joi, martie 28, 2024
AcasăEditorialSăptămâna trădărilor - Marius ILINCARU, jurnalist

Săptămâna trădărilor – Marius ILINCARU, jurnalist

Săptămâna trădărilor sau a traseiștilor. Așa poate fi numită săptămâna pe care tocmai o încheiem. De fapt ultimele șapte zile și nicidecum săptămâna calendaristică.

Mai întâi au fost cei cinci-șase demisionari de la USR, în frunte cu Andrei Turcoman, care s-au aciuat la PSD. Mișcarea, deși nu una importantă pe scena politică locală, Andrei Turcoman nefiind, cel puțin deocamdată, vreun mare politician, a făcut mare vâlvă la nivel național, dând o etichetă tinerii generații de traseism. „Noi am primit 10 cereri de adeziune. Ei au spus că sunt toți de la USR. Oricum, cei care s-au înscris în alt partid sunt demisionari de drept din partidul din care făceau parte anterior. Așa spune legea”, a motivat Alexandra Huțu, secretarul executiv al PSD Botoșani, diferența dintre numărul celor care au anunțat că pleacă din USR și cel al celor care au anunțat că s-au înscris în PSD.

A urmat apoi „dezertarea” lui Lucian Borfotină de la ALDE. Una așteptată de altfel, dar întârziată de pandemia de coronavirus. Primar PSD de Cristești, Borfotină a fost amăgit de visul de a candida la Botoșani. Și-a început campania electorală, dar, prin februarie a realizat că nu are nicio șansă și a dat primele semne de abandon. A lipsit de la reuniunile partidului, de la conferințele de presă ale lui Florin Țurcanu și lua tot mai în serios revenirea în satul său, doar vorba proverbului: „Mai bine în satul meu fruntaș decât codaș la oraș”. Florin Țurcanu a încercat să-l înduplece să mai rămână în joc. A mai rămas șase luni, dar doar datorită pandemiei. Acum s-a întors la Cristești unde va candida la primărie, dar din partea PNL, nu ALDE sau PSD.

Și ca telenovela să fie completă, frații săi i-au luat locul în ALDE, pentru că, după cum spune Țurcanu, „ei sunt oameni de onoare și de cuvânt și nu au înțeles de ce s-a întâmplat lucrul acesta” (n.r. – dezertarea lui Lucian Borfotină).

Odată cu Lucian Borfotină, din ALDE a plecat și Florin Acsinte, fostul căpitan al FC Botoșani, care după numai câteva luni de politică, în care a ajuns și șef pe la organizația municipală, a realizat că lucrurile nu sunt cușere. Nici la fotbal nu erau, dar parcă nu așa.

Și cum toată povestea asta trebuie să fie un joc cu sumă nulă, a venit și lovitura pentru PSD. Vicepreședintele social-democrat al Consiliului Județean (CJ), Liviu Toma, a trecut la Pro România. Surpriza nu a fost una prea mare pentru cei care știu cum stau apele în politica locală. Liviu Toma era un apropiat al deputatului Pro România Mihaela Huncă, iar rămânerea sa în PSD a fost strict legată de siguranța scaunului de la CJ, care îi asigura și o leafă mult peste media salariilor din județ. Acum că s-a stabilit data de 27 septembrie pentru alegerile locale, Liviu Toma a făcut pasul, pentru că e greu să-și mai piardă mandatul, iar dacă îl va pierde va fi doar pe ultima sută de metri. Va candida la Primăria Botoșani. Șansele? Sunt discutabile, dar miza va fi un loc de consilier și eventual de viceprimar în urma negocierilor cu celelalte partide ce vor intra în Consiliul. Dacă nu va reuși va avea o problemă. Postul său de bază, cel de director de la Urban Serv și cel de consilier sunt cam incompatibile, după noua legislație, așa că s-ar putea să-l revedem, cât de curând, în mediul privat, dacă va dori să-și continue și cariera politică.

Cu el, în Pro România, ar mai fi mers încă vreo 40 de oameni, „directori și oameni de afaceri”, dacă e să-i dăm crezare. Într-o conferință de presă au fost prezentați doar Vasile Halasanu și Albert Tanasă, politicieni care și-au găsit sinecuri în domeniul apei și care, dacă e să ne uităm în urmă cu atenție, își anticipaseră mișcarea. De exemplu, la începutul anului, Albert Tanasă, în calitatea de director la Nova Apaserv și membru al unei comisii de evaluare a candidaților pentru un post de director în cadrul societății pe care o conduce, a votat, alături de Narcis Ștefan, alt pesedist trecut la Pro România, împotriva lui Dan Deleanu, trezorierul PSD, când acesta a încercat să-i sufle postul Cristinei Panait. Despre faptul că ar mai fi plecat cu Liviu Toma încă 40 de membri PSD, putem să credem sau nu, iar atâta vreme cât nu ni se va prezenta o listă cu nume și prenume, rămâne ca dilema plecaților din USR care s-au dublat ca număr până au ajuns la PSD.

Și vara e încă la început!

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...