spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialSă nu ne facem iluzii

Să nu ne facem iluzii

Virgil COSMA
jurnalist

PSD, ALDE și UDMR sunt tot acolo unde erau și în sâmbăta de dinainte de alegerile pentru Europa. Liderii PNL și foștii fruntași ai PDL s-au regrupat în spatele unui realizator de televiziune și vizează revenirea la butoane, nu și schimbarea sistemului. Prea puțin experimentații noului val, cei de la USR și PLUS, sunt gata de a fi înghițiți de fălcile menghinei politicianiste care presează de-a stânga și de-a dreapta bugetului. Fiindcă bătălia finală pe asta va fi, pe resurse și nu pe principii. Frumoșii nebuni ai marilor orașe, cei care au stârnit valul schimbării, trebuie să învețe politica mare. Adică să negocieze, să facă minime concesii, chiar compromisuri unde este cazul, dar fără a-și trăda principiile.
Proporțiile din Parlament nu s-au schimbat. După scuturătura zdravănă de acum două duminici, regimul coaliției venale s-a spălat pe mâini cu două-trei declarații aparent concessive, iar apoi a demonstrat că se menține ferm pe poziții. Cu ALDE neutralizat de perspectiva ca Tăriceanu să-și urmeze aliatul pe după gratii și cu UDMR îndatorată până la cer pentru miile de voturi-cadou care au împins-o nemeritat în Parlamentul European, PSD păstrează exact aceleași raporturi de putere cu Opoziția și cu societatea civilă. Nici vorbă de vreo demisie din guvern, nicio intenție de revocare a infamei ordonanțe 114 și a celorlalte care au intervenit catastrofal în economie, nici urmă de abandonare a schemelor de jaf prin PNDL, nici pomeneală de a repara daunele produse de celebrul Tudorel Toader în corpul și funcționarea justiției.
Practic, votul-tsunami din 26 mai a rămas doar un semnal. În afara unei mai bune reprezentări la Bruxelles, nu s-a schimbat nimic. Curtea Constituțională se pregătește să primească pe 15 iunie noi întăriri din tabăra anti-justiție, pe Cristian Deliorga și Gheorghe Stan, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție își vede cu sârg de misiunea distructivă, miile de păpuși-amante, miile de combinatori, miile de incompetenți care își datorează lefurile grase obedienței de partid sunt cu toții la locurile lor, nu li s-a clintit un fir de păr. Și vor face neabătut ceea ce li se va cere de la partid, prin semnale publice sau pe căi oculte. Ba chiar mai mult decât atât, vor putea abuza și din inițiativă proprie, fiindcă nu mai este stăpânul de care să le fie teamă.
Președintele este la fel de legat de mâini cum era și înainte de seismul electoral de pe 26 mai. A cerut demisiile imediate a doi miniștri. Ei și? Nu l-a băgat nimeni în seamă. Premierului marionetă i-au fost înlocuite sforile din mers, astfel încât dna Dăncilă rămâne puntea ce asigură supravieţuirea practicii de parazitare a statului. Lipsa de anvergură intelectuală şi docilitatea îi asigură rolul de instrument perfect al noilor stăpâni. Acum este vizibil „îndrumată” de cuplul Stănescu-Fifor, la rândul lor coordonați de Grupul de Sprijin condus de Adrian Năstase, secondat de Octav Cozmâncă.
După condamnarea lui Liviu Dragnea, regimul perfecționat de acesta este conservat în liniile sale fundamentale. Această structură este incapabilă să funcționeze în lipsa unui tătuc suprem și altfel decât în sistem obedient de piramidă a foloaselor.
Ceea ce și face pe mai departe. Limitele angajamentului de a se lepăda de „trecutul rușinos” au fost stabilite clar în zilele din urmă, prin adoptarea OUG în materia desemnării preşedinţilor de consilii judeţene în mod direct. Baronii locali primesc actul normativ care le permite să încerce să îşi salveze satrapiile. Despotismul local, temelie a mai tuturor regimurilor post-revoluționare, supravieţuieşte și va continua să producă aceleași efecte.
Şi dacă acest OUG este o sfidare la adresa guvernării locale transparente, întărind falanga de cleptocraţi judeţeni, votul din Senat ce blochează urmărirea penală a lui Călin Popescu-Tăriceanu reconfirmă centralitatea privilegiului în gândirea întregii clase politice actuale. Egalitatea în faţa legii se opreşte la porţile parlamentului, acolo unde aleşii naţiunii devin judecători, în dispreţul constituţiei, al magistraţilor şi al cetăţenilor. Cei care promiteau renunţarea la ingerinţe în materia justiţiei îşi reafirmă intenţia de a controla şi de a apăra inegalitatea juridică.
Nimeni nu se aștepta la o reformă radicală a formațiunii socialiste, în sensul social-democrației de tip european, și nici la schimbarea din temelii a practicilor de guvernare. Ca un exemplu, dna Firea, revenită și ea în forță în fruntea partidului, în loc să desființeze cele 22 companii municipale – potrivit unei hotărâri pronunțate în instanță – anunță cu nonșalanță că face angajări. Nu cred că este nevoie de vreo dovadă mai consistentă decât asta că PSD, sprijinit în cele două grupări teleghidate de la Moscova via Budapesta, va continua neabătut programul de devalizare al țării.
Ca de atâtea ori, iluziile trebuie abandonate în favoarea lucidităţii şi perseverenţei. Votul de pe 26 mai este deja istorie, dar semnificațiile sale sunt departe de a fi puse în practică. De aceea, realizarea unei moțiuni de cenzură cu reale șanse de reușită se impune de la sine. Cine și cum va guverna după aceea este o cu totul altă poveste.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...