Uşor la vale, spre Pipera

0

Marius ILINCARU

jurnalist

 

FC Botoşani începe să-şi arate roadele managementului din ultimul an. Iar lucrul acesta au început a-l simţi pe propria piele şi Valeriu Iftime, suporterii echipei, atâţi câţi au mai rămas şi mai vin la stadion, realizând că aceasta a devenit o jucărie de făcut bani în mâinile patronului.

În ultimii şase ani, Valeriu Iftime a încasat, doar pe jucători, aproximativ şase milioane de euro. O sumă frumuşică pentru Liga I, plasând FC Botoşani în spatele unor echipe ca Viitorul, FCSB sau Universitatea Craiova la acest capitol. Cu toate acestea, mai mereu îl auzim pe Iftime plângându-se de datoriile istorice ale clubului. Realitatea însă este că acestea au fost stinse de mult, că FC Botoşani trăieşte bine mersi din banii din televizări, biletărie, sponsorizări şi, colac peste pupăză, şi de la bugetul local. La aceştia se adaugă, în medie, anual, un milion de euro din vânzările de jucători. Cheltuielile nu sunt mai mari ca la un club de talie mică spre medie din Liga I, FC Botoşani plătind salarii mici şi transferând doar jucători liberi de contract, pe care să-i reşapeze în vederea unei eventuale vânzări.

Pentru a-şi pune în practică strategia, inspirată de la ilustrul său profesor, Gigi Becali, Iftime nu-şi mai doreşte în club oameni cu personalitate precum Cornel Şfaiţer sau un antrenor în vocabularul căruia să existe şi cuvântul „NU”. De asta asistăm şi la numirea lui Marius Croitoru pe banca tehnică, o numire care vine în contradicţie cu tot ceea ce a declarat Valeriu Iftime de-a lungul anilor.

În vară, Valeriu Iftime reproşa că nu i-am lăsat şansa lui Croitoru să arate ce poate, că putem vorbi după ce vor trece şase-şapte etape. Au trecut opt, deci putem trage concluzii fără să deranjăm.
FC Botoşani a înregistrat victorii doar în faţa echipelor de pe ultimele locuri, FC Voluntari şi FCSB. Se va spune că a avut un parcurs greu. Da, la prima vedere. În realitate, FC Botoşani a prins echipele din play-off-ul anului trecut desculţ, cele din cupele europene au jucat cu a doua sau chiar a treia garnitură şi veneau după deplasări de mii de kilometri, după meciuri jucate din trei în trei zile. Cu toate acestea, FC Botoşani nu a ştiut să profite de acest lucru aşa cum au făcut-o Poli Iaşi sau Gaz Metan Mediaş, echipe de acelaşi calibru, care au jucat sezonul trecut în play-out. Da, dar ele au antrenori, au o idee de joc, ceea ce la FC Botoşani lipseşte cu desăvârşire. Spuneţi dacă aţi remarcat ce joacă FC Botoşani… Parcă e o adunătură de copii de pe vremuri, toţi înainte, toţi înapoi, bine, mai mult înainte. De aici şi faptul că nu pot ţine de rezultat în faţa nici unei echipe.

Dar asta nu contează pentru Valeriu Iftime, care, deşi face mişto de prietenul său Gigi Becali, îl copie întru totul, şi în cel mai scurt timp va culege rezultatele.

În fotbal, la fel ca în orice alt domeniu, este nevoie de profesionalism, este nevoie ca profesioniştii să-şi spună cuvântul, iar patronii, oricât sunt ei de pricepuţi, să asculte, pentru că, altminteri, o luăm uşor la vale… spre Pipera.

Deja ai votat!