vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEditorialO foarte necesară piatră de moară

O foarte necesară piatră de moară

 

La PSD se lucrează intens la lustruitul imaginii. Liderii au recunoscut în ultimul ceas că există ceva probleme. Şi-au dat seama că partidul unic nu mai este aşa de unic cum era pe vremuri. Realitatea e realitate şi nu mai poate fi cosmetizată pe hârtie, ca la vechile şedinţe şi raportări de partid, când totul era minunat şi producţiile record erau la ordinea zilei. Duşul rece de care au avut parte cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European i-a trezit un pic şi şi-au dat seama că, dacă nu fac ceva, în curând atingerea pragului electoral va fi considerată o performanţă uluitoare.

Din păcate, treaba asta cu schimbatul imaginii şi întoarcerea către popor e doar de formă; nici vorbă de vreo reformă în adevăratul sens al cuvântului. După lepădarea de Dragnea a urmat şi debarasarea de apropiaţi ai acestuia. La asta s-a limitat primenirea partidului. Fidelii lui Dragnea au fost îndepărtaţi din funcţii de personaje adesea chiar mai sumbre decât cei maziliţi. Marian Oprişan se bucură acum că în trecut i-a făcut opoziţie lui Dragnea şi mulţi trec cu vederea faptul că opoziţia s-a bazat pe neînţelegeri personale şi nu a fost vorba despre principiile democraţiei. Pur şi simplu, Oprişan i-a reproşat Condamntului Suprem că, dacă nu face ceva, partidul se duce la vale şi atunci el o să ajungă să trăiască cu adevărat din pensia mamei.

Olguţa Vasilescu, până mai ieri nelipsită din preajma lui Dragnea, a reuşit să convingă că poate fi de folos. Atunci când Dăncilă a anunţat că preia conducerea partidului, Vasilescu se găsea în spatele ei. Ca în vremurile bune, doar că acum e atcineva la microfon. Are ceva bazin electoral la dispoziţie, are şi mijloacele necesare pentru a drena voturile dintr-o tabără în alta, aşa că deocamdată i se permite să stea la masă cu reformatorii.

Şi pentru că e criză de personalităţi în partid, Adrian Năstase s-a gândit că e momentul să speculeze conjunctura. Plasat într-un con de umbră de Dragnea – de altfel sforarul din Teleorman a procedat la fel cu toţi cei care-i puteau ridica probleme în partid – Năstase nu prea a avut ocazia să-şi manifeste influenţa. E drept că, după ce i-a încălzit celula lui Dragnea, i-a cam fost limitată libertatea politică, dar, acum că tartorul a fost pus la păstrare, s-a gândit că ar fi momentul să revină în prim plan. De altfel şi partidul căruia i-a promis sprijinul se luptă din răsputeri să-i netezească drumul; se lucrează pe repede înainte la o ordonanţă care să permită martirilor statului paralel din categoria Năstase să poată candida la cele mai înalte demnităţi în stat.

Imună la toată cuţităreala asta din PSD este Carmen Dan, ministru de Interne, cea care a avut parte de o ascensiune fulminantă tocmai datorită lui Dragnea. Fără el, foarte probabil că şi-ar fi câştigat pâinea trudind la căpşuni şi în viaţa ei nu i-ar fi trecut prin cap să caute microfoane în priză.

Carmen Dan este o piatră de moară pentru imaginea PSD-ului, dar, cu toate acestea, se bucură de sprijin din partea partidului. Ce dacă i s-a cerut demisia de către preşedintele Iohannis? Ăla şi aşa vorbeşte rar; de ce să-l mai asculţi. Mineriada Jandarmilor din 10 august? Ce e aia? S-a întâmplat demult, a trecut aproape un an…

Care sunt motivele pentru care Carmen Dan e ţinută în braţe şi-şi permite să facă afirmaţii dispreţuitoare atât la adresa adversarilor politici cât şi la adresa diasporei şi oamenilor de rând? Din păcate, doamna respectivă a dovedit că poate fi o unealtă foarte docilă în mâinile cuiva priceput. Femeia asta nu are nici conştiinţă, nici prea multă minte. În schimb are un orgoliu şi o stimă de sine ceva de groază. Nu cunoaşte legea, prin urmare o aplică aşa cum i se dictează. Nu se teme că ar putea să ajungă la închisoare, singura ei teamă este că, dacă se schimbă regimul, va fi nevoită să plece din funcţie. Încă una care nu vrea să plece ca proasta din viaţă şi din funcţie.

Carmen Dan este lipsită de scupule. Din păcate compensează cu prea multă ambiţie. Şi în conjunctura actuală cei din PSD consideră că tare bine le-ar prinde să aibă pe cineva credincios la conducerea Internelor. În caz de ceva, ştii că ministrul de Interne e în stare să pună jandarmii să-i bată şi pe copiii de la creşă numai să-ţi fie ţie bine. A dovedit-o acum un an, aşa că prestaţia ei e mai presus de orice bănuială. Deocamdată e mult prea utilă partidului, nu poate fi dată afară cât timp nu există un înlocuitor la fel de eficient şi dispus să facă ce i se cere fără să comenteze.

O fi Carmen Dan piatră de moară, dar partidul încă o mai poate târâi după el. Se ştie că o piatră de moară te poate îngreuna, dar dacă e nevoie, e foarte utilă când ai nevoie de ceva cu care să dai în cap la altul.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...