vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialDulcele somn al opoziţiei - Marius ILINCARU, jurnalist

Dulcele somn al opoziţiei – Marius ILINCARU, jurnalist

Au trecut şase luni de guvernare liberală, iar rezultate concrete nu se văd. Ba din contra, ceea ce iese în evidenţă este faptul că PNL a rafinat sau a inventat alte forme de sifonare a fondurilor publice folosite de fostul partener de guvernare PSD.

Concret:

1. La nivel de aparat bugetar, liberalii au angajat deja un sfert din cât a făcut-o PSD în trei ani de guvernare. Dacă mai punem şi angajările generate de epidemia de coronavirus în sistemul sanitar şi cel poliţienesc, s-ar putea să-i fi depăşit deja pe pesedişti. De restructurat, nici vorbă. Discursurile lui Iohannis şi Orban anterior preluării puterii nu au fost decât apă de ploaie.

Ce face opoziţia în acest timp?

Tace. PSD şi ALDE tac pentru că au fost la putere şi au făcut exact acelaşi lucru ca şi liberalii. Şi ei şi-au angajat finii şi finele, de ce s-ar lega acum de PNL? Li s-ar da peste nas tocmai cu ceea ce au făcut.

USR şi PLUS mai mârâie ceva, dar au rămas cantonaţi în mediul online. Ele încă nu s-au dezlipit de eticheta de partide Facebook, iar asta nu e bine pentru societate. România profundă e dincolo de Facebook. Pe Facebook e o nişă, o minoritate. Viaţa se desfăşoară în mediul real mai mult timp decât în mediul online. Iar asta ar trebui să o înţeleagă şi cei din „new wave” dacă vor să conteze cu adevărat în politica românească.

2. La nivelul infrastructurii din judeţ nu s-a mişcat un deget. Licitaţiile sunt finalizate de luni bune, iar CNAIR minte în bunul şi cunoscutul său stil că sunt încă în termene de contestaţii. Politicienii de la putere se laudă cu file de buget pentru Botoşani – Ştefăneşti şi Botoşani – Târgu Frumos. În realitate, sunt prinse sume ridicole, din care nici măcar nu se poate începe proiectarea, ce să mai vorbim de execuţie.

Aceasta era o bună ţintă pentru opoziţie, mai ales că liberalii botoşăneni au secretar de stat cu tot cu cabinet local la Ministerul Transporturilor, au secretarul Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor. Mai apare un comunicat de presă şi atât. Dacă PSD-ul nu ar fi deloc credibil pe această temă, lipsa de reacţie a USR-PLUS lasă loc la tot felul de semne de întrebare, mai ales că reprezentanţi ai acestor partide au fost motorul protestelor din ultimii ani pentru infrastructura Moldovei.

3. Achiziţiile publice sunt iar ceva de speriat. La licitaţia pentru deszăpezire, de exemplu, la judeţele cu administrare liberală sumele oferite sunt şi cu până la 50% mai mari decât în cele cu administraţie social-democrată, chiar şi pe profile asemănătoare de drumuri şi de relief. Exemplele curg duium, iar dacă DNA va avea voinţa, puterea şi libertatea de a verifica achiziţiile publice făcute pentru sistemul sanitar în această perioadă de pandemie, surprizele vor fi uriaşe. Dar se pare că nu se va întâmpla nimic.

4. Prin casele de pensii umblă zvonuri că ministrul vrea să ia tipărirea cupoanelor şi să o mute ba la Imprimeria Naţională, ba pe la un SRL privat şi tot aşa. Suntem în mai 2020 şi încă nu a fost achiziţionat softul pentru recalcularea pensiilor, nici măcar partea de hardware. Probabil că se aşteaptă ca zilele să intre în sac şi apoi, prin votul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să fie achiziţionate direct, ca la Finanţe.

Lucrurile sunt strigătoare la cer, dar Opoziţia parcă nu le vede şi îşi doarme somnul liniştit aşteptând ca să crească gradul de nemulţumire şi să se întoarcă pe acest val la putere, doar că această strategie o fi bună pentru ea, dar pentru noi, cei care dorim o ţară normală, în niciun caz, pentru că, parafrazând lucrarea lui Francisco Goya, „Somnul raţiunii naşte monştri”.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...