vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEditorialCine a fost primul?

Cine a fost primul?

Ciprian MITOCEANU

scriitor

A devenit o tradiţie ca, oriunde este plimbată de sforari, Viorica Dăncilă să fie întâmpinată de protestatari furioşi care au grijă să-i reproşeze ceea ce ar trebui să-i reproşeze o ţară întreagă. Genul acesta de reacţii au cam dezamăgit-o pe coana Veorica, aşa că a tras nişte concluzii care nu fac cinste taman celor ce au ceva să-i reproşeze. Pe la jumătatea lunii trecute se lăuda – şi nu a fost prima dată când a făcut asta – că „am fost premierul cel mai jignit din România, poate că am fost femeie”.

Evident, ea nu are nicio vină pentru ceea ce i se întâmplă, vinovaţi sunt românii, care sunt un popor care musteşte de misogini. Acest lucru nu explică de ce între rândurile celor care o jignesc pe Viorica se numără multe femei, însă pentru marioneta din fruntea Guvernului se pare că e de ajuns. Şi s-a săturat să tot fie jignită, astfel că a ajuns să vorbească despre o lege care să pedepsească defăimarea şi calomnia. Genul de lege care a tot fost cerută cu insistenţă de Condamnatul Suprem Liviu Dragnea, cel care nici el nu vedea cu ochi buni jignirile şi reproşurile.

Mda, Viorica Dăncilă s-a săturat să tot fie jignită şi consideră că n-ar fi rău ca cei care nu-şi pot ţine gura să plătească pentru asta ca pe vremea comuniştilor. Totuşi, dacă e să reducem situaţia la nivelul intelectual care i se reproşează celui mai jignit premier, respectiv undeva între grădiniţă şi clasa pregătitoare, ar trebui să ne întrebăm cine a început primul? Cine a început cu jignirile, doamna Dăncilă?

Nu cumva voi, cei de la PSD, aţi început să jigniţi? Nu e jignitor să consideri că toţi românii sunt proşti şi trebuie să ia de bune declaraţiile voastre privitoare la creşterea economică spectaculoasă, în condiţiile în care nivelul de trai se deteriorează de la o zi la alta? Nu e jignitor să spui că cei care protestează împotriva ta sunt plătiţi de Soros şi „agenturile străine” care vor să destabilizeze România? Nu e jignitor să dai vina pe tot felul de forţe oculte şi state paralele pentru dezastrul de la guvernare? Să spui că aşa ceva e jignitor înseamnă să tragi de limitele acestui cuvânt până dincolo de suportabil. Practic, pentru a descrie realitatea ar trebui să se inventeze un nou cuvânt, pentru că jignitor e prea puţin spus.

Este cumva jignitor să-i periezi pe pensionari în prag de alegeri şi să le oferi o presupusă creştere a punctului de pensie, deşi cu pensia mărită pot cumpăra mai puţin? Bănuiesc că nu, din punctul vostru de vedere. La fel cum n-ar trebui să fie considerată jignitoare existenţa pensiilor speciale. Păi vorbim de oameni care au muncit pentru partid; merită şi ei ceva…

Când aţi început să vă angajaţi la stat, pe salarii imense, rubedeniile şi prietenii, nu aţi jignit pe nimeni? Când v-aţi căpătuit amantele, tot cu posturi de la stat, aţi făcut-o fără ca nimeni să se simtă jignit? Tot felul de personaje dubioase, cu şcoală doar pe hârtie, au fost angajate în posturi cheie, în timp ce funcţionarii capabili sunt nevoiţi să lucreze pe posturi mărunte, fără putere de decizie. Bănuiesc că asta nu a jignit pe nimeni; aşa e firesc, aşa se face în lumea civilizată. Românii sunt un popor educat, căruia nu-i sunt specifice revolta şi jignirile.

Madam Dăncilă, te lauzi cu ceva experienţă europeană. E, cumva, jignitor, să spui că ai fost europarlamentar în condiţiile în care nu a auzit nimeni de tine, că ai încasat aproape două milioane de euro fără să faci nimic. Dar în ăia nouă ani petrecuţi departe de casă, n-ai văzut cum se protestează în Europa? Când spui că românii care te agresează auditiv sunt lipsiţi de educaţie, jigneşti mai mult decât un popor. Păi dacă una ca dumneata ajungea premier în Franţa – să prespunem că aşa ceva ar fi, cumva, posibil – francezii ar fi ieşit cu toţii în stradă în momentul în care te-ar fi auzit cum le masacrezi limba. Şi ar fi protestat până te-ar fi văzut plecată.

E jignitor să dai vina pe lipsa de educaţie a celor care protestează. Asta deşi în ultimele trei decenii guvernele au făcut tot posibilul să reducă educaţia la ridicol. Cică protestatarilor le lipseşte educaţia de acasă, adică nu-i jigneşti numai pe ei, ci şi pe cei care i-au crescut. Păi în cazul ăsta n-ar fi firesc să ne întrebăm de ce educaţie în familie au avut parte cei care ne guvernează? Iar răspunsul nu e simplu de digerat. Să ne gândim că, în marea majoritate, politicienii de azi sunt ăia de ieri, de pe timpul lui Ceauşescu, acei oameni care au construit capitalismul aşa cum îl descriau comuniştii. „Sângele nou” din politică e reprezentat de odraslele lor. Iar în situaţia asta voi aveţi tupeul să-i jigniţi pe cei care protestează spunând că au avut parte de proastă creştere. Şi mai vreţi şi o lege care să pună pumnul în gură celor care au curajul să vă critice. Şi, culmea jignirii ridicole, vreţi o astfel de lege în condiţiile în care televiziunile de partid jignesc de dimineaţa până seara pe toţi cei care vă sunt rivali pe teren politic.

Doamna Dăncilă, recomand să puneţi mâna pe un dicţionar şi să citiţi cu atenţie ce înseamnă să jigneşti. De mai multe ori… Poate aşa o să vă daţi seama cine a început cu jignirile.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...