Providența nu doarme – Marius Ilincaru, jurnalist

0

Vremurile pe care le trăim nu sunt nici pe departe cele mai limpezi, dar nici cele mai tulburi.

Cu toate acestea, România continuă să meargă pe pilot automat așa cum a făcut-o mai mereu în ultimele trei decenii, pentru că cei chemați să o conducă au cu totul și cu totul alte priorități.

14 octombrie 2019:Nu vine PNL să dea pe nimeni afară dintr-un loc de muncă, dar și la Botoșani cei care au fost angajați pe pile și relații, posturi inventate, trebuie să-și facă probleme că s-ar putea să-și piardă locul de muncă”. (Costel Șoptică, senator și preşedinte al PNL Botoșani).

Asta declara liderul PNL cu puțin înainte ca primul Guvern Orban să treacă prin Parlament. Dar a uitat repede și el și colegii de partid. Tot ceea ce era rău și criticabil pe vremea pesediștilor este bun acum, chiar cheie de boltă a guvernării. Așa se face că la conducerea unei instituții este numită fina lui Cristian Achiței, la alta cumnatul lui Costel Șoptică, prietenii liderilor pe oriunde se poate, fără a mai conta minima competență. Iar cazul de la Autoritatea Română Rutieră, unde noul șef uns nici măcar nu știe cum se scriu mărcile mașinilor pe care trebuie să le controleze și nici nu a avut curiozitatea să dea o căutare pe Google pentru a-și completa corect declarația de avere, este strigător la ceruri. Dar ce mai contează, e pandemie, e criză, sunt restricții, presa stă cuminte pentru că primește reclamă de la stat și toată lumea e fericită.

Dar nici chiar așa!

Românii au nevoie de oameni competenți să miște din drum căruța. Așa nu facem decât să ne furăm singuri căciula, pentru că un liberal incompetent nu e cu nimic mai bun decât un social-democrat incompetent. Factorul comun este același, incompetența, iar noi, noi ne-am cam săturat de acest lucru.

Iar povestea cu numirile nu e nici pe departe cel mai grav lucru care se petrece în această perioadă. Este doar cel mai vizibil, dar „businessurile”, adevăratele tunuri sunt ascunse de ochii lumii și ai presei. Și ce putea fi mai bună pentru acestea decât o pandemie și un puhoi de restricții. Totuși, nu trebuie să uite nimeni că mai devreme sau mai târziu se vor devoala, așa cum s-a întâmplat și cu toată clica lui Băsescu și Udrea. Au plătit pentru ceea ce au făcut, dar prea puțin și asta îi încurajează pe cei aflați vremelnic la putere să stoarcă de ultima vlagă statul român. Mai ales că DNA doarme liniștit. Niciunui procuror nu-i sună nimic fals acum. Nimic în ceea ce privesc calamitățile pentru secetă, unde deja sunt județe în care s-au raportat drept calamitate mai multe hectare decât cele înființate în toamnă. Nimic fals în ceea ce privește achizițiile de materiale necesare pandemiei de coronavirus, deși s-au cumpărat kituri de testare care aveau doar un rând de recoltoare și nu două, sau materiale care provin de la producători chinezi, care contactați ulterior de distribuitori pentru actele de proveniență susțineau că ei nu au vândut niciodată României. Iar lista e lungă.

Despre acestea însă se vorbește mult mai puțin sau deloc, pentru că toată lumea este preocupată acum cu poza de la ziua lui Orban. S-a început o campanie de victimizare a premierului și a miniștrilor care apar în nefericitul cadru. Sărăcuții!

O gafă politică mai mare ca asta, nu am văzut în ultimii ani și este trecută în ușor. În alte părți ale lumii, toți erau datori cu o demisie de onoare, dar aici de unde onoare?

Ce tupeu mai ai tu să ieși public să ceri oamenilor să respecte regulile de distanțare socială, când tu le calci grosolan în picioare?

Cum să mai ceri tot felul de sacrificii, izolare, carantinare, renunțarea la viața socială, când tu stai și bei în biroul de la Palatul Victoria?

Știu, tot PSD „e de vină că a apărut poza”, pentru că a postat-o pe Facebook fostul consilier al Olguței Vasilescu și al lui Marius Budăi, Cristian Vasilcoiu.

Ok! Ei o joacă politic în acest moment, și o joacă prost, chiar foarte prost la ce ocazie le-ați servit pe nepusă masă. Bine, poate că nici nu vor să aducă aminte că Dragnea, pa când era șef la Camera Deputaților, și-a transformat biroul în fumoar, că Grindeanu și Tudose fumau ca turcii pe când erau premieri, iar liderii organizațiilor din Moldova au făcut, săptămâna trecută. poze fără a purta mască și a păstra  distanțarea socială. De fapt, toată lumea a ajuns să facă așa atunci când a preluat puterea. E ca o boală, care anesteziază întreaga societate, dar, se pare, că providența nu doarme și vă mai dă câte o palmă după ceafă atunci când întindeți coarda mult prea tare.

+14 -18
se încarcă...