spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialO mizerie populistă - Cătălin MORARU, redactor șef

O mizerie populistă – Cătălin MORARU, redactor șef

Camera Deputaților a aprobat legea pesedistului Dumitru Steriu prin care ziariștii sunt scutiți de impozitul pe venit. Pesediștii au votat pentru, iar PNL și USR s-au abținut. Fiind cameră decizională, legea merge la promulgare. Ar fi un moment bun, zic eu, ca jurnaliștii care mai cred că meseria asta trebuie făcută onest să protesteze și să îi ceară președintelui să nu o promulge.

Deoarece metoda de lucru este pur pesedistă, ne-am obișnuit cu ea. Oamenii încearcă să își rezolve problemele cu bani de la bugetul de stat. Chiar dacă se fandosesc că vor să ajute presa, de fapt cadoul ăsta e un măr otrăvit. Efectul imediat va fi o și mai mare decredibilizare a presei, câtă mai este, pentru că acceptă astfel de pomeni electorale. Apoi legea tinde să tocească dinții presei vizavi de privilegiile castelor din România – care mușcă gros din bugetul de stat – odată ce și ziariștii beneficiază de astfel de privilegii. Dacă totuși ziariștii vor continua să scrie, devine foarte simplu să fie acuzați de ipocrizie (cum scrieți de alții când și voi beneficiați de aceleași favoruri?).

Pe șpăgarii din presă nu îi deranjează absolut deloc legea, nu mă îndoiesc că vor aplauda, abia mai fac un ban, pe lângă cel pe care îl mulgeau de la stat. De aceea privesc această lege ca pe o mizerie populistă.

Nu de pomană de la politicienii momentului are nevoie presa românească. E nevoie, de exemplu, de contracte de publicitate atribuite corect, transparent și pe criterii de performanță, nu după prețul cel mai mic. România e singura țară care aplică asemenea prostii. Nu contează unde dai un anunț, e bine dacă e ieftin. Asta înseamnă că tu, autoritate a statului, nu ești interesat ca acel anunț să ajungă la public. Am pierdut licitații în favoarea unor vehicule mass media care practic nu există, au 200 de cititori, maxim. Era de zece ori mai ieftin să trimiți pe cineva acasă la 200 de oameni aleși la întâmplare, să le recite anunțul, decât să plătești banii ăia. Emblematic pentru acest mod de lucru a fost alegerea Consiliului Județean Botoșani de a-și anunța ședințele într-un ziar din Iași. Aveau prețul mai mic, deci era legal. Că nu citea nimeni, asta nu mai conta.

Orice agent economic privat își face un calcul cât plătește per persoană, deci cât îl costă ca mesajul său să ajungă la cât mai mulți oameni, așa se măsoară eficiența. La statul român nu contează, 200 sau 40.000 de cititori înseamnă același lucru. De o lege normală în domeniul ăsta are nevoie presa, pentru a se încheia practica în care banii statului sunt folosiți de politicieni ca să cumpere ziariști în viu, la kilogram.

Mai are nevoie presa de informații transmise rapid și corect, nu ascunse. De respect din partea oamenilor politici, nu de fițe și figuri. Nici folosirea instituțiilor locale sau de stat pentru a intimida redacțiile incomode nu mai are ce căuta într-o țară democratică. Extrem de necesară este și o lege completată a drepturilor de autor, pentru a elimina site-urile parazit, care nu au nici un angajat și trăiesc din copiat articolele ziariștilor care chiar muncesc.

Mă îndoiesc că vreuna dintre propunerile de mai sus va veni de la pesedistul Steriu. Sau de la alt politician. Că ar duce la o presă normală. Iar presa normală îi enervează pe politicieni, din experiența mea.

Să trecem la legea în sine. A mai fost semnată de parlamentari PSD, ALDE și PMP, pe lângă inițiatorul Steriu. Care estima că sunt 10.000 de contribuabili în această situație, iar impactul bugetar va fi de un milion de euro. Cifrele astea nu vor rămâne la fel, că se deschide o cutie a Pandorei care va fi greu de închis. Să spunem că un coafor are un site. Începe să copie niște știri sau face articole despre coafat și machiaj și spune că e site de presă. Apoi cere scutire pentru impozitul pe venit. Veți spune că meseria de jurnalist e bine definită în sistemul fiscal românesc. Nu prea e, dar să zicem. În situația asta se procedează cum urmează: coaforul cu pricina plătește pentru știrile de pe site unui „ziarist”. Care e scutit de impozit pe venit. Cât plătește coaforul pe știri? Exact suma pe care ar trebui să o dea impozit la stat, de exemplu. Nici măcar nu e mare scofală dacă face fiscul scandal, senatorii tocmai au votat legea care spune că pentru evaziune sub o sută de mii de euro nu se mai face pușcărie.

Așa că această lege trebuie boicotată clar și limpede, de ziariști, dar și de publicul care încă mai dorește să aibă o presă onestă, cu informații ce concordă cu realitatea. Să sperăm că vom reuși niște acțiuni pentru a-l convinge pe președintele Iohannis să nu o semneze. Că e politician și nu știu dacă va rezista tentației.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...