spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialTeren deschis pentru fantezii despre pandemie - Cătălin MORARU, redactor șef

Teren deschis pentru fantezii despre pandemie – Cătălin MORARU, redactor șef

În urma celui mai recent sondaj de pe site-ul ziarului a reieșit că 45% dintre respondenți cred că Bill Gates vrea să ne vaccineze ca să ne dirijeze cu antene 5G, ori că spitalele internează pe toată lumea cu diagnostic coronavirus pentru a primi mai mulți bani, ori că direcțiile de sănătate oferă rudelor celor decedate bani pentru a fi de acord ca pe certificatul de deces să apară la cauza morții Covid-19. Un procent important, aproape 15%, cred că toate cele trei afirmații de mai sus sunt adevărate. Iar 55% spun că sunt doar aberații și teorii conspiraționiste.

Evident, respectiva întrebare a zilei nu are caracteristicile unui sondaj făcut ca la carte, cu respectarea regulilor, dar nici complet irelevant nu este. La interpretarea rezultatelor depinde ce fel de persoană ești. Cei optimiști pot spune că e bine, 55% e un procent mare, dacă nu erau informațiile furnizate zilnic de ziariști acest procent ar fi fost mult mai mic. Pentru pesimiști, procentul de 45% al celor care cred afirmațiile evident false din sondaj pare foarte mare. În fond, arată că aproape o persoană din două nu crede ce află din ziar.

Este consecința unui fapt paradoxal. De la începutul acestei pandemii, am fost inundați de conspirații, scenarii idioate, manipulări și știri false. Iar în prima linie în lupta cu acest fenomen nu s-au aflat – cum ar fi trebuit – autoritățile și specialiștii din medicină, ci ziariștii. Am fost obligați cumva să combatem tot felul de fake-news pentru a ne apăra textele scrise, în fond. Este normal pe undeva ca ziariștii să lupte contra fenomenului de dezinformare, pentru că știrile false sunt confundate tot cu presa și publicul crede că tot de la ziariști vin.

Dar este extrem de greu de luptat cu așa ceva, în condiții de muțenie a autorităților și a unei nepriceperi incredibile în materie de comunicare. Dacă în primele luni a fost interzis complet accesul la informații, acum s-a revenit la normal. Normalul însemnând că instituțiile din Botoșani trebuie să ceară voie de la București pentru absolut orice brânză de informație. Reporterul întreabă, ăia trimit solicitarea la București, iar de acolo cineva, nu contează cine, le dă voie să răspundă sau nu.

Normal că în acest climat apar tot felul de prostii în spațiul public, care ar fi extrem de ușor de combătut cu puncte de vedere oficiale, emise de autoritățile statului.

Nu mai discutăm aici de cei care cred poveștile cu vaccinuri și antene 5G, ei nu mai pot fi convinși de nimic. Dar faptul că spitalele primesc mai mulți bani pentru internări cu Covid-19 e simplu de demontat. Spitalele primesc bani în funcție de complexitatea actului medical. La gripa chinezească nu prea e mare complexitate, oamenii stau în pat și primesc pastile. Nu se fac operații, proceduri scumpe sau tratamente scumpe. Așa că spitalele au urcat la ceruri tarifele de cazare ca să adune bani, însă tot au primit doar un sfert din suma de anul trecut, în aceeași perioadă. Așa că va interveni ministerul pentru a completa cu sumele necesare pentru salarii. O să scriem noi un text cu sumele și cifrele exacte primite de spitale, pentru că factorilor de decizie din sănătate se pare că nu prea le pasă de faptul că o mulțime de oameni cred că umblă ambulanțe prin oraș și răpesc oameni ca să îi interneze.

Cât despre cazul cu rudele care iau bani pentru a trece Covid-19 pe certificatul de deces e la fel de simplu. A scris și o ziaristă din Botoșani un asemenea text pe un site local de știri, o să ne ocupăm de asta mai pe larg să vedem ce a fost acolo, jurnalism, prostie sau dezinformare.

Din nou, un medic, nu ziariștii, ar trebui să explice că nu rudele stabilesc de ce moare cineva. Ci un doctor. Rudele pot fi de acord sau nu, pot face scandal, proces etc. Dar atât, nu trebuie să fie de acord. Și nici nu le dă nimeni bani ca să fie de acord, nu există nici o prevedere legală care le permite așa ceva. Iar ca să dea un bugetar bani la oameni, de la el din buzunar, așa ceva eu nu am văzut niciodată, de obicei se întâmplă operațiunea exact invers și se numește șpagă.

Sunt chestii simple, banale, și toată zvonistica asta e foarte ușor de contracarat. Din păcate, factorii de decizie nu sunt interesați de acest lucru. Nu doar guvernul Orban nu este interesat, nici un guvern nu a fost. Doar că sub guvernul Orban trecem printr-o pandemie, iar comunicarea era esențială, operațiune la care guvernul liberal a rămas repetent.

Am auzit foarte mulți politicieni care spun, în momente de sinceritate, că poporul român e neguvernabil. Că orice ai face nu e bine, că sunt tot timpul contra. Asta vine dintr-o neîncredere atavică a oamenilor în instituțiile statului, veche de ani de zile. Iar așa ceva se repară, cu pași mici, cam tot în atâția ani. Și când traversăm o criză precum cea de acum, proasta comunicare duce la lărgirea faliei dintre clasa politică și cei pe care încearcă să îi guverneze. Dar la noi merge și așa. Bine că e liber la achiziții la suprapreț, că restul sunt detalii.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...