spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialCampania electorală în care se moare - Cătălin MORARU, redactor șef

Campania electorală în care se moare – Cătălin MORARU, redactor șef

În discursul său de vineri, președintele Iohannis a descoperit vinovatul pentru criza sanitară. Vinovatul este, evident, PSD. Rețeta e cunoscută, inventată chiar de pesediști, pentru toate goangele făcute de guvernele Dragnea, grija principală a respectivilor a fost doar să inventeze un vinovat, care să nu fie din PSD, normal.

Președintele a mai menționat că din studiile efectuate, 90% din români respectă regulile stabilite de distanțare fizică. Nu știu de studiile prezentate președintelui, însă procentul celor care respectă regulile este mult mai mic, pe undeva pe la 60%. Chiar dacă ar fi 90%, într-o epidemie nu lucrăm cu procente, din păcate, o persoană infectată care alege să nu respecte regulile poate face inutile eforturile altor 99.

De ce nu se respectă regulile e foarte simplu. Neîncrederea în autorități este extrem de veche la români. Politicienii mint, promit luna de pe cer, induc în eroare populația de zeci de ani. Statul este văzut ca dușmanul cetățeanului, nu ajutorul său, iar românii sunt extrem de antrenați în a ocoli regulile impuse de autorități, reguli considerate opționale, de cele mai multe ori. Reglementări în România există, în toate domeniile, însă multe din ele nu s-au respectat niciodată. Brusc au apărut acum niște reguli care trebuie respectate neapărat. De ce ar fi privite diferit față de cele din ultimii 30 de ani?

O altă cauză a nerespectării este comunicarea defectuoasă a guvernului, pe care o cunoaștem deja. Când comunici românilor, vorba cuiva, la fel cum comunica Ignacio de Loyola despre eretici, nu te poți aștepta la mari rezultate. Când datele oferite publicului sunt țârâite zilnic, cu cât mai puține informații utile posibil, nu are rost să te miri că oamenii nu respectă distanțarea sau nu poartă mască.

Explicațiile guvernanților sunt aproape inexistente și absolut neconvingătoare. Multe din legile privind carantina și izolarea nu au fost respinse de Curtea Constituțională pentru că acolo e un cuib de pesediști (ceea ce e adevărat), ci pentru că legile erau prost făcute.

Tiparul a fost cam așa, CCR a respins o lege, iar parlamentul dominat de pesediști nu a făcut nimic pentru a o îmbunătăți. Rezultatele le vedem în aceste zile.

Liberalii au fost atenți mai mult la factorul politic decât la reacția oamenilor, apoi s-au pomenit că e nevoie să fie un pic populiști în măsurile necesare pentru a opri epidemia, ca să nu-și atragă dezacordul populației.

De partea cealaltă, la PSD, acum două zile am văzut, pentru prima dată în ultimele trei luni, o postare a unui pesedist care îndemna oamenii să poarte mască. În rest, am avut doar reacții de respingere a măsurilor luate de guvernul Orban, cu pesediști care tot pomenesc de dictatură medicală și alte prostii, la care s-au adăugat amânări ale modificării legilor necesare guvernului pentru a lua măsuri. „Nu, legea nu se va schimba”, spunea președintele PSD Marcel Ciolacu despre legea carantinei, singurul motiv de amânare fiind faptul că Ludovic Orban nu a venit în parlament. Cam ăsta a fost modul de lucru la PSD, totul pentru a pune piedici guvernului liberal, în timp ce la PNL leit-motivul este că pesediștii sunt de vină pentru tot.

Nu vă faceți iluzii că vremurile grele pe care le traversăm îi vor tempera pe competitorii electorali. Absolut deloc. Liberalii se bazează pe faptul că vor câștiga alegerile parlamentare, în timp ce PSD luptă la baionetă pentru a smulge cât mai mult din locale, ca să obțină, cu ajutorul aleșilor din teritoriu, un scor bun la parlamentare.

Liberalii pleacă din pole-position, bine sau rău, au gestionat această pandemie, au fost în prima linie, în timp de pesediștii doar au băgat bățul prin gard și au făcut scandal, pe tot felul de teme neserioase, după ce au făcut varză prin sistemul medical și nu numai.
Tot amenință PSD cu moțiunea de cenzură, asta e chiar amuzant, inițial era prevăzută dărâmarea guvernului pe 17 iulie, dar s-a întețit epidemia și au renunțat. Acum anunță moțiune pe 14 august, în ideea că se vor calma lucrurile. Dacă nu va fi așa, probabil vor face uitată moțiunea, este doar mișcarea lui Marcel Ciolacu pentru a rămâne președintele partidului. Care președinte a spus vineri textual: „Un haos mai mare decât acesta (cel provocat de liberali n.a.) nici măcar PSD nu ar putea face”. Nu este Ciolacu mare orator, dar și când e sincer rezolvă o mulțime de probleme.

Liberalii sunt bucuroși că au de-a face cu o hemoragie de pesediști care trec la PNL, uitate sunt vremurile când spuneau că nu vor primi nici un pesedist. E de înțeles asta, chiar dacă dușmani structurali, PSD și PNL sunt partide mai apropiate unul de celălalt decât de USR, de exemplu, împotriva căruia s-au coalizat.

Dacă observați, nicăieri în toate scenariile astea nu apar oamenii, boala și eforturile de a opri răspândirea ei. De fapt, lumea politică încearcă să speculeze cinic vizavi de starea de sănătate a românilor, în vederea alegerilor, pentru că miza este mare. Din păcate, de data asta, jocul acesta politic poate duce la oameni morți sau îmbolnăviți grav, asta e diferența față de alte campanii electorale mincinoase din trecut.

Avem de-a face cu o criză sanitară și o viitoare criză economică. Iar politicienii se ceartă la cuțite ca într-o frumoasă zi de vară obișnuită, cam asta e realitatea românească. Cu care trebuie să ne obișnuim. Lucrurile se vor schimba, dar nu așa repede cum ne dorim.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...