România lui Cănuţă – Ciprian MITOCEANU, scriitor

0

România este ţara din care Caragiale a fugit. A fugit, scârbit de tot ceea ce vedea în jurul lui, de maniera pur şi simplu iresponsabilă şi dezgustătoare în care autorităţile înţeleg să-şi facă treaba. Corupţia e prezentă peste tot, parazitează toate instituţiile şi sectoarele de activitate. Acum un an şi mai bine, prezentă pe la Bruxelles, madam Dăncilă, premierul stand up comedy sub comanda izolatului Dragnea, a reuşit să se depăşească pe sine precizând că în România nu există corupţie, ci doar o manieră aparte de a mulţumi cuiva. O tradiţie extraordinară, menită să ne facă renume în lume, alături de peisaje, ospitalitate şi tunelurile energetice de sub Bucegi.

Caragiale a fugit din România. Nu e de condamnat; cei mai mulţi dintre români doar la asta visează – să pună între ei şi „mama ţară” o distanţă cât mai mare. Caragiale n-a excelat la capitolul imaginaţie; a fost doar un fin observator. Şi s-a priceput să aştearnă pe hârtie tot ceea ce a considerat că are România mai bun pentru literatură. Fără doar şi poate, personajul Cănuţă – om sucit nu este rodul imaginaţiei autorului, ci a trăit în realitate. Şi a ajuns să fie reprezentativ atât pentru românul de rând, cât şi pentru modul în care funcţionează instituţiile din România.

Marţi, la ceas de seară, Alexandru Bălan, cunoscut ca vlogger sub porecla de „Colo” a fost săltat de poliţie, dus la audieri şi reţinut pentru douăzeci şi patru de ore într-un dosar în care este anchetat pentru instigare la violenţă împotriva minorelor care se îmbracă provocator. Poliţia s-a pus în mişcare destul de târziu şi numai după ce presa a făcut ceva scandal pe marginea subiectului; videoclipul cu pricina fiind destul de vechi. Evident, după izbucnirea scandalului, „Colo” s-a grăbit să vină cu scuzele de rigoare şi să se victimizeze în stilul politicienilor. N-a pierdut ocazia de a-i cataloga pe toţi drept proşti. „Aţi înţeles greşit” şi, desigur, să spună că, de fapt, totul a fost o glumă deoarece era în căutare de urmăritori şi a aplicat terapia de şoc.

Firesc, e mai simplu să faci bani din vloguri decât să dai cu sapa sau în construcţii, însă asta nu este o scuză pentru „Coco” sau alţii ca el. Individul a greşit şi merită să fie pedepsit, eventual pedepsit exemplar – dacă tot are pretenţia că este influencer, ar trebui să fie pildă pentru toţi cei care au idei ca ale lui – însă trebuie reţinut că Bălan a ajuns după gratii după ce presa a scris zile întregi despre videoclipul cu pricina. Autorităţile nu s-au autosesizat la timpul potrivit şi au acţionat acum tocmai – culmea culmilor! – să-şi facă reclamă. Da, domnule, uite că am luat măsurile legale împotriva nemernicului. O să vedeţi ce va păţi în continuare. Voi dormiţi în continuare; autorităţile veghează cu ochii în patru.

Normalitate?! Doar o normaliltate de faţadă. Într-o ţară civilizată, Bălan n-ar fi avut tupeul să-şi sporească numărul de urmăritori cu asemenea strategii de marketing. Sau, dacă ar fi făcut-o, s-ar fi ales cu ceva mai mult decât urmăritori, dar la puşcărie. În România arestarea s-a produs tardiv şi, dacă interesul public pentru subiect dispare, e posibil să fie tratat cu maximă indulgenţă. Pentru că România nu e doar ţara din care a fugit Caragiale, ci ţara în care Cănuţă – om sucit continuă să trăiască la nivel instituţional şi mental. Românii s-au revoltat pe afirmaţiile lui „Coco”, însă sunt capabili să treacă cu vederea crime adevărate. În multe dintre dosarele de viol sau hărţuire în care victime au fost minore judecătorii au decis în favoarea infractorului. În unele situaţii instanţa a decis că fapta s-a produs cu acordul presupusei victime. Trei sferturi dintre dosarele de acte sexuale cu minori sunt judecate de către instanţele din România ca fapte consimţite. Dacă infractorii nu mai adaugă la violul ca atare şi mutilare fizică care să probeze mai presus de orice îndoială existenţa contrângerii, judecătorii ajung la concluzia că totul s-a produs de comun acord şi, în consecinţă, există puţine şanse ca făptuitorii să fie judecaţi pentru viol. Cel mult pentru act sexual cu un minor, însă adesea nici măcar pentru aşa ceva nu sunt condamnaţi. Despre teroarea psihică impusă victimelor, despre ameninţări şi demonstraţii de forţă nu se vorbeşte. Există portiţe pentru nemernici şi indugenţă criminală din partea autorităţilor. Amatorismul şi delăsarea sunt exploatate în continuare de infractori fără scrupule.

Societatea se revoltă pentru un idiot avid de publicitate şi bani, însă asistă pasivă la abuzurile poliţiei şi judecătorilor. Dosarele de viol şi alte infracţiuni violente sunt muşamalizate la modul grosolan, fără scrupule. Asupra victimei se fac mai multe presiuni decât asupra criminalului.

E nevoie de mai multă implicare în combaterea acestui flagel, nu de arestarea cuiva doar pentru că „dă bine”. Alexandru Bălan trebuia arestat şi judecat de multă vreme. Nu s-a întâmplat decât la presiunea presei. Ceea ce ne arată cam în ce ţară trăim. Curat murdar justiţie, coane Fănică…

+20 -0
se încarcă...