sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEditorialRealitatea din spatele luptei cu criminalitatea

Realitatea din spatele luptei cu criminalitatea

Cătălin MORARU
redactor șef

La propunerea pesedistului Marcel Ciolacu, comisia Iordache a fost desființată. Comisia respectivă s-a ocupat în principal de distrugerea justiției și promovarea unor legi pentru protecția infractorilor. Președintele comisiei, Florin Iordache, nu a dat nici o declarație vizavi de asta. E și normal, omul e chiar din Caracal. Deși între timp și-a făcut rost de o vilă impozantă în marginea Bucureștiului.
Este, evident, o mișcare de imagine, comisia aia deja și-a făcut treaba. Și e direct legată de faptul că oamenii au început să realizeze că România e o țară grozavă pentru infractori. Iar valul de violență care a cuprins România are legătură strânsă și cu legile din domeniul justiției votate de parlamentarii PSD în ultimii trei ani.
Culmea, și degeaba. Că Dragnea tot la pușcărie a ajuns. În schimb, afară din pușcărie au ajuns peste 12.000 de pușcăriași. Poliția a fost deprofesionalizată complet. DNA și DIICOT au fost reduse la tăcere, iar magistrații și procurorii au învățat să stea deoparte, ca să nu aibă necazuri din cauza secției speciale proaspăt înființate.
Dar violența e la ea acasă. O vedem zilnic, peste tot, trecem pe lângă ea, deja e parte din cotidian. Ultimul caz care a ajuns știre națională e cel al fetiței din Dâmbovița, victima olandezului care s-a sinucis. Gândiți-vă că au lipsit câțiva centimetri ca filmările de la camerele de supraveghere să nu mai fie probe în instanță. Că asta prevedea noul Cod Penal propus de pesediști. Olandezul cu pricina nu pățea nimic, că după imaginile de pe camere a fost descoperit.
Același cod prevedea ca fata violată să fie interogată de față cu violatorul și multe alte grozăvii de acest gen. Un cod penal făcut pentru tâlhari, pe față. Pentru că putem, spuneau pesediștii, prin vocea lui Codrin Ștefănescu. S-ar fi adăugat acel Cod Penal la cele 400 de modificări legislative în favoarea infractorilor aprobate în ultimii trei ani. Nu a fost să fie așa și din cauza unor oameni care au stat zile întregi pe străzi în mai toate orașele țării, cerând abrogarea legilor ăstora și independența justiției. Cei care i-au înjurat și le-au spus că sunt plătiți ar trebuie să le mulțumească acum. Deoarece România nu a devenit o republică infracțională și datorită presiunii puse asupra guvernanților de oamenii din stradă.
Premierul Dăncilă, așa cum știm, a declarat război crunt criminalității, toleranță zero. Și gata. Golanii bat oameni pe stradă, copiii sunt răpiți, clanuri interlope se bat în centrul orașelor. Cam așa arată rezultatele luptei premierului, deocamdată.
Evident, de vină e Iohannis, spune Dăncilă, că nu vrea să numească ministru de interne. Mai vedem după ce îl va numi, care va fi următorul vinovat. Despre justiție Viorica Dăncilă nu deschide gura, la fel cum nu povestește despre legile strâmbe din domeniu sau despre perioada în care a fost sechestrată la Cotroceni. Noi ar trebui să uităm și să ne vedem de viețile noastre, așa ar vrea doamna Viorica.
Între timp, pe lunga listă a parlamentarilor salvați de anchete s-a mai adăugat un nume. Senatorul PSD Florian Bodog, fost ministru al sănătății. Omul a angajat o fătucă la minister, care a luat o poală de bani, dar nu prea a trecut pe la muncă. Exact chestia pentru care Dragnea face pușcărie. Așa că l-au salvat colegii senatori, nu se făcea să riște libertatea omului. Iar Miron Mitrea, un alt pesedist condamnat pentru luare de mită (300.000 de euro), a devenit consilierul premierului pentru alegerile prezidențiale.
Cum știam deja, lupta asta cu criminalitatea nu-i decât o copie. O știu și oamenii din justiție, se feresc și când nu ar trebui, când sistemul funcționează. Criminalul ăla care a omorât o tânără la Pacea a fost condamnat în luna mai a acestui an. Am aflat de asta, cumva, la finele lui septembrie. Motive or fi, poate criminalul e minor sau cine știe ce. Dar, într-o țară unde procesele țin câte zece ani, era, zic eu, o informație interesantă.
De aceea nu trebuie să marșăm la îndemnul premierului Dăncilă de a nu discuta despre ultimii trei ani. Ba din contră, ar trebui să disecăm până la detalii ce au făcut Dragnea și oamenii lui în ultima perioadă. Ar aduce în societate un nivel de înțelegere absolut necesar pentru ca următorul Dragnea să nu mai aibă așa mare succes.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...