spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEditorialUn duș rece chiar era necesar - Cătălin MORARU, redactor șef

Un duș rece chiar era necesar – Cătălin MORARU, redactor șef

Principala forță politică din România urcată pe valul schimbării este alianța USR-PLUS. Succesul obținut la europarlamentare i-a amețit, însă, și au crezut că pot pune orice candidat, că va ajunge automat în turul doi la prezidențiale. Iar în 2020 vor ajunge să guverneze singuri România.

Nu voi analiza aici cauzele insuccesului major de la alegeri al lui Dan Barna (pentru că asta este, indiferent cum ne uităm). Sunt destui care fac asta. Pot spune doar că am discutat cu Barna, am făcut un interviu cu el, e un tip ok, deștept și (cred) bine intenționat. Dar nu a fost un candidat potrivit. Motivele, cum spuneam, sunt multiple și au fost expuse deja de mai multă lume.

Mă voi opri însă la reacțiile de după vot, care sunt foarte importante. În primul rând, Barna spune că își asumă tot, dar nu demisionează, în stilul românesc cel mai pur. Văd că încă se discută mandatul său, ceea ce e bine, un pic de modestie nu strică. În al doilea rând, chiar în timpul conferinței de presă de după alegeri, Dacian Cioloș l-a întrerupt pe Barna ca să spună că nu e vorba doar de USR acolo, ci de o alianță din care face parte și PLUS.

De ce a fost nevoie de asta? Pentru că în alianța aia se întâmplă următoarele: se ceartă USR cu PLUS, USR cu USR și PLUS cu PLUS. Dan Barna mi-a zis, în timpul interviului, că e vorba de discuții interne, democrație de partid, adică. Nu e așa. Avem de-a face cu puncte de vedere ireconciliabile acolo. Iar tensiunile de la centru se regăsesc și la nivel local, normal. Duminică seara, imediat după anunțarea rezultatelor de la exit-poll-uri, șefii USR Botoșani au decis (a câta oară?) că alianța cu filiala locală a PLUS s-a încheiat. Drept pentru care s-au apucat de organizat conferințe de presă separate. Nu mai știu cum a ieșit până la urmă, nu am mai urmărit telenovela.

Normal, a început apoi căutarea vinovaților. Șefii de la USR Botoșani dau vina pe cei de la PLUS, că nu au muncit destul, membri din USR dau vina pe șefi și tot așa. Iar la PLUS, președintele filialei Botoșani e contestat și el. Cel mai pornit contestatar e nepotul unui mare șef liberal, membru PLUS. Care nu a participat la nici o acțiune de campanie, dar spune că ar fi făcut mai bine, dacă era el la conducere.

Și atunci se impune întrebarea: măi copii, dacă sunteți vreo sută de toți la Botoșani și nu vă puteți înțelege, cum dracu’ vreți să conduceți o țară? Sau un oraș, că alegerile locale sunt următoarele.

Această alianță USR-PLUS va dispărea dacă membrii ei – de la centru sau de la Botoșani – nu înțeleg pe ce lume trăiesc. În primul rând, e necesară fuziunea imediată a celor două formațiuni, au exact același electorat. L-am întrebat și pe Barna de ce e nevoie de două partide la fel, dar nu a avut un răspuns valid.

Apoi, trebuie să scape de oportuniști. Nu poți refuza un om care vrea să intre la tine în partid. Dar îi poți spune că nu ajunge director la DSV, de exemplu, doar pentru că e membru de partid. Politica se face din convingere, nu pentru avantaje personale, asta e ceea ce așteaptă oamenii, chiar și cei din Botoșani. Ca politica să nu mai fie o afacere, dai concurs, dacă ești bun ajungi unde vrei, indiferent de apartenența politică. Asta cu directorii de instituții care sunt de la PNL, de exemplu, și sabotează programul de guvernare al PSD, e un cretinism cumplit, care ne-a adus în situația de azi, de a fi conduși de proști și semianalfabeți, a căror singură însușire e că sunt membri de partid credincioși.

Alianța USR-PLUS a dat impresia că e singura formațiune ce dorește schimbarea politicii românești așa cum o știm noi de 30 de ani. De aia i-au votat oamenii, le-au iertat greșelile și excesele. Brusc însă, cei votați au început să se îmbete cu aerul puterii. Iar dușul ăsta rece al prezidențialelor era chiar necesar pentru ei. Dacă nu înțeleg nimic după asta – și se pare că nu, cel puțin până acum – înseamnă că ne-am înșelat. Încă o dată.
Un tânăr scăpat ca prin minune din incendiul de la Colectiv i-a transmis, nu mai știu cu ce ocazie, unui lider USR, un vers dintr-o poezie celebră a lui William Butler Yeats, care zice „calcă ușor, căci pășești pe visele mele”. Ar trebui să își pună cuvintele astea, scrise mare, pe perete la partid.

Da, e greu de schimbat ceva în țara asta. Iar cei de la USR-PLUS sunt și ei oameni, români chiar, care au decis să intre în politică. Numai că în altfel de politică, cel puțin așa țin eu minte că se punea problema la început.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...