joi, aprilie 18, 2024
AcasăEditorialDe ce nu încercaţi să fiţi altfel decât ceilalţi?

De ce nu încercaţi să fiţi altfel decât ceilalţi?

Ciprian MITOCEANU
scriitor

Se pare că cei de la PSD şi-au pus în cap – şi încă la modul cel mai serios – să iasă de la guvernare, altfel nu se explică strategia vizibil perdantă cu care au ales să atace alegerile pentru Parlamentul European. E drept că orientarea liderilor PSD e antieuropeană, însă se feresc să şi-o asume decisiv. Europa e rea, Europa îşi bagă nasul în treburile noastre, Europa ne vrea colonie, Europa ne vrea răul. Şi, desigur, Iohannis este vândut străinilor. Acesta este discursul cu care PSD vrea să trimită cât mai mulţi reprezentanţi în Europarlament. Paradoxal?! Puţin spus. Pe de o parte critici mecanismele europene care nu te lasă să-ţi faci de cap, pe de altă parte vrei să câştigi alegerile. Unde este firescul, unde este logica acţiunilor PSD?
Logica ascunsă e că liderilor PSD tare bine le-ar prinde să zburăm din Europa. Atunci ar putea să-şi facă de cap, să dea ce ordonanţe vor sau – şi mai bine – să instaureze statul paralel în adevăratul sens al cuvântului. Constituţia din perioada lui Ceauşescu nu interzicea libertatea politică şi nici pe cea de exprimare, dar cine lua treaba asta prea în serios afla că nu exista nicio garanţie pentru libertatea de după exprimare. Ăla stat paralel, nu ăsta care-l vrea pe Dragnea scriitor. O mulţime de oameni au făcut puşcărie pentru bancuri politice sau pentru că şi-au permis să critice regimul în faţa unora pe care-i considerau prieteni, dar care erau, de fapt, colaboratori ai Securităţii. Cumplite vremuri… Mai cumplit e că unii vor ca acele vremuri să revină. Doar dimensiunea europeană a României poate împiedica transformarea coşmarului în realitate.
PSD a atacat europarlamentarele în cel mai pur stil comunist. Pe vremuri oamenii erau căraţi cu autobuzele şi cu trenul pentru a face galerie de fiecare dată când Tovarăşul efectua câte o vizită de lucru. Cei mai mulţi înjurau astfel de practice, însă o făceau în surdină, pentru că dacă erai auzit de cine nu trebuie comentariile puteau aduce recompense nedorite. Obiceiul a perpetuat până în ziua de astăzi, doar că acum totul se face cu ordin de sus.
Sincer, nu cred că Ceauşescu cerea să fie mobilizate mulţimi entuziaste; prea era convins că e iubit de popor şi, prin urmare, oamenii veneau de bunăvoie. Dar cei care respirau în apropierea lui aveau pretenţia să-i ofere specolul mulţimii recunoscătoare şi i-au hrănit nebunia cum s-au priceput mai bine. Astăzi însă, şefii de la centru cer implicarea liderilor din teritoriu şi o fac fără perdea. Ameninţă, şantajează, plătesc dacă e nevoie. Avem nevoie de oameni; trebuie să demonstrăm că suntem o forţă. Nu numai că am nu am evoluat, dar se poate spune că am dat înapoi.
Referitor la evenimentele de la Iaşi, primarul comunei Alexandru cel Bun din Neanţ, un anume Ion Rotaru, a recunoscut nonşalant că a forţat oamenii să vină la mitingul pesediştilor. Omul a vrut să facă impresie, „Am ales oameni mai serioşi care nu sunt beţivi, nu beau rachiu, că dacă vine un reporter şi îl intreabă ceva să ştie să lege două vorbe”. Există voci care spun că omul a forţat angajaţii de la Spitalul din Bisericani să meargă la miting, iar primarul n-a avut puterea să nege. „Păi ce credeţi ca PNL face altfel? Că la ei vin oamenii de plăcere?! Tot aşa e politica”.
Cu alte cuvinte, de ce să fim noi altfel când toţi procedează astfel? Aşa se procedează pe meleagurile astea de zeci de ani, de ce să schimbăm ceva? De ce să extirpăm noi astfel de apucături din mentalul colectiv? Vorba unei reclame, lasă, bre, că merge şi aşa.
Toate partidele care s-au strecurat la putere au cărat oameni la mitinguri în perioada de glorie pentru a-şi demonstra susţinerea. Când s-au văzut la butoane, aleşii s-au pus pe părăduit banul public. De ce să nu o facă? Cei care au fost înainte cu asta s-au ocupat şi tot cu aşa ceva se vor ocupa cei care vin. Mai ţineţi minte părăduiala făcută pe timpul Convenţiei Democratice? Schimbarea mult aşteptată de români nu numai că nu s-a produs, dar la următoarele alegeri România a ajuns iar pe mâna lui Iliescu. Şi asta pentru că ţărăniştii şi aliaţii lor au considerat că trebuie să continue căpuşarea banului public pentru că aşa au făcut toţi. Şi la fel au procedat şi cei care le-au urmat. Păi dacă fură toată lumea, noi de ce să nu furăm? Doar nu suntem noi mai proşti…
Avem nevoie de o clasă politică cu viziuni noi, de lideri capabili să meargă pe alte căi decât cele bătătorite de predecesori. Din păcate, principalii actori de pe actuala scenă politică nu sunt capabili să ofere alternative. Ei merg pe strategiile deja consacrate şi acceptă frauda şi practicile incorecte ca pe ceva firesc, cu scuza că aşa procedează şi adversarii sau că aşa e tradiţia, că aşa e scris în codul genetic al românului. Şi, mai grav decât atât, politicienii momentului admit că astfel de manevre sunt incorecte, dar doar dacă le fac adversarii; lor personal ar trebui să li se permită pentru că, evident, sunt de calitate superioară şi doresc doar binele românilor.
Oare nu realizează nimeni că binele acestei ţări, dacă va exista vreodată, va veni de la oameni corecţi, capabili să câştige electoratul prin fapte şi nu prin declaraţii găunoase? Chiar nu înţelege nimeni că un individ care câştigă alegerile prin fraudă nu o face pentru a deveni om cinstit, ci doar pentru propria parvenire? Iar parvenirea se face tot pe banii noştri; indiferent cine câştigă, tot noi plătim.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.8 ° C
6.1 °
3.8 °
95 %
3.1kmh
100 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...