spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialCăzuţi din căruţă - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Căzuţi din căruţă – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Cu mai bine de două decenii în urmă, grupul „Vacanţa Mare” umplea până la refuz sălile de spectacole apelând la umor fără perdea, dar despre care nu se poate spune că era complet lipsit de calitate. Concurenţa, reprezentată în principal de Divertis, susţinea că se bazează pe un material cu pretenţii intelectuale, dar la care nu prea râdea nimeni. Însă dădea bine să spui că asculţi Divertis şi să râzi la glumele celor de la Vacanţa Mare.

Unul dintre spectacolele grupului format din Mugur Mihăescu, Radu Pietreanu şi regretatul Dan Sava era intitulat. „Căruţa cu proşti”. Cumva, emblematic atât pentru acele vremuri, cât şi pentru cele pe care le trăim. În debutul spectacolului, Radu Pietreanu avea o intervenţie memorabilă. „Unii îşi intitulează spectacolele „Show-ul marilor vedete” şi nu vine nimeni să le vadă. Noi i-am spus doar «Căruţa cu proşti» şi uite câţi sunteţi în sală”. Nicio referire la cineva aflat pe scenă.

Însă vremurile când „Vacanţa Mare” umplea sălile de spectacole au apus. Nu pentru că românii s-au săturat de umorul vulgar, ci mai ales datorită faptului că, odată cu moartea lui Dan Sava, grupul a rămas nu doar fără lider, ci şi fără umor. După ce au stors până dincolo de limita suportabilului notorietatea acumulată sub conducerea lui Sava – au prestat pe la câteva televiziuni şi au făcut chiar şi un film; despre serial chiar nu merită să pomenim – a devenit evident pentru toată lumea că „Vacanţa Mare” e de domeniul trecutului. Dacă Radu Pietreanu se încăpăţânează să facă bani din spectacole de umor pe o piaţă în care concurenţa a devenit feroce, iar publicul minuscul, Mugur Mihăescu s-a orientat spre crâşmele denumite pompos pub-uri. Interpretul lui Garcea are câteva localuri în centrul vechi al capitalei. Din spusele celor care le-au călcat pragul (personal am evitat astfel de experienţe sublime) nu e vorba decât de bombe cu pretenţii de local de fiţe. Preţurile duc cu gândul la cele de pe litoral, iar condiţiile tot acolo, numai că se întâmplă pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul estival. Dar ce mai contează preţul cât timp bei berea la terasa din centrul vechi şi te încearcă mândria că bei la crâşma lui Garcea?

Ziele trecute, Mugur Mihăescu a avut o intervenţie care i-a dus pe mulţi la concluzia că, adesea, personajul este mai inteligent decât interpretul. Da, chiar şi când vorbim de Garcea. Într-o întregistrare plasată pe reţelele de socializare, Mihăescu a început să ceară tot felul de lămuriri de la Raed Arafat. Să i se precizeze câţi dintre cei despre care se spune că au murit din cauza coronavirusului au murit ca urmare a bolii ca atare şi câţi anume din cauză că mai prezentau şi comorbidităţi. Pentru că nu e firesc să condamnăm la sărăcie milioane de oameni doar pentru că vreo câţiva dintre semenii noştri mor strict de Covid.

Nu doar puţinătatea mintală a individului e strigătoare la cer, cât mai ales faptul că Mihăescu e genul de persoană a cărei notorietate e în măsură să influenţeze şi alte minţi umbrite. Mihăescu nu e capabil să vadă dincolo de propriul interes. Iar interesul lui presupune local plin, oameni veseli şi încasări pe măsură. Nu are suficient discernământ încât să priceapă că, de fapt, afecţiunile preexistente condamnă omul la moarte atunci când se îmbolnăveşte de Covid. Se moare şi de Covid simplu, după cum se demonstrează în fiecare zi, dar când omul mai are şi alte afecţiuni devine victimă aproape sigură. Dar asta nu-l interesează pe Mihăescu. El vrea să ştie câţi dintre români au murit doar din cauza coronavirusului. Şi dacă nu sunt foarte mulţi care să se laude cu asta, atunci n-are rost să ne mai protejăm. Nu contează că cei mai mulţi dintre noi suferă de una sau chiar mai multe dintre afecţiunile care ne plasează în categoriile de risc. Nu contează că au murit şi oameni cu o stare bună de sănătate şi că nu dispunem de spitale şi medicamente, de tot ceea ce ar trebui să susţină lupta cu pandemia. Important e ca proprietarii de crâşme să nu dea faliment. Asta-l interesează pe Mihăescu, pentru că asta îl doare. Restricţiile în cazul sectorului HoReCa l-au cam afectat la buzunar şi nu mai are disponibilitatea de a se reorienta.

Situaţia e din ce în ce mai proastă. PSD luptă cu toate armele să-şi îngroape adversarii politici şi e dispus să sacrifice un număr cât mai mare de români. Nu trebuie să ne surprindă; comuniştii şi urmaşii lor au ajuns la putere doar călcând pe cadavre. Autorităţile îşi dau cu stângul în dreptul – chiar dacă pesediştii au apucături criminale, nu e cazul să-i bănuim de competenţă pe liberali. Cetăţenii debusolaţi preferă să ia aminte la cei care au o anumită notorietate şi nu de la specialiştii în domeniu. Ce-i drept, nici specialişti nu prea avem, dar dacă luăm minte de la experţi autodidacţi în conspiraţii, lumea plată şi COVID – Controlul Omenirii prin Vaccinare şi Identificare Digitală – e clar că ne merităm soarta.

Mugur Mihăescu moare de grija săracilor. Prea puţin îi pasă de bolnavi, inclusiv de cei care fac rost de comorbidităţi trăgând la măsea la localurile lui. Nu e singurul, din păcate. O revistă de satiră i-a acordat lui Marcel Pavel titlul de idiotul anului. Pentru că e nevoie de ceva lipsă de judecată ca, după ce ai fost internat la spital şi tratat de Covid, să susţii în continuare că acesta nu există. Ozana Barabancea a admis că i s-a întâmplat. Să vedem ce are de spus după ce-i trece şocul iniţial.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...