four × 2 =

A password will be e-mailed to you.

Ciprian MITOCEANU
scriitor

La două săptămâni de la reprimarea brutală a protestului din 10 august România râde. Râde cu lacrimi şi pare să nu se mai poată opri din râs. Cine a generat acest val de veselie naţională cu ecouri internaţionale? Nimeni altul decât tartorul de Teleorman, Liviu Dragnea. Care în prima apariţie publică de după mitingul diasporei a ţinut să precizeze că anul trecut a existat o tentativă de asasinat la adresa lui. Cică un om foarte celebru în lume îl vrea mort şi a trimis patru asasini care s-au cazat la un hotel de lux din capitală, l-au blocat în trafic şi l-au privit suspect.
Aparent e vorba de boala Conducătorului Iubit, care şi el avea accese de paranoia. Deşi e ştiut că, chiar dacă ai paranoia nu înseamnă că nu te urmăreşte cineva. Declaraţiile lui Liviu Dragnea nu numai că nu au fost luate în serios, dar au generat reacţii care de care mai amuzante. Pagina de socializare a hotelului unde s-au cazat cei patru asasini a fost luată cu asalt de glumeţi care întreabă dacă se pot caza acolo cu tichete de vacanţă, dacă li se oferă reduceri pentru posesorii puştilor cu lunetă sau ceva de genul. A apărut şi o variantă adaptată a celebrei balade Mioriţa, atât de reprezentativă pentru apucăturile poporului român în care protagonist este Liviu Dragnea ce poartă discuţii cu mioara Veorica. Oamenii îşi dau cu presupusul cine sunt cei patru asasini. Pinguinii din Madagascar, Ţestoasele Ninja, Cei patru fantastici. Făt-Frumos, Greuceanu, Prâslea cel voinic şi merele de aur. Să fie vorba despre Stallone, Wills, Schwarzenegger şi Van Damme? Ori Pepelea, Stan Păţitul, Dănilă Prepeleac şi Moş Nechifor Coţcariul? O fi fost vorba de Capra cu trei iezi?
Râde o ţară întreagă de Dragnea. Până şi peste hotare s-a auzit despre tentativa de asasinat. Nu există dovezi, nu există nicio plâgere, doar vorbele lui Dragnea. Care au stârnit mai multă voie bună decât Vacanţa Mare, Divertis şi Doru Octavian Dumitru la un loc.
Se râde mult, dar se râde prost. Aparent, încercând să joace cartea Martirului Naţional, Dragnea a tras Păcăliciul. Greşeală tactică cu rezultate dezastru. Cel puţin aşa ne apar lucrurile la o privire superficială. O analiză responsabilă, care ignoră paravanul mediatic în care Dragnea apare poleit în penibil, e capabilă să şteargă de pe feţele românilor orice urmă de zâmbet. Au trecut două săptămâni de la noua mineriadă. Cetăţeni paşnici care s-au dus să protesteze împotriva abuzurilor puterii au fost bătuţi şi gazaţi chiar de către autorităţile statului. Jandarmii, dotaţi ca de război, au făcut prăpăd în rândurile celor care şi-au strigat nemulţumirea. Un om a murit după ce a fost gazat în piaţă. Arafat încearcă să bagatelizeze incidentul. Omul avea hipertensiune, ceva anemie…
Carmen Dan a cerut ceva scuze anemice şi a promis cercetări. Până unde au înaintat cercetările? Civilul în alb, respectiv colonelul Cătălin Răzvan Paraschiv, care a coordonat represiunea, a fost chemat la Parchetul Militar. Deocamdată are calitatea de martor în dosar. Doar martor, în condiţiile în care există zeci de înregistrări video în spaţiul public care arată că individul a avut un alt rol.
Sunt o mulţime de întrebări la care e nevoie urgentă de răspuns, altfel nu avem dreptul de a ne pretinde ţară democrată şi europeană. Cine sunt agitatorii şi de ce au fost trataţi cu indulgenţă criminală de către forţele de ordine? Unde se afla prefectul capitalei în momentul în care a ordonat atacarea protestatarilor? De ce jandarmii erau echipaţi ca de război şi aveau numerele de pe căşti acoperite cu bandă neagră? De ce au fost loviţi bătrâni şi copii? De ce protestatarii paşnici au fost gazaţi la grămadă cu cei turbulenţi? De ce raportul ministrului Carmen Dan e clasificat? De ce presa a fost dată afară de la şedinţa Comisiei de apărare pe motiv de informaţii clasificate? De ce Dăncilă a plecat în concediu taman la timp pentru a evita orice implicare în evenimentele sângeroase? De ce martorii sunt tracasaţi? De ce televiziunile de partid continuă să dezinformeze şi să intimideze? De ce?
O mulţime de întrebări. În loc să ceară răspunsuri, românii râd. Familia Bundy a vrut să-l omoare pe Dragnea. Leana, Costel, Lila şi Axinte. Patru din cei şapte pitici. Ridichea uriaşă, şoarecele, pisica şi căţelul…
Perdea de fum generată de sacrificiul lui Dragnea. Nimeni nu mai are ochi sau urechi pentru altceva. Profitând de circul mediatic în care păpuşarul a renunţat la marionete şi face dovada talentului personal, Dăncilă a avut şi ea o intervenţie în care condamnă lovitura de stat eşuată şi cere măsuri drastice. Nu prea a fost băgată în seamă. România râde. Râde şi Dragnea, dar pe sub mustaţă. El vrea să râdă la urmă. Pentru că cine râde la urmă râde mai bine.

Apreciază calitatea articolului

11 VOTURI - MEDIE: 4,82
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...
se încarcă...