţa Vasilescu şi-a dat cu părerea în speranţa de a face rost de capital electoral şi aprecierea şefului. În rest tăcere.
Eşti mulţumit de ceea ce ai realizat, Dragnea? I-ai adus pe români în pragul exasperării. Sper că tremuri de fericire pentru că ai posibilitatea de a tuna şi fulgera împotriva violenţelor diasporei şi, prin urmare, o justificare solidă pentru a interzice orice proteste împotriva guvernului sau PSD. Poate zâmbeşti pe sub mustaţă la gândul că cei care te-au contestat zac prin spitale. Ai obţinut ce ai vrut. Violenţă şi răniţi. Statul paralel ţi-a mai făcut o dată jocurile. Dar, aşa mulţumit cum eşti, ar trebui să te gândeşti la ceva. La faptul că românii chiar nu mai suportă. Şi că cine seamănă vânt culege furtună.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

2 COMENTARII

  1. Ce urneaza a se intimpla la proteste , noi populimea , nu o stim , o stiu cei mari , de aceia se iese cu copil , catel , purcel . Daca DRAGNEA a avertizat cu citeva ore inainte ca vor fi violente , regurgitez vorba unui tiz , comentator , de-al meu prima fraza . Sunt sigur ca reactia violenta a jandarmilor impotriva unor nevinovati s-a datorat unor erori de comunicare in coordonarea actiunilor acestora facuta involuntar adeseori , ca urmare a imposibilitatii cunoasterii realitatii din marea masa de oameni . Credeti-ma , nimeni din noi oamenii , in afara unor stimuli satanici , nu ne bagam ca chiorii la mardeala doar de dragul de a te ciomagii , trebuie un motiv serios de a face asa ceva , mai ales la o demonstratie cu atita semnificatie si asemenea numar de oameni . Nu se poate crede ca in urma unor traumatizante experiante avute in trecut , cineva si-ar fi permis din sefii jandarmeriei sa planifice in planurile de actiune bataia la gramada , nefiind acoperiti de documente care prevad actiuni in situatii limita . Eu apar cu parerea ostasul jandarm nu polemica intre partide , si mai ales reprezentantii acestora , reusiti s-au mai putin abili .

Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...