De pe o listă pe alta

0

Ciprian MITOCEANU
scriitor

Iniţial am crezut că e vorba de o glumă de-a celor de la Times New Roman. Asta pentru că nu e prima dată când glumeţii de acolo fac astfel de poante. După puţin timp am realizat că e mai rău decât o glumă proastă, e vorba de acel gen de realitate care l-ar lăsa năuc până şi pe Kafka. Şi, evident, se întâmplă în România.
După ce luni de zile s-a găsit pe lista celor mai căutaţi europeni, celebrul Sebastian Ghiţă s-a gândit să facă o schimbare radicală şi acum se regăseşte în capul listei cu care Partidul România Unită are de gând să participe la alegerile europarlametare. Da, am mai spus, poate părea o glumă, dar treaba e cât se poate de serioasă. Sebastian Ghiţă chiar va candida pentru Parlamentul European. Aparent, e vorba de o cadidatură fără şansă, mai ales că Biroul Electoral Central a blocat blocat drumul spre Europarlament pentru PRM, partid cu care PRU se aliase în ideea că o coaliţie are mai multe şanse de a prinde măcar un mandat, însă nu trebuie să ignorăm potenţialul nociv al postului de televiziune România TV. Cât despre PRM, despre morţi numai de bine. Până la urmă, chiar şi dincolo de mormânt, Vadim le-a arătat celor de la PRM cine este şeful. Şi, în sfârşit, a făcut şi Tribunul ceva util pentru ţara asta.
Însă Ghiţă nu mai poate da înapoi şi se pare că nici nu are de gând. Omul vrea să reprezinte România în Europa şi, deocamdată, se pare că nimic nu-l mai poate opri. Mandatul de arestare emis pe numele lui a fost revocat acum câteva zile şi i s-a oferit posibilitatea de a reveni în ţară. Faptul că revocarea s-a făcut pe motive care ţin mai mult de procedură şi de modificarea legilor astfel încât să vină în sprijinul unor personaje ca Sebastian Ghiţă nu-l fac pe individ mai bun, cel puţin nu atât de bun încât să merite şansa de a accede în Parlamentul European. Să ne gândim doar la faptul că în Serbia a fost arestat pentru posesie de acte false. Dacă în România a fost spălat în lacunele legislative inventate de Tudorel Toader, în Serbia bănuiesc că nu s-a legalizat posesia de acte false. Asta vrem să trimitem în Parlamentul European? Un falsificator, un individ care nu poate justifica nici măcar cauţiunea plătită pentru a rămâne în libertate. Cum a folosit libertatea, se ştie… Vă mai amintiţi despre ce sumă e vorba? Un fleac, treisprezece milioane de euro. Câţi dintre românii care au dezvoltat afaceri cinstite au reuşit să adune măcar 10% din suma asta? Câţi dintre cei care-i urmăresc dezvăluirile de pe postul de televiziune pe care-l patronează ştiu cum se scrie suma asta şi ce s-ar putea face cu atâţia bani? Mult prea puţini. Dar, desigur, oamenii au alte priorităţi, cum ar fi să-l plângă pe persecutatul statului paralel.
„Profit de prezenţa voastră aici pentru a striga din tot pieptul meu de român: Trăiască România Mare şi Suverană”. Vorbele îi aparţin lui Ghiţă, până nu demult cel mai căutat fugar din România.
E ridicol ce se întâmplă, e de râs dar, din mult mai multe puncte de vedere este de plâns. Asta a ajuns România, o ţară a tuturor posibilităţilor dar şi a tuturor fărădelegilor. Discursul patriotard este băgat la înaintare. Postul de televiziune al cărui patron este haiducul Ghiţă o să emită zi şi noapte pentru a-i netezi accesul către Parlamentul European. Are şanse, din păcate. Şi asta demonstrează că statul paralel există. E acel stat care e pentru unii mumă şi pentru cei mai mulţi ciumă. Nimeni nu l-a întrebat pe Ghiţă cum şi-a agonisit averea. Nimeni nu l-a întrebat de ce a tăcut până când a fost pus sub acuzare. Omul ştie multe, dar a preferat să tacă. Normal, i-a convenit. Cât timp statul paralel i-a permis să adune averi nemăsurate şi-a ţinut gura. Când s-a văzut încolţit, a băgat placa cu victima statului paralel şi cu dezvăluiri fără precedent. Şi culmea, dezvăluirile lui Ghiţă au pus în priză autorităţile statului. El, cel care acuza că i s-au fabricat dosare, a devenit denunţător într-o serie de dosare. Hilar şi sinistru…
Ponta a spus că dacă Dragnea iese preşedinte, el emigrează. Eu unul o să fac treaba asta dacă Sebastian Ghiţă ajunge eurodeputat. O să fie cam greu, dar merită. Pentru că altă soluţie nu văd…

+0 -0
se încarcă...