vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEditorialFrații mei, ce ne facem?

Frații mei, ce ne facem?

Cătălin MORARU

redactor șef

 

„Frații mei”. Așa am observat că își încep pesediștii discursurile, în ultima vreme. Olguța Vasilescu la Craiova, Codrin Ștefănescu la Botoșani. Frații ăștia cu care vorbesc ei nu au ceasuri de zeci de mii de euro, nici poșete Vuitton, nici geci Ralph Lauren, ca fruntașii pesediști. Nu au case în Brazilia, nu merg câte o lună în concediu în străinătate, nici nu au domenii uriașe și averi de milioane de euro, după ce au lucrat toată viața bugetari. În general, oamenii ăștia necăjiți, cărați pe la mitinguri, devin frați cu pesediștii doar în preajma alegerilor.

Familiaritatea asta cu electoratul are loc doar în sudul țării și în Moldova, zonele cele mai sărace ale țării, care votează PSD. Numai că echilibrul ăsta se cam strică. La Dumbrăveni a fost un om care i-a răspuns lui Dragnea. L-au bătut pesediștii pentru că a îndrăznit să se încontreze cu marele lor șef penal, dar s-a născut „nimic ești tu”, o zicere care devine la fel de populară ca aia de pe plăcuța de înmatriculare suedeză.

La Botoșani au fost o sută de oameni care l-au huiduit pe Dragnea. La Iași au fost trei mii, însă. Iar marele patriot ce conduce PSD a fugit pe ușa din dos, în acorduri de fanfară. Parcă îi și aud pe pesediști discutând la ședințe, între ei, ca frații, că au o mare problemă. Nu mai pot face mitinguri în aer liber, fără să fie huiduiți. Și vine campania electorală, asta e problema. De aia eroul Dragnea vrea să se întoarcă la Iași, iar pesediștii locali să aducă 40,000 de oameni, din toată Moldova. Să arate cât e de tare, ca un ciocoi răzbunător ce este. Așa că, stimați pesediști, nu vă programați nimic pe 9 mai, că aveți treabă.

Cum va funcționa PSD în continuare? Simplu, ne vor umple de promisiuni, care de care mai gogonată sau măsuri foarte simplu de luat și cu impact social zero. Deja a început. Dragnea a anunțat că dă câte două sute de milioane de lei vechi la fiecare gospodărie (de unde banii, nu se știe), ministrul Orlando anunță că vine amnistia fiscală pentru săraci (oricum nu aveau ce le lua, conform legii), cresc iar pensiile, cresc salariile, cresc subvențiile, totul crește. Nu se știe când, cum și de unde. Dar astea sunt doar detalii.

E singura modalitate prin care PSD își mai poate face campanie. Teme europene nu veți auzi, în afară de discursurile xenofobe ale lui Dragnea. România se află la președinția rotativă a consiliului UE, un moment numai bun pentru a aduce teme românești în atenție și a le rezolva. Ați auzit așa ceva, măcar un singur exemplu?

Avantajul este că, prin astfel de politici publice, cu bani aruncați în oameni, o mare parte a populației rămâne săracă și/sau direct dependentă de guvernanți. Iar, cinic vorbind, cumpărarea unui vot e mai ieftină. Asta e modalitatea prin care conduce PSD de când lumea, nu de ieri. În zonele dezvoltate ale României, PSD nu este votat, pur și simplu. Oamenii au înțeles că se pot descurca singuri, fără pomeni electorale. Și vor mai mult, o guvernare apropiată de normalitate, cu specialiști, nu impostori sau semianalfabeți.

Ăsta e pericolul progresului, de care pesediștii sunt speriați. Un exemplu simplu este cel al mașinilor înmatriculate fără taxă, măsură luată de PSD. Pentru mulți români a fost o ocazie nesperată să aibă mașină. S-a umplut România, inclusiv Botoșaniul, de mașini second, vechi, dar mai bune decât nimic. Noii proprietari de mașini au dat însă de drumurile proaste din Botoșani. Ce fac acum? Participă la proteste și îi înjură pe guvernanți, că nu sunt în stare să facă drumuri.

E o situație pe care cei de la partidul de guvernare o știau demult, așa se explică și sărăcia în Moldova sau Oltenia, zone care se remarcă doar prin cei mai longevivi baroni locali din România. În concluzie, pe scurt, campania electorală a PSD se va desfășura pe principiul „apa, aerul și fraierul nu dispar niciodată”. Se aplică și la cei necăjiți, care abia au ce mânca, dar sunt frați cu Codrin Ștefănescu et comp și la cei spălați pe creier de televiziunile de partid sau la bugetarii de lux. Cel puțin în Moldova, încă funcționează. Nu așa bine ca pe vremuri, e drept. Asta e problema pesediștilor, de fapt.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...